NRK Meny
Normal

Ryddejobben etter Eggen gjorde ham syk

Per-Mathias Høgmo var sjokkert over hvor mye som manglet i det sportslige apparatet da han kom til Rosenborg. Det beskrives i en ny bok.

Høgmo og Eggen

Per-Mathias Høgmo og Nils Arne Eggen hadde et godt forhold, men ulikt syn på hva slags støtteapparat som trengtes rundt den sportslige satsingen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det var ingen kontinuitet, og det manglet en overordnet plan for hvor de skulle.

Høgmo i mesterligaen

Starten av Rosenborg-perioden til Høgmo var en opptur, med seier mot Olympiakos borte som kanskje det største høydepunktet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Slik forklarer forfatter Birger Løfaldli tilstanden i Rosenborg etter at Nils Arne Eggen trakk seg som trener etter 2002-sesongen.

Lå etter Tromsø

Hvor stort etterslepet var ble klart for den nåværende landslagstreneren Per-Mathias Høgmo da han kom til klubben i 2005.

Det var så mye å ta tak i at det var vanskelig å vite hvor han skulle begynne. «Rosenborg hadde ikke fysisk trener. De hadde ingen ekspertise på mental trening, og det var lite systematikk når det gjaldt testing og analyse. Det manglet mye på det jeg kaller en moderne toppklubb. Jeg ble veldig overrasket og så slik på det: I markedsavdelingen lå klubben veldig langt fremme. Når det gjaldt sport, var lite satt i system. Veldig lite», sier Høgmo. Han opplevde at klubben han kom fra, det langt mindre ressurssterke Tromsø Idrettslag, lå foran Rosenborg på områder som struktur og kultur. Det positive på Lerkendal var at RBK hadde så mange gode fotballspillere. Derfor var han ikke engstelig, selv om klubben sto i fare for å rykke ned.

– Utdrag fra boka I skyggen av Eggen, B. Løfaldli

I skyggen av Eggen

Birger Løfaldli har skrevet boka «I skyggen av Eggen».

Løfaldli har jobbet som sportsjournalist i Adresseavisa mange år, og har i to år arbeidet med boka om Rosenborg. Han har kommet tett på livet på brakka, og har skrevet en bok om hva som har skjedd i klubben i årene etter at Norges suverent mest meritterte klubbtrener ga seg.

Etter å ha berget stumpene av eliteseriesesongen og sørget for at Rosenborg kvalifiserte seg til mesterligaen ville Høgmo gjennomføre flere endinger i klubben. Inn kom ny fysisk trener, og mental trener. Opplegget rundt trening og kosthold ble profesjonalisert for å få bedre restitusjon og bedre økter. Rosenborg innledet samarbeid med et analyseselskap for å kartlegge spillernes bevegelser på banen, og Stig Torbjørnsen ble ansatt som speider. Knut Tørum erstattet Bjørn Hansen som assistent.

Bratseth tok permisjon

Å sette igang nye prosjekter ble imidlertid vanskelig da sportslig leder Rune Bratseth ble lei og tok en fire måneder lang permisjon våren 2006.

Skutles tilstedeværelse sørget for kontinuitet og langsiktig tenking i administrasjonen. I sportslig avdeling var dette fraværende. Der hadde lederne i flere år blitt byttet ut før de fikk fotfeste. Med både Bjørn Hansen og Rune Bratseth ute, var enda mer erfaring borte. I ettertid ser Høgmo at han undervurderte behovet for rutine. Alle prosjektene og ansettelsene som han sto i bresjen for sørget for svært mange ferske aktører på Lerkendal. Som førstemann uten RBK-bakgrunn siden Åge Hareide fikk Høgmo erfare hvordan det var å komme utenfra og arbeide i et landskap der Nils Arne Eggen fortsatt satt med fasiten på hvordan en fotballklubb skal oppleve suksess. Høgmo opplevde en holdning om at alt som ble gjort under Eggen var riktig, mens alt annet var feil. Det skortet på nysgjerrighet og vilje til å lære fra andre. Han savnet en realitetsorientering, både fra de som jobbet i klubben og i omgivelsene.

– Utdrag fra boka I skyggen av Eggen, B. Løfaldli

Høgmo ble utbrent

Høgmo

Per-Mathias Høgmo da han kom tilbake på jobb etter å ha vært sykmeldt i over to måneder.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Høgmo overtok mange av Bratseth arbeidsoppgaver, og det store arbeidspresset begynte å slite ham ut. Han beskriver i boka at han begynte å bli defensiv i hodet og følte at han manglet overskudd.

Mer trening og lengre arbeidsdager hjalp ikke, og i juli 2006 ble Høgmo sykemeldt i to måneder som følge av at han var utbrent. Da Høgmo kom tilbake på jobb i oktober tok det bare noen uker før han trakk seg som Rosenborg-trener.

I stedet for å lede Rosenborg på veien mot seriegull, satte han seg i bilen sammen med familien. De skulle kjøre fra Trondheim helt til Finnmark. Der ventet faren og noen kamerater. De skulle gå sammen med den sykmeldte RBK-treneren i fjellet på Finnmarksvidda i fire-fem dager for at han skulle komme til hektene igjen. Bilturen gikk om Sverige, og naturlig nok måtte Høgmo og familien ta enkelte pauser i små svenske tettsteder. Så ille var situasjonen for ham at da han så en norskregistrert bil stå langs veien, tok han omveier. Han ønsket ikke å bli gjenkjent.

– Utdrag fra boka I skyggen av Eggen, B. Løfaldli

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.