Hopp til innhold

Bli med ned i Scheies hemmelige arkiv

Når kona Ellen drar ut en tur, lar Arne Scheie NRK slippe ned i husets kjeller. Der har han gjemt arkivet som gjenspeiler hans sportsgale liv - og en kommentatorkarriere som nå er over.

Molde mot Rosenborg ble Arne Scheies siste kamp som fotballkommentator. NRK har sett tilbake på høydepunkter i hans karriere og fått bli inn i hans eget bibliotek.

SE REPORTASJE: Arne Scheies 40 år lange karriere er over, og ble hyllet med denne reportasjen i søndagens sportrevy. (Foto: Kai Rune Kvitstein/George Eustice. Redigering:Gulseth Berge/Sydnes Jacobsen)

– Kom nå gutter, nå må vi trå til verket, sier Arne Scheie og fører NRK ned til et sted han ikke bruker å la gjester slippe til.

Kjelleren i 69-åringens hus er mørk, men langt fra skummel.

Tvert imot er den et sted de fleste sportsinteressert vil elske å besøke - men som få har fått se. Se arkivet i videoen over!

I kjelleren har Scheie samlet opp et enormt sportsarkiv med alle slags faktabøker, utklipp og egne notater gjennom sin førti år lange karriere som kommentator i NRK.

Scheie gjør et unntak og slipper oss ned i kjelleren i anledning at fotballdelen av karrieren hans nå er over.

Søndag var han på lufta for 871. gang da han ledsaget tv-seerne gjennom cupfinalen mellom Molde og Rosenborg. Dette var hans aller siste jobb som fotballkommentator før han pensjonerer seg til våren.

– Dersom jeg er i tvil om hvem som spilte venstreback på Sheffield United på slutten av 60-tallet, da tar jeg frem denne, sier han og trekker ut et gulnet eksemplar fra en av de proppfulle bokhyllene...

Se mer fra Scheies sportsarkiv og glimt fra hans lange karriere i videoen over!

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Real Madrid-stjerne klar for ny klubb

  Isco forlater Real Madrid og er klar for La Liga-rival Sevilla. Det bekrefter sistnevnte klubb på sine nettsider.

  Dersom han består den medisinske testen, vil han signere en toårskontrakt med Sevilla.

  Midtbanespilleren forlater Madrid etter en rekke trofeer, blant annet fem trofeer i Mesterligaen.

  Isco har de siste to sesongene slitt med spilletid for hvittrøyene, og det har lenge vært klart at han forlater den spanske storklubben.

  LaLiga - Real Madrid v Espanyol
  Foto: SUSANA VERA / Reuters
 • Messi med drømmescoring i PSG-seier

  Både Neymar og Lionel Messi viste at toppformen ikke er langt unna da de både scoret og assisterte i 5-0-seieren over Clermont i fransk 1.-divisjon søndag.

  Ni minutter var spilt da Messi var nest sist på ballen til en formsterk Neymar. Skuddet til brasilianeren var utenfor rekkevidde til hjemmelagets keeper Mory Diaw.

  Messi spilte bak spissene i et 3-4-1-2-system. Det kan virke som en svært giftig kombinasjon.

  Neymar var selv nest sist på ballen da PSG gikk opp i 2–0 etter 26 spilte minutter. Scoringen kom ved Achraf Hakimi. Han skjøt fra nokså kort hold innenfor 16-meteren og høyt i det høyre hjørnet.

  Neymar var igjen mannen som assisterte på 3-0-scoringen. Denne gangen fant frisparket hans hode til Marquinhos, og sistnevnte flikket den rett i mål.

  Samme Neymar satte opp Lionel Messi til 4–0 med ti minutter igjen å spille, og samme mann scoret et glitrende 5-0-mål på et saksespark fire minutter før full tid. Argentineren ble perfekt satt opp av en krossball fra Leandro Paredes. (NTB)

  Ligue 1 - Clermont v Paris St Germain
  Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
 • Graham Hansen med hat trick i Barcelona-seier

  Caroline Graham Hansen brukte bare to minutter før hun scoret sitt første av tre mål i 10-0-seieren i treningskampen mot AEM lørdag.

  Laia Martret la på til 2-0 17 minutter ut i 1. omgang, før Graham Hansen la på til 3-0 minuttet senere. Fire minutter før pause var Graham på plass igjen og fullførte hattricket i løpet av én omgang. På overtid i 1. omgang scoret Claudia Pina på straffespark til stillingen 5-0 foran 4515 tilskuere på Johan Cruyff stadion.

  Fem minutter etter hvilen gjorde Pina sitt andre for dagen til 6-0. 66 minutter var spilt da Ana Crnogorcevic la på til 7-0. 8-0 kom ved Aitana Bonmati. 9-0 kom på et selvmål, og Ariana Arias satte punktum med 10-0.

  For Graham Hansen ble det en fin opptur etter et skuffende EM for Norge i England.

  Ingrid Syrstad Engen spilte også fra start for Barcelona. (NTB)

  Treningskamp: Rosenborg - Barcelona (0-3).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Jorginho sikret Chelsea-seier

  Det var Chelsea som stakk av med seieren i deres Premier League-åpning mot Brighton etter at Jorginho ble matchvinner og sikret 1-0.

  Jorginho scoret på straffespark etter at Abdoulaye Doucouré felte Ben Chilwell i boksen.

  Det skjedde etter en lengre periode der Chelsea spilte Everton dype, selv om sistnevnte hadde noen kontringssjanser.

  Med det ble det altså tap for gamleklubben for Frank Lampard, som reddet Everton fra nedrykk da han tok over som hovedtrener forrige sesong.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Jon Super / AP