NFF anmelder spillere etter mistanke om kampfiksing

Ledelsen i fotballforbundet (NFF) sitter mandag i krisemøte etter at mistanke om kampfiksing ble avslørt i helgen. Klokken 12.00 anmeldte de flere spillere til politiet i Oslo.

Yngve Hallen

TUNG DAG: Både Kjetil Siem (t.v) og Yngve Hallén tar avsløringene om kampfiksing svært tungt. Forbundet sitter mandag i krisemøter om saken.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Fotballpresident Yngve Hallén bekrefter at forbundet har hatt møter med politiet og at forholdet nå anmeldes.

– Vi leverer anmeldelse i formiddag og politiet vil nå starte sitt arbeid. NFF og klubbene vil bistå politiet etter beste evne, noe som også innebærer at vi ikke kan kommentere konkrete forhold knyttet til saken av hensyn til etterforskningen. Vi ber om forståelse for dette, sier fotballpresident Yngve Hallén i en pressemelding.

Et eks-jugoslavisk miljø med utspring i Sverige kan være involvert i den norske fiksingen skriver flere aviser mandag.

Generalsekretær Kjetil Siem bekrefter overfor VG at forbundet er klar over den mulige mafiakoblingen.

– Hvis dette viser seg å være organisert kriminalitet, noe det sannsynligvis er, da er det i tillegg til å være en fotballsak, en kriminalsak, sier Siem.

Vet du noe om dette? Tips oss!

Bakgrunn: – Balkansk mafia kan være involvert

Anmelder

Klokken 10.00 mandag morgen gikk NFF i gang med et møte hvor de, i samråd med de involverte klubbene, skal utarbeide anmeldelsen.

Innholdet i anmeldelsen vil holdes utenfor offentligheten, ifølge NFF.

Ifølge Hallén skal NFF ha møter med de involverte klubbene mandag morgen.

Søndag ble det kjent at kampene Østsiden – Follo og Ull/Kisa – HamKam er blant de man undersøker. Også oppgjøret mellom Frigg og Asker har kommet opp. Hallén bekrefter at Asker er en av klubbene de nå skal ha møte med.

– Det er veldig tett samarbeid mellom UEFA, Interpol og EU om dette, og det har vært på dagsorden lenge. Vi har også samarbeidet godt internt i Norge, så når kulturministeren sier hun ikke er sjokkert, er det fordi vi har samtaler om dette. Hennes departement deltok på et ministermøte i EU om dette i mars, så vi har vært forberedt på at dette også kan ramme oss, sier Hallén til NRK.

– Vi kan helt sikkert jobbe mye bedre. Når det er lettjente penger for enkelte aktører, går de inn i dette. Det handler veldig mye om holdninger, det gjør det også med skatteunndragelse. Det er viktig å handle raskt for det preventive. Vi må jobbe tydelig inn mot klubbene og spillerne, understreker han.

Spillere mistenkt

Mistanken om fiksing av kamper i norsk fotball ble kjent søndag da førstedivisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam etter mistanke om kampfiksing rettet mot en navngitt Ull/Kisa-spiller.

To Follo-spillere er også mistenkt for medvirkning til resultatmanipulering i 4-3-tapet mot Østsiden den 24. juni.

Norsk Tipping betegner kampfiksing-saken som en alvorlig sak som rokker ved tillitten både til fotballen som idrett og Norsk Tipping.

– Både fotballen som bevegelse og vi som driver med spill rundt forballen er avhengig av tillitt. Hvis folk begynner å tvile på om resultatene på kupongene er kommet på riktig måte, da gjør det noe med tillitten og ønsket om å være med på dette. Dette er en alvorlig sak for Norsk tipping og fotballen selv, sier kommunkikasjonsrådgiver Roar Jødahl i Norsk Tipping til NRK.

Han roser NFF for å handlekraften da mistanken ble kjent. Forbundet har varslet at saken blir politianmeldt mandag.

– Dette har jo NFF tatt tak i ved å gjøre det til en sak for politiet. Jeg er sikker på at NFF gjør alt de kan for å komme til bunns i denne saken og sette i verk tiltak som sparer oss for dette i fremtiden, sier han.

– Må ikke være naiv

Norsk Tipping har flere redskaper de kan ta i bruk for å avsløre mulig kampfiksing, men Jødahl ønsker ikke å gå i detalj på hva dette innebærer – i frykt for å avsløre metodene. Men i grove trekk handler det om å utveksle informasjon med samarbeidende spillselskaper i Europa, både for å sette oddsen og for å se om noe skjer underveis. I tillegg følger man med på programmet for norsk fotball, og hvordan innsatsen fordeler seg.

– Vi har et godt bilde av hvordan det normalt ser ut, og kan agere dersom noe virker unormalt. Det betyr ikke at noen jukser, men at noen følger med på hvordan vi ligger i markedet på oddsen og holder et våkent øye med det, sier Jødahl.

– Har det vært tilfeller der dere har mistenkt kampfiksing?

– Nei, ikke kampfiksing, det er vi heldigvis forskånet for i Norge. Når vi får litt avstand fra dette, håper jeg vi vil se at norsk fotball har gode grunner for å være stolt av seg selv. Jeg tror de fleste går på banen for å vinne kampen, ikke for å manipulere resultatet. Men samtidig må vi ikke være naiv her.Fotball

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Zlatan Ibrahimovic