NRK Meny
Normal

Avgjørelsens høst

Nå begynner VM-kvalifiseringen på en tre måneders langspurt.

John Carew i kampen mot Skottland
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Midt i november er det klart hvilke 32 lag som får vise seg fram i fotball-VM i Sør-Afrika neste sommer.

Seks lag er klare: Sør-Afrika (arrangør), Japan, Australia, Sør-Korea, Nord-Korea og Nederland.

Les: Klare for fotball-VM

Det betyr at det gjenstår 26 plasser å kjempe om.

Slik er ståa rundt omkring i verden:

Europa

De ni gruppevinnerne går rett til VM. De åtte beste gruppetoerne spiller mot hverandre to og to om fire VM-plasser. Fordi antallet lag i gruppene er ujevne, regnes toer-rangeringen ut ved å trekke fra resultatene mot gruppens jumbolag der det er seks lag i gruppene.

Gruppe 1: Danmark ser ut til å gå mot seier og VM-plass. Bare Ungarn holder noenlunde følge. De har igjen hjemmekamper mot sine tre hardeste utfordrere, og mye kan være avgjort med seier over Portugal hjemme og Albania borte i september. Sverige kan fortsatt bli nummer to, men da må de slå Ungarn borte 5. september.

Gruppe 1

Gruppe 2: Dette er en av de jevneste gruppene med fire lag som fortsatt har seierssjanse. Men Hellas og Sveits har sikret seg et lite forsprang når fire kamper gjenstår. De møtes i Sveits 5. september, og vinneren tar et stort steg mot VM. Taperen kan fort få konkurranse av Latvia og Israel om andreplassen.

Gruppe 2

Gruppe 3: Dette er gruppa med den mest overraskende utviklingen så langt: Slovakia og Nord-Irland holder topplassene foran Polen og Tsjekkia. Slovakia ser ut til å være på vei mot sitt første VM, og kan ta et stort steg ved å slå nabo Tsjekkia 5. september. Fire dager seinere møter de Nord-Irland i Belfast.

Gruppe 3

Gruppe 4: Her er det et race mellom stormaktene Tyskland og Russland. Tyskland leder med ett poeng, men har bortekampen mot Russland igjen. Det hele blir trolig avgjort når den kampen spilles 10. oktober.

Gruppe 4

Gruppe 5: Her er det ingen tvil: Spania har vunnet alle sine seks kamper og vinner gruppa. I september møter de Belgia og Estland hjemme, og sikrer nok VM-plassen da. Bosnia har overtaket i kampen om andreplassen.

Gruppe 5

England jublet for scoring mot Kroatia

Rio Ferdinand og England kunne juble sist de møtte Kroatia

Foto: HRVOJE POLAN / AFP

Gruppe 6: England har feid all motstand til side, og sikrer VM-plassen med seier over Kroatia 9. september. Hviterussland, Ukraina og Kroatia kjemper en jevn kamp om andreplassen.

Gruppe 6

Gruppe 7: Det står mellom Serbia og Frankrike. De møtes i Beograd 9. september, og VM-plassen blir nok avgjort da. Taperen tar andreplassen.

Gruppe 7

Gruppe 8: Regjerende verdensmester Italia leder med ett poeng over Irland, men har en kamp til gode, og dermed et klart overtak. Selv med tap i Dublin 10. oktober bør Italia vinne gruppa. Irland tar nok andreplassen.

Gruppe 8

Gruppe 9 (Norges gruppe): Nederland er allerede VM-klar etter sju strake seirer. Alle de fire andre lagene - inkludert Norge - kan ta andreplassen. For Norges del krever det tre strake seirer, den første mot Skottland på Ullevaal 12. august. Poengtap der, og vi er ute. Skottene er uansett favoritt til å ta andreplassen.

Gruppe 9

Sør-Amerika

Alle ti landene er i én gruppe, og spiller en maratonserie på 18 kamper. De fire beste går til VM, nummer fem møter nummer fire i Nord- og Mellom-Amerika i omspill om én VM-plass.

Fire runder gjenstår.

