NRK Meny
Normal

«Drillo» ba om Hangelands godkjennelse før debutanten fikk starte

ULLEVAAL (NRK.no) Etter å ha fått kapteinens godkjennelse, tok Egil Olsen det litt drastiske valget om å la debutanten Johan Lædre Bjørdal få den viktige midtstopperplassen i VM-kvalifiseringskampen mot Kypros.

johan

Johan Lædre Bjørdal tok ansvar da han ble kastet rett inn i en vanskelig VM-kvalifiseringskamp mot Kypros i det som var hans landslagsdebut.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

FYLDIG KAMPREFERAT: NORGE - KYPROS 2-0

– Jeg synes det gikk bra, og at jeg la inn en god søknad til det som skjer videre, sier en glad og fornøyd Johan Lædre Bjørdal til NRK.no etter seieren over Kypros.

Hvem som skulle være Brede Hangelands makker på midstopperplass var den store hodebryen for landslagstrener Egil Olsen før den potensielt avgjørende hjemmekampen.

De fleste trodde «Drillo» skulle velge det antatt «tryggeste» og la den mest rutinerte av de tilgjengelige starte, nemlig Vegar Forren.

Mange utskiftinger

I stedet bestemte Olsen seg for å gjøre et litt uortodoks valg og la den mer urutinerte Lædre Bjørdal starte - i det som ble hans debut for a-landslaget.

Men før han gjorde det endelige uttaket ville landslagssjefen hente inn Hangelands godkjennelse.

hangeland

Brede Hangeland ville gjerne ha Lædre Bjørdal ved sin side mot Kypros, og sammen sørget de for at det ikke ble baklengsmål på Ullevaal.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kapteinen har måttet tåle en del utskiftninger på midtstopperplassen ved siden av seg de siste årene. Tidligere har et godt, fast stopperpar ofte vært en suksessoppskrift for Norge.

– Egil spør meg aldri om hvem jeg selv vil ha der, men han spurte om jeg ville være komfortabel med Johan på siden av meg. Det sa jeg ja til, sier Brede Hangeland til NRK.no.

– Helt fortjent

Valget overrasket de fleste - men ikke debutanten selv.

– Nei, jeg ble ikke overrasket. Jeg har gått og tenkt mye på at det kunne komme til å skje, for det er jo det man ønsker. Så da beskjeden kom var jeg på en måte forberedt, sier han.

Viking-spilleren har ikke vært mye i a-landslagsdiskusjonen tidligere, men har hatt en svært god sesong i år. Det har også den tidligere Viking-spilleren Hangeland fått med seg.

– Jeg ble heller ikke overrasket over at han ble tatt med her. Tvert imot synes jeg det var helt fortjent. Jeg har fulgt med ham en stund, og sett utviklingen hans. Han er en fin type med den rette innstillingen, roser Fulham-spilleren.

Hangeland vil ikke si noe om hvem som er hans favoritt å spille sammen med på landslaget, og understreker at alle kandidatene har sine fordeler. En klar fordel med Lædre Bjørdal er at Hangeland kan spille på sin favorittside til venstre. Forren foretrekker også venstresiden, og da har Hangeland spilt til høyre.

– I tillegg til Brede har vi tre nesten like gode midstoppere å velge mellom. Johan er god i posisjonering, men har kanskje litt å gå på fremover. Der er nok Forren sterkere. Det er en vurdering man må gjøre, forklarer «Drillo» om uttaket.

Blir aldri nervøs

Lædre Bjørdal var fornøyd med debuten, noe han også hadde grunn til. Han gjorde ingen store feil og Kypros kom til få farlige målsjanser. Til tross for at det sto om et mulig VM-sluttspill i debuten, hevder 27-åringen at han aldri ble nervøs.

– Nei, ikke i det hele tatt faktisk. Jeg bruker aldri å bli det, og det er nok en fordel for meg i sånne kamper, sier han til NRK.no.

At Lædre Bjørdal er rolig på banen, er noe av det Hangeland har bitt seg mest merke i.

– Han er generelt en fin type med den rette innstillingen. Han var ikke stresset selv om det var debuten hans, men spilte bare som han pleier. Det er godt gjort, sier han.

Allerede tirsdag venter gruppeleder Sveits, og Norge er helt avhengig av poeng dersom det skal være håp om VM-deltagelse. Lædre Bjørdal legger ikke skjul på at han håper å få starte også da.

– Jeg føler jeg la inn en god søknad, men vi får bare vente og høre hva Egil bestemmer seg for, sier han og smiler.

Fotballnyheter