NRK Meny
Normal

Belgiske bamser ruver i VM-landskapet

De er muskuløse, de er høyest og de har en utrolig teknikk. Muligens skremmer det belgiske landslaget motstanderne allerede før de går på banen.

Belgia

Franske Mathieu Valbuena (blå) er relativt liten av vekst i forhold til mange fotballspillere, men det synes ekstra godt sammen med Marouane Fellaini og Vincent Kompany. Statistikken viser at de belgiske spillerne er de høyeste av alle i VM. I tillegg er de fysisk robuste.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Thibaut Courtois

Thibaut Courtois er lagets høyeste med sine 199 centimeter.

Foto: CURTO DE LA TORRE / Afp

– Det er ikke så veldig mange lag som har så tekniske og så store spillere. Det er imponerende, sier Thore Haugstad, NRKs fotballskribent.

Det belgiske laget er miniputter når det kommer til mesterskapserfaring og alder (25,6 år i snitt), men enorme når det kommer til fysikk og høyde. Stjernegalleriet tripper ikke ut på gressmatta til åpningskampen mot Algerie i kveld.

De tramper.

NRK.no har sett på høyden på alle spillerne i den belgiske troppen – og resultatet er iøynefallende:

Deres forventede startellever har en gjennomsnittshøyde på 1.87 meter.

Dette er nesten ti centimeter høyere enn snittet i landet for øvrig. Og høyest av alle i VM, ifølge The Wall Street Journal.

Muskuløse

Et kjapt blikk på lagbildet (under) viser også at det skjules en hel del kilo muskler under de røde draktene. Den samme Wall Street Journal-statistikken viser at laget også er på «tyngdetoppen» i VM.

Men til tross for høyden og fysikken fristes likevel ikke Belgia til å gjøre som Norge under Egil Drillo Olsen: «Flo-pasningen» uteblir og ballen holdes som regel på gresset i en 4-3-3-formasjon.

– Dette er ikke et lag som satser på dødballer og langpasninger, som en del fysiske lag gjør. I tillegg til å ha en enorm fysikk, er de aller fleste veldig tekniske. Kanskje sett bort ifra for eksempel Marouane Fellaini, som til tider kan være litt klossete, sier Haugstad.

Relativt spinkle Thibaut Courtois rager høyest av dem alle. Atletico Madrid-keeperen er hele 1.99 meter på sokkelesten. Foran han står en fryktinngytende vegg, som etter all sannsynlighet består av fire midtstoppere, på rundt 1.90 meter i snitt.

– De fire midtstopperne øker kanskje snitthøyden, men det er ikke en fordel at de er fire stoppere i firreren bak. Det er et klart minus at de ikke har noen lavere backer, som faktisk er backer, sier fotballskribenten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Belgium

Belgias startellever har en gjennomsnittshøyde på 1.87 meter. Dette er høyest av alle lag i VM. Bak dem følger Tyskland, ifølge Wall Street Journal.

Foto: THIERRY ROGE / Afp

Fordel eller ulempe?

Belgiske David Brocken, tidligere VIF-spiller og nå Kolbotn-trener, ler lavmælt når NRK.no spør han om de gigantiske landsmennene.

– Det er noen veldig store spillere i laget, ja. Det kan hende det er en tilfeldighet, men de er i hvert fall alle utrolig sterke. Det satses på ulike styrkeprogrammer i Belgia helt fra man er unge fotballspillere. De får også god medisinsk støtte hele veien, sier Brocken.

Belgium

Marouane Fellaini og Eden Hazard er nesten like store stjerner på det belgiske landslaget. Men høydeforskjellen er – midt sagt – enorm.

Foto: NACHO DOCE / Reuters

– Er det en fordel å være så fysiske?

– I den morderne fotballen må man være sterk. Man må være en komplett idrettsutøver rett og slett, svarer Brocken.

Haugstad tror også det er tilfeldig at laget består av store muskelbunter.

– Det er blitt snakket mye om at Belgia har hatt en fordel av innvandring. Mange av stjernespillerne har innvandrerbakgrunn, og disse har tilført mye fysikk. Men det er nok sånn at de belgiske trenerne velger de beste spillerne og ikke de aller største, sier Haugstad.

Lille Hazard

Men ekspertene mener det er viktig å påpeke at man klarer seg helt fint selv uten den store høyden og muskelmassen. Belgias kanskje største stjerne, Eden Hazard, er lagets laveste. Midtbaneeleganten er 1,73 meter og skal ifølge ulike nettsider veie et sted rundt 70 kilo.

– Med Hazard og (Kevin) De Bruyne på midten får de en fin miks med spillere. Men generelt er det god fysikk på spillerne, og det har de nok dratt nytte av i VM-kvalifiseringen, sier Rune Lange, tidligere Belgia-proff og norsk landslagsspiller.

– Hva er hemmeligheten? Hva er det de egentlig spiser i Belgia?

– Du vet, de har jo den storferasen Belgisk Blå. De er jo enorme. Spillerne er nok blitt oppfostret på den, ler Lange.

Belgia møter Algerie i åpningskampen i VM klokken 18.00 i kveld. Kampen ser du på NRK 1.

Belgisk blå

Belgisk Blå er en stor storferase. – Spillerne er nok blitt oppfostret på den, sier Rune Lange humoristisk.

Foto: Wikimedia Commons

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.