«Drillo» ba om Hangelands godkjennelse før debutanten fikk starte

ULLEVAAL (NRK.no) Etter å ha fått kapteinens godkjennelse, tok Egil Olsen det litt drastiske valget om å la debutanten Johan Lædre Bjørdal få den viktige midtstopperplassen i VM-kvalifiseringskampen mot Kypros.

johan

Johan Lædre Bjørdal tok ansvar da han ble kastet rett inn i en vanskelig VM-kvalifiseringskamp mot Kypros i det som var hans landslagsdebut.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

FYLDIG KAMPREFERAT: NORGE - KYPROS 2-0

– Jeg synes det gikk bra, og at jeg la inn en god søknad til det som skjer videre, sier en glad og fornøyd Johan Lædre Bjørdal til NRK.no etter seieren over Kypros.

Hvem som skulle være Brede Hangelands makker på midstopperplass var den store hodebryen for landslagstrener Egil Olsen før den potensielt avgjørende hjemmekampen.

De fleste trodde «Drillo» skulle velge det antatt «tryggeste» og la den mest rutinerte av de tilgjengelige starte, nemlig Vegar Forren.

Mange utskiftinger

I stedet bestemte Olsen seg for å gjøre et litt uortodoks valg og la den mer urutinerte Lædre Bjørdal starte - i det som ble hans debut for a-landslaget.

Men før han gjorde det endelige uttaket ville landslagssjefen hente inn Hangelands godkjennelse.

hangeland

Brede Hangeland ville gjerne ha Lædre Bjørdal ved sin side mot Kypros, og sammen sørget de for at det ikke ble baklengsmål på Ullevaal.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kapteinen har måttet tåle en del utskiftninger på midtstopperplassen ved siden av seg de siste årene. Tidligere har et godt, fast stopperpar ofte vært en suksessoppskrift for Norge.

– Egil spør meg aldri om hvem jeg selv vil ha der, men han spurte om jeg ville være komfortabel med Johan på siden av meg. Det sa jeg ja til, sier Brede Hangeland til NRK.no.

– Helt fortjent

Valget overrasket de fleste - men ikke debutanten selv.

– Nei, jeg ble ikke overrasket. Jeg har gått og tenkt mye på at det kunne komme til å skje, for det er jo det man ønsker. Så da beskjeden kom var jeg på en måte forberedt, sier han.

Viking-spilleren har ikke vært mye i a-landslagsdiskusjonen tidligere, men har hatt en svært god sesong i år. Det har også den tidligere Viking-spilleren Hangeland fått med seg.

– Jeg ble heller ikke overrasket over at han ble tatt med her. Tvert imot synes jeg det var helt fortjent. Jeg har fulgt med ham en stund, og sett utviklingen hans. Han er en fin type med den rette innstillingen, roser Fulham-spilleren.

Hangeland vil ikke si noe om hvem som er hans favoritt å spille sammen med på landslaget, og understreker at alle kandidatene har sine fordeler. En klar fordel med Lædre Bjørdal er at Hangeland kan spille på sin favorittside til venstre. Forren foretrekker også venstresiden, og da har Hangeland spilt til høyre.

– I tillegg til Brede har vi tre nesten like gode midstoppere å velge mellom. Johan er god i posisjonering, men har kanskje litt å gå på fremover. Der er nok Forren sterkere. Det er en vurdering man må gjøre, forklarer «Drillo» om uttaket.

Blir aldri nervøs

Lædre Bjørdal var fornøyd med debuten, noe han også hadde grunn til. Han gjorde ingen store feil og Kypros kom til få farlige målsjanser. Til tross for at det sto om et mulig VM-sluttspill i debuten, hevder 27-åringen at han aldri ble nervøs.

– Nei, ikke i det hele tatt faktisk. Jeg bruker aldri å bli det, og det er nok en fordel for meg i sånne kamper, sier han til NRK.no.

At Lædre Bjørdal er rolig på banen, er noe av det Hangeland har bitt seg mest merke i.

– Han er generelt en fin type med den rette innstillingen. Han var ikke stresset selv om det var debuten hans, men spilte bare som han pleier. Det er godt gjort, sier han.

Allerede tirsdag venter gruppeleder Sveits, og Norge er helt avhengig av poeng dersom det skal være håp om VM-deltagelse. Lædre Bjørdal legger ikke skjul på at han håper å få starte også da.

