Blatter nekter å svare for seg i USA

FIFA-president Sepp Blatter (79) ønsker ikke å komme til USA for å svare på spørsmål om den pågående korrupsjonssaken i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Sepp Blatter

TRAKK SEG: Sepp Blatter har trukket seg som FIFA-president, men blir foreløpig sittende til en ny er valgt.

Foto: Michael Probst / Ap

79-åringen var onsdag invitert til en høring i Det amerikanske senatet av den republikanske senatoren Jerry Morans.

– Senator Jerry Morrans stab kom med anmodninger til FIFA om å la Blatter svare for seg, men organisasjonen avslo, sier Garette Turner, en talsperson for den republikanske senatoren.

Risiko

Blatter, som har annonsert sin avgang, uttalte nylig i et intervju med den tyske avisen Welt am Sonntag at han «ikke ønsker å ta risikoen ved å reise noen steder før alt har blitt oppklart».

Presidenten for Det amerikanske fotballforbundet (USSF), Sunil Gulati, som er medlem av FIFAs styre, har i likhet med Blatter takket nei til å delta i høringen. I stedet deltar USSF-direktør Dan Flynn.

To måneder

Det er nå over to måneder siden korrupsjonssaken, som har rystet internasjonal fotball, ble rullet opp. Flere FIFA-topper ble arrestert mistenkt for å være innblandet i korrupsjon, og både sveitsisk politi og amerikanske FBI etterforsker saken.

Myndighetene i USA har sin egen etterforskning og har siktet en rekke personer.

– Blatter etterforskes

I starten av juni meldte den velrennomerte avisen The New York Times at også Blatter selv etterforskes for korrupsjon.

Han har selv ikke kommentert dette, men trakk seg som FIFA-president bare fire dager etter at han ble gjenvalgt i slutten av juni.

Blatters generalsekretær, Jerome Valcke, er også dratt inn i saken. Han er blitt koblet til en ulovlig millionutbetaling i forbindelse med VM i Sør-Afrika i 2010,

FIFA avviser påstandene om Valcke.

Det vil nå bli holdt en ekstraordinær kongress hvor FIFA skal velge en ny president. Førstkommende mandag skal det være et møte i FIFAs eksekutivkomité der man skal bli enig om datoen for kongressen.

Fotballnyheter