«Drillo» ba om Hangelands godkjennelse før debutanten fikk starte

ULLEVAAL (NRK.no) Etter å ha fått kapteinens godkjennelse, tok Egil Olsen det litt drastiske valget om å la debutanten Johan Lædre Bjørdal få den viktige midtstopperplassen i VM-kvalifiseringskampen mot Kypros.

johan

Johan Lædre Bjørdal tok ansvar da han ble kastet rett inn i en vanskelig VM-kvalifiseringskamp mot Kypros i det som var hans landslagsdebut.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

FYLDIG KAMPREFERAT: NORGE - KYPROS 2-0

– Jeg synes det gikk bra, og at jeg la inn en god søknad til det som skjer videre, sier en glad og fornøyd Johan Lædre Bjørdal til NRK.no etter seieren over Kypros.

Hvem som skulle være Brede Hangelands makker på midstopperplass var den store hodebryen for landslagstrener Egil Olsen før den potensielt avgjørende hjemmekampen.

De fleste trodde «Drillo» skulle velge det antatt «tryggeste» og la den mest rutinerte av de tilgjengelige starte, nemlig Vegar Forren.

Mange utskiftinger

I stedet bestemte Olsen seg for å gjøre et litt uortodoks valg og la den mer urutinerte Lædre Bjørdal starte - i det som ble hans debut for a-landslaget.

Men før han gjorde det endelige uttaket ville landslagssjefen hente inn Hangelands godkjennelse.

hangeland

Brede Hangeland ville gjerne ha Lædre Bjørdal ved sin side mot Kypros, og sammen sørget de for at det ikke ble baklengsmål på Ullevaal.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kapteinen har måttet tåle en del utskiftninger på midtstopperplassen ved siden av seg de siste årene. Tidligere har et godt, fast stopperpar ofte vært en suksessoppskrift for Norge.

– Egil spør meg aldri om hvem jeg selv vil ha der, men han spurte om jeg ville være komfortabel med Johan på siden av meg. Det sa jeg ja til, sier Brede Hangeland til NRK.no.

– Helt fortjent

Valget overrasket de fleste - men ikke debutanten selv.

– Nei, jeg ble ikke overrasket. Jeg har gått og tenkt mye på at det kunne komme til å skje, for det er jo det man ønsker. Så da beskjeden kom var jeg på en måte forberedt, sier han.

Viking-spilleren har ikke vært mye i a-landslagsdiskusjonen tidligere, men har hatt en svært god sesong i år. Det har også den tidligere Viking-spilleren Hangeland fått med seg.

– Jeg ble heller ikke overrasket over at han ble tatt med her. Tvert imot synes jeg det var helt fortjent. Jeg har fulgt med ham en stund, og sett utviklingen hans. Han er en fin type med den rette innstillingen, roser Fulham-spilleren.

Hangeland vil ikke si noe om hvem som er hans favoritt å spille sammen med på landslaget, og understreker at alle kandidatene har sine fordeler. En klar fordel med Lædre Bjørdal er at Hangeland kan spille på sin favorittside til venstre. Forren foretrekker også venstresiden, og da har Hangeland spilt til høyre.

– I tillegg til Brede har vi tre nesten like gode midstoppere å velge mellom. Johan er god i posisjonering, men har kanskje litt å gå på fremover. Der er nok Forren sterkere. Det er en vurdering man må gjøre, forklarer «Drillo» om uttaket.

Blir aldri nervøs

Lædre Bjørdal var fornøyd med debuten, noe han også hadde grunn til. Han gjorde ingen store feil og Kypros kom til få farlige målsjanser. Til tross for at det sto om et mulig VM-sluttspill i debuten, hevder 27-åringen at han aldri ble nervøs.

– Nei, ikke i det hele tatt faktisk. Jeg bruker aldri å bli det, og det er nok en fordel for meg i sånne kamper, sier han til NRK.no.

At Lædre Bjørdal er rolig på banen, er noe av det Hangeland har bitt seg mest merke i.

– Han er generelt en fin type med den rette innstillingen. Han var ikke stresset selv om det var debuten hans, men spilte bare som han pleier. Det er godt gjort, sier han.