– Jeg føler jeg la inn en god søknad, men vi får bare vente og høre hva Egil bestemmer seg for, sier han og smiler.

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Rashford på vei tilbake

  Ole Gunnar Solskjær startet uken med positive skadenyheter, melder NTB. Angrepsspilleren Marcus Rashford, som ikke har spilt så langt denne sesongen på grunn av en skulderskade, er snart tilbake.

  – God mandag. Jeg skal til legen for en konsultasjon fredag. Dersom alt er bra, vil jeg få grønt lys til å begynne kontakttrening, skriver Rashford på Twitter.

  Man United Rashford
  Foto: Jon Super / AP
 • Ingen norske tilskuere i Tyrkia

  Norges bortekamp mot Tyrkia 8. oktober blir uten bortesupportere, skriver Norges Fotballforbund (NFF) på sine hjemmesider. De skriver at tyrkiske myndigheter ikke tillater norske supportere på kampen.

  Tre dager senere skal Norge møte Montenegro hjemme på Ullevaal stadion. Der forventer forbundet 25.000 tilskuere, melder NTB.

  Fotball, VM-kvalifisering: Norge - Gibraltar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Tror på rekordsum for norsk stjerne

  Nordsjællands norske spiss, Andreas Schjelderup (17), er blant Danmarks heteste navn på overgangsmarkedet. Nordmannen har kontrakt med klubben til 2024, men allerede nå melde klubben at de tror han kommer til å bli solgt før kontrakten utløper.

  – Det er ikke lagt noen plan for når han skal skytes videre (til ny klubb), men det er klart at slik han utvikler seg og viser seg fram nå, så regner jeg med at det skjer innen 2024, sier klubbdirektør Mikkel Hemmersam ifølge nyhetsbyrået Ritzau. (©NTB)

  Andreas Schjelderup
  Foto: Claus Fisker/ritzau Scanpix / NTB
 • Botheim ble Glimt-helt

  Bodø/Glimt stanget og staget i 79 minutter, før kaptein Ulrik Saltnes satt på turboen. Etter to tverrliggertreff og flere misbrukte sjanser kunne Erik Botheim pirke inn en retur.

  – Jeg og «Salten» har et fint samspill. Han får spilt opp på meg og jeg vet nøyaktig hvor han går, så detter ballen foran meg og jeg får skuffa den inn. Det var veldig deilig, og jeg synes det var fortjent, sier Botheim etter kampen.

  Vålerenga la seg lavt og satset på kontringer fra start. mens de gulkledde åpnet i et forrykende tempo, og allerede etter fem minutter sang det i treverket fra Fredrik Bjørkan.

  Bodø/Glimt ropte på straffespark etter en halvtime, da Sondre Brunstad Fet gikk i bakken i en duell med Vålerenga-keeper Kjetil Haug. Men dommer vinket spillet videre.

  Tobias Christensen holdt på å stjele med seg en ledelse inn til pause, men langskuddet traff tverrliggeren.

  Nærmere kom aldri Vålerenga. Bjørkan hadde enda en til i treverket, før Botheim ble helten. Med det gikk Bodø/Glimt forbi Molde på tabellen, og leder nå Eliteserien.

  Eliteserien i fotball for menn 2021: Bodø/Glimt - Vålerenga
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Tre mål på tre minutter i Molde

  Tre spinnville minutter snudde kampen mellom Molde og Viking på hodet.

  Eirik Ulland Andersen hadde sendt Molde i føringen etter en halvtimes spill, men det var senere i kampen dramatikken skulle utfolde seg.

  På stillingen 1-0 til Molde utliknet Samúel Fridjónsson for Viking etter 70 minutters spill. Rett fra avspark gikk Molde i angrep, og Eliteseriens toppscorer Ohi Omoijuanfo satte lekkert inn 2-1.

  Men det ga seg ikke der. For rett fra avspark igjen gikk Viking i angrep. Shayne Pattynama styrte inn utlikningen via Martin Linnes, og rogalendingene hadde kommet tilbake for andre gang på tre minutter.

  Det var også det siste målet i kampen. Molde taper to poeng i gullkampen.

  Eliteserien i fotball 2021: Molde - Viking
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England
Sverige
Ronaldo