NRK Meny
Normal

Haglund krever strengere straffer for supportervold

Lillestrøms svenske trener Magnus Haglund mener det ikke gjøres nok for å forhindre at den voldelige supporterkulturen eskalerer i Norge. Han mener han ser samme tendenser her som i hjemlandet Sverige.

Magnus Haglund

Lillestrøm-trener Magnus Haglund mener å se tendenser i voldelige norske supportermiljøer som han så i Sverige for 12 til 15 år siden.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Man har sjans til å ta tak i ting i Norge nå, før det går galt. Jeg synes vi ser tendenser her nå som man så i Sverige for 12 til 15 år siden. Nå har det endt i dødsfall i Sverige, sier Magnus Haglund til NRK.

Den svenske Lillestrøm-treneren er fortsatt rystet etter at en fotballsupporter ble drept i forbindelse med serieåpningen i Sverige forrige helg.

Haglund støtter dermed opp om det tidligere rikspolitisjef i Sverige, Bjørn Eriksson, sa til NRK i forrige uke.

– I Sverige våknet vi for sent. Dere har alle muligheter til å håndtere dette på en god måte nå, sa Eriksson.

Strengere straffer

Søndag skrev NRK.no om at norsk politiet frykter alvorlige skader og dødsfall dersom casuals-kulturen får eskalere. De innrømmer at det bare er tilfeldigheter som gjør at ingen til nå har mistet livet i supporterslåsskamper i Norge.

Haglund er ikke overrasket over politiets bekymringer. Han mener det gjøres for lite for å stanse risikosupportere i Norge.

– Jeg forventer at det blir strengere og tøffere. Man må gjøre det vanskeligere for de som vil bråke. Det må strengere straffer og lover til, sier han, og utdyper:

– For eksempel må det bli anmeldelsesplikt mot dem som lager bråk. De må ikke få lov til å komme tilbake på arenaene, og de må få tøffe straffer så de ikke tør å gjøre noe mer.

Rekdal oppgitt

Også VIF-trener Kjetil Rekdal er oppgitt over den siste tidens hendelser.

– Det skal være rivalisering, men ikke fare for liv, slår han fast.

I Sverige har man vært åpne om at man ikke har kontroll over problemet med casuals i fotballen. Der har man hatt flere større hendelser og sammenstøt, som har hatt noe høyere alvorlighetsgrad og ikke minst hyppighet enn i Norge.

Men også i forbindelse med norske kamper skjer dette.

Haglund håper det snart blir tatt på alvor.

– Man må ta det ved roten, og det har man sjansen til å gjøre i Norge nå, før det blir for alvorlig. Det er utrolig viktig at man gjør det nå, understreker han.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.