Allerede tirsdag venter gruppeleder Sveits, og Norge er helt avhengig av poeng dersom det skal være håp om VM-deltagelse. Lædre Bjørdal legger ikke skjul på at han håper å få starte også da.

– Jeg føler jeg la inn en god søknad, men vi får bare vente og høre hva Egil bestemmer seg for, sier han og smiler.

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Alexander-Arnold forlenget til 2025

  Trent Alexander-Arnold har signert en langtidskontrakt med Liverpool fram til sommeren 2025

  22-åringen er et produkt av klubbens akademi. Siden debuten i oktober 2016 har han spilt 179 kamper for førstelaget.

  Alexander-Arnold gikk glipp av EM for England på grunn av en skade, men backen var tilbake på banen i to treningskamper mot Wacker og Stuttgart i Østerrike sist uke.

  – Det er den eneste klubben jeg egentlig har kjent, så å være her nå og forlenge for å bli her enda lengre, er fantastisk for meg og familien, sier Alexander-Arnold til klubbens nettsider. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Phil Noble / AP
 • Superliga-klubbene fikk gjennomslag

  De tre gjenværende superliga-klubbene, Barcelona, Juventus og Real Madrid, oppnådde en ny seier i kampen mot Uefa.

  Siden de forsøkte å starte en utbryterliga bestående av 15 klubber, har Uefa fordømt dem og forsøkt å straffe dem. Men klubbene vant, og en domstol har bestemt at de ikke kan straffes for superliga-forsøket.

  – Vårt mål er å fortsette å utvikle superligaen på en konstruktiv og samarbeidende måte, alltid med fotballens aktører i bakhodet: Fansen, spillerne, trenerne, klubbene, ligaene, og nasjonale og internasjonale forbund, skriver klubbene i en felles uttalelse.

  De påpeker at det er aspekter ved superligaen som kan bli bedre, og at de jobber med å utvikle konseptet.

  – Vi er glad for at vi ikke lenger skal være et offer for pågående Uefa-trusler, skriver klubbene.

  Soccer Super League Perez's Dream
  Foto: Claude Paris / AP
 • Reginiussen gjør comeback

  To måneder etter at han ga seg som fotballspiller, er Tore Reginussen klar for ungdomsklubben Alta i 2. divisjon.

  10. mai opplyste Reginiussen på Instagram at han ville avslutte sin innholdsrike karriere etter inneværende sesong.

  Finnmarkingen fikk ikke fortsette i Rosenborg etter forrige sesong, til tross for at han ønsket seg en ny avtale. I stedet gikk ferden til St. Pauli i Tyskland. Det ble med halv sesong i klubben.

  Nå er han altså derimot klar for å spill i Alta og får sin debut allerede mot Tromsø i 2. cuprunde på søndag. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2020: Vålerenga - Rosenborg (1-0)
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Arsenal henter Brighton-profil

  Arsenal henter Ben White, som var i den engelske troppen under EM, fra Brighton, bekrefter Arsenal fredag.

  White har vært i Brighton siden 2016, men har vært på utlån både i Newport County, Peterborough United og ikke minst i Leeds United, der han var med å rykke opp til Premier League sesongen 2019/2020.

  Han fikk sin landslagsdebut i oppkjøringskampene til sommerens EM-sluttspill. Han var med i troppen til mesterskapet, men forble ubenyttet.

  Sist sesong startet han 36 av 38 ligakamper for Brighton, som berget plassen på øverste nivå i engelsk fotball. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Glyn Kirk / AP
 • – Vi er knust akkurat nå

  Storbritannia var to minutter fra en historisk OL-semifinale i fotball fredag, men Australia utlignet kvartfinalen på overtid og vant 4-3 etter ekstraomganger.

  Dermed er OL-eventyret over for Hege Riises britiske mannskap. Det hjalp ikke at britene presset på for utligning og straffesparkkonkurranse mot slutten av annen ekstraomgang. Offensiven bar ikke nok frukter.

  – Vi er knust akkurat nå. Det er hardt å tape en kamp på denne måten. Vi var godt forberedt, og vi spilte bra i mesteparten av kampen, sa landslagssjef Riise ifølge BBC.

  6BtjItgfOgU
  Foto: Silvia Izquierdo / AP