Luis Fabiano scorer for Brasil

Brasils Luis Fabiano blir trolig også å se i VM

Foto: VINCENZO PINTO / AFP

Brasil leder, og trenger i praksis bare én seier til for å være VM-klar. Men i sine to neste kamper møter de to av sine hardeste utforderere, Argentina borte 5. september og Chile hjemme fire dager seinere.

Chile holder andreplassen, bare poenget bak Brasil. De kan ta et langt steg mot VM med hjemmeseier over Venezuela lørdag.

Paraguay åpnet kvalifiseringen forrykende og ledet tabellen klart etter halvspilt serie, med bl.a. seier over Brasil. De har dabbet noe av, men det holder sannsynligvis likevel til en VM-plass.

Argentina sliter mer, og er bare to poeng foran Ecuador på kvalik-plassen. Og med Brasil og Paraguay som sine to neste motstanderene kan Argentina være utenfor de direkte VM-plassene når september-kampene er unnagjort.

For bak dem står utfordrerne i kø for å slåss om fjerde- og femteplassen på tabellen. Både Ecuador, Colombia og Venezuela ligger godt innenfor rekkevidde.

Sør-Amerika

Kvalik-kampene for lag nummer fem spilles 14. og 18. november.

Afrika

De 20 gjenværende landene er delt inn i fem grupper, der hver gruppevinner tar én plass i VM.

Disse gruppene er bare halvspilt, så egentlig kan alt skje. Men konturene begynner likevel å vise seg.

Gruppe A: Gabon leder, men har bare spilt to kamper. En hengekamp mot Kamerun gjenstår, og taper Gabon, er gruppa vidåpen. Togo og Marokko er de andre landene.

Gruppe B: Stormaktene Tunisia og Nigeria spiller i denne gruppa, og har spilt 0-0 i Tunis. Det gir Nigeria et lite overtak foran returmøtet i Abuja 6. september. Vinneren der er svært nær en VM-plass.

Gruppe C: Algerie har begynt best, men har igjen en vanskelig bortekamp mot Egypt i siste runde 14. november. Algerie slo egypterne 3-1 hjemme i juni.

Gruppe D: Her virker det allerede avgjort. Ghana har vunnet sine tre kamper uten et eneste baklengsmål, og kan sikre VM-plassen med hjememseier over Sudan 6. september.

Gruppe E: Alt går på skinner for Elfenbeinskysten, som slo sin hardeste rival Burkina Faso borte 21. juni. Svært mye skal til for å nekte ivorianerne en VM-plass.

Afrika

Nord- og Mellom-Amerika

Denne regionen (CONCACAF) sender tre lag til VM, pluss ett til kvalik mot lag nummer fem i Sør-Amerika. Seks lag gjenstår i kvalifiseringen.

Clint Dempsey, USA

Clint Dempsey og USA er på full fart mot VM

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Costa Rica og USA ser ut til å cruise mot VM når halvparten av de ti kampene er spilt. Derimot sliter Mexico kraftig, og kjemper mot Honduras og El Salvador om tredje- og fjerdeplassen. Meksikanerne har et tøft program med USA hjemme 12. august og Costa Rica borte 6. september. Så følger nøkkelkampene mot Honduras og El Salvador, begge hjemme.

De viste styrke i sommer med seieren i Gold Cup, der de knuste USA 5-0 i finalen.

Mellom- og Nord-Amerika

Asia

Her er gruppespillet avsluttet, og fire lag er VM-klare. Japan og Australia var suverene i gruppe 1. I gruppe 2 gikk begge de to koreanske statene til VM.

De to gruppetreerne Bahrain og Saudi-Arabia skal møtes 5. og 9. september til omspill. Vinneren møter Oceania-vinner New Zealand til kamp om en plass i VM.

Asia

Oseania

Gruppespillet ble avsluttet for nesten ett år siden, og hele den tiden har gruppevinner New Zealand ventet på omspillet mot Asias femte beste lag. De kampene spilles 10. og 14. november.

Oseania

Trekningen for gruppene i sluttspillet finner sted i Durban søndag 25. november, og VM går i ni byer i Sør-Afrika neste sommer. Åpningskampen spilles fredag 11. juni kl 16.00 i Johannesburg, finalen samme sted søndag 11. juli kl 20.30.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.