– Jeg har også tatt noen dårlige valg

Ole Gunnar Solskjær har selv erfart hvor vanskelig det er å velge mellom ungdomsliv og idrettskarriere.

Ole Gunnar Solskjær

Ole Gunnar Solskjær sier han ville gi seg selv muligheten til å bli så god han potensielt kunne bli. Derfor valgte han bort storklubber som Bayern Munchen og PSV. Valget om å bli United-spiller var blant de beste. I dag fortalte han også om de mindre gode valgene i livet.

Foto: Erik Hattrem

Torsdag stilte Ole Gunnar Solskjær opp for deler av skieliten og holdt et foredrag om det å ta valg i livet.

Vi kan ikke leve som asketer, da ender vi opp uten livserfaring

Ole Gunnar Solskjær

Langrennsutøvere som Sjur Røthe og Finn Hågen Krogh og Maiken Caspersen Falla fikk høre en særdeles åpen Solskjær, som uten blygsel fortalte om både kloke og mindre kloke valg han har tatt som privatperson og idrettsutøver.

Helt om natten - helt om dagen

Solskjær mener at også dårlige valg, kan vendes til noe bra, ved å sette det på kontoen for livserfaring.

– Jeg har også gjort noen dumme valg etter å ha drukket, det bør dere også oppleve. Alle opplever slikt. For vi kan ikke leve som asketer, da ender vi opp uten livserfaring, sa Solskjær med et bredt smil.

Solskjær hadde sin oppvekst i fødebyen Kristiansund og levde slik de fleste tenåringer gjør.

Kva ville Ole Gunnar Solskjær ha gjort om han måtte leie eit lag utan fotballspelarar, men med langrennsløparar? I dag fekk vi svaret då profilar frå skilandslaget møtte landslagsspelarar til kamp i Molde.

Torsdag holdt Solskjær først et foredrag for langrennseliten, så tok han dem med på fotballbanen og ledet dem i kamp. Det er god underholdning for både ski og fotballinteresserte.

Derfor har også han sin dose med opplevselser fra ungdomsfester.

Å dra på fest til langt på natt når morgentreninga begynner klokka åtte dagen derpå, er ikke et valg idrettsutøvere bør ta for ofte.

Det var først som 27-åring jeg virkelig bestemte meg for å stå opp for egne ønsker

Ole Gunnar Solskjær

– En kom jeg skikkelig seint hjem, klokka var kanskje sju om morgenen. Klokka åtte skulle jeg på morgentrening, ingen god kombinasjon, sa Solskjær.

Ville møte sin kommende kone

Han tror alle de små valgene om å legge seg tidlig og leve sunt med familien trygt plassert rundt seg, har betydd mye for hans egen egen utvikling.

Solskjær avslørte også; at det ikke bare var fotballen som gjorde at han dro på trening rett etter nattelivet den morgenen for rundt 23 år siden.

– Jeg dro på den treninga, ikke bare for å trene, men for å få treffe Silje, hun som nå er kona mi, ja så ærlig kan jeg være, sa Solskjær og vekket brede smil blant skiløperne.

Ole Gunnar Solskjær

De små valgene som ofte må tas, som å legge seg tidlig og leve sunt. Men også skeie ut en gang i blant, har ført Solskjær til mange høydepunkter i hans United-karriere.

Foto: JON SUPER / AP

Forlangte at Fergie satte han inn på laget

Solskjær tok også fram en dagbok fra årtusenskiftet og leste fra den. Der hadde han skrevet om sviktende motivasjon og om et viktig valg. Valget om å trene mer og bedre.

– Her står det faktisk at det var først som 27-åring jeg virkelig bestemte meg for å stå opp for egne ønsker, og det var etter episoden hvor Teddey Sheringham ble satt ut, jeg virkelig følte meg som Manchester United-spiller.

Episoden Solskjær sikter til, beskriver han slik:

– Alex Fergusson hadde sagt at han skulle satse på meg, la meg spille seks-sju kamper på rad. Etter tre var det tilbake på benken. Han unnskyldte seg med tett kampprogram. Jeg sa det var det jeg ville, spille kamper tett og spille de kampene han lovet. Jeg banket på kontordøra hans og sa jeg ville spille. Ferguson hørte på meg og satte ut Teddy Sheringham.

Deretter måtte Solskjær gå for å hente Sheringham og fortelle hvorfor Alex Ferguson hadde endret på startoppstillinga.

Ville ikke se barna i uniform

At Solskjær forlot Manchester United og jobben som reservelags-trener, var også et valg. Det valge ble tatt på vegne av barna.

– Det var ikke slik at kona mi ville ha meg hjem til Norge, vi ville rett og slett ikke se barna i skoleuniform, det var et lett valg at de skulle gå på skole her hjemme i Norge, sa Solskjær.

Molde-manageren var også tidlig ute med å beskytte sitt eget image og varemerke. Da han registrerte sin første engelske mobiltelefon i 1996, tok han nok et utradisjonelt valg for norsk idrettsprofil å være.

– Jeg tok et valg om å passe på meg selv og det som kan kalles «firmaet» Ole Gunnar Solskjær. Så da jeg ble United-spiller, ga jeg ikke fra meg telefonnummeret mitt til noen i media. Det likte VG så dårlig at selveste Nakkim kom på døra mi i England og lurte på hva dette var for noe, sa Solskjær.

Ole Gunnar Solskjær holdt foredrag om livets valg til norsk ski-elite.

Ole Gunnar Solskjær holdt foredrag om livets valg til norsk ski-elite.

Fotballnyheter