Anzjis mystiske helomvending forundrer fotballverdenen

Anzji var fotballens svar på eksklusiv, russisk kaviar. Plutselig har oligark-eieren solgt stjernene på «garasjesalg», blitt ettersøkt hos Interpol og kjøpt Vadim Demidov.

Sulejman Kerimov og Samuel Eto'o

Anzji-eier Sulejman Kerimov sjokkerte fotballverdenen da han kjøpte Samuel Eto'o og begynte å lage et stjernelag i turbulente Dagestan. Nå har han stengt pengekrana.

Foto: NTBscanpix

Dagestan

To rebeller poserer i fjellene i Dagestan. Det er altså i dette landet Sulejman Kerimov bestemte seg for å starte en milliardklubb.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det virket fullstendig klin kokos da den russiske milliardæren Sulejman Kerimov bestemte seg for å bygge et fotballag av glitrende superstjerner i Dagestan.

Det lille landet med 2,5 millioner innbyggere har så mye fjell at navnet betyr «Fjellandet».

Den turbulente republikken i Nord-Kaukasus er kjent for å være en voldelig miks av etniske grupper og forskjellige språk.

Det dør så mange mennesker i terrorangrep i det lille russiske territoriet at NUPI-forsker Julie Wilhelmsen karakteriserer det som en krigstilstand.

For å si det sånn: Det nærmeste Dagestan kommer å være en verdensmetropol, er navnet på naboterritoriet Stavropol.

Dagestan

Makhatsjkala, hovedstaden i Dagestan og hjembyen til Anzji, kan være svært turbulent. Dette bildet er tatt idet en av to bomber eksploderer i sentrum i mai i år. Minst fire personer ble drept.

Foto: Ap

Glitrende milliardlag

Likevel har Dagestan de siste årene vært åsted for et av de heftigste fotballprosjektene i verden. De har hatt fotballstjerner i hundremillioners-klassen, banan-frisparkene til den brasilianske kulthelten Roberto Carlos, stjernetreneren Guus Hiddink og et ungdomsakademi i toppklasse.

Det oser ikke «her spiller verdens best betalte fotballspiller» av fjellheimen i Nord-Kaukasus, men det har Samuel Eto'o gjort.

Det startet 18. januar 2011, da gjødsel-baronen Sulejman Kerimov kjøpte den forholdsvis ukjente og normale klubben Anzji Makhatsjkala. Eller rettere sagt, han fikk den gratis av myndighetene i bytte mot å investere i et nytt stadion, ifølge den russiske avisa Vedomosti.

Spillerne pendler 2000 kilometer

Willian

Anzji-spillerne trener og bor i Moskva. De har også spilt enkelte kamper der. Her er 300-millionersmannen Willian i Moskva. Han ble nylig solgt til Chelsea etter kort tid i Anzji.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Planene var mildt sagt grandiose.

Spillerne skulle bo i Moskva og pendle 2000 kilometer til hver eneste hjemmekamp i Dagestan - med et betydelig sikkerhetsopplegg.

Etter hvert skulle det bygges luksushotell og en ny stadion med 40.000 tilskuere. Laget skulle bygge en nasjonal identitet i det lille landet med over 40 forskjellige folkegrupper.

– Det er typisk for denne typen republikker. De starter symbolske prosjekter innenfor kultur og kunst, og pumper inn penger. Man prøver det i stedet for å rette opp de fatale feilene i organisering og politikk, sier NUPI-forsker Julie Wilhelmsen til NRK.no.

– Kreml skjønner at det er et kjempeproblem med et territorium der 40 folkeslag er i ferd med å drepe hverandre, også prøver de å rette på det med et fotballag, sier Wilhelmsen, som er ekspert på Nord-Kaukasus.

Stjernespillere i fleng

47-åringen Kerimov handlet raskt.

To år senere hadde han skaffet seg teknikeren Willian, som var på ønskelistene til flere av verdens største klubber, for nesten 300 millioner kroner.

Han hadde kuppet den kamerunske spissen Samuel Eto'o fra Inter for 195 millioner kroner og gjort ham til tidenes best betalte lagidrettsutøver.

Eto'o tjente rundt en tusenlapp i sekundet på banen.

Det var i det hele tatt liten tvil om at oljepengene rant fritt gjennom tappekrana på Anzji-Arena. Den tidligere gull- og gassinvestoren brukte totalt over 350 millioner kroner på Jucilei da Silva, Mbark Boussoufa, Balázs Dzsudzsák og Christopher Samba.

I tillegg hadde oligarken sikret seg stjerner som nevnte Roberto Carlos og tidligere Chelsea-spiller Jurij Zjirkov, og lite tyder på at stjernegalleriet flyttet til Russland for noe annet enn pengene.

Guus Hiddink og Roberto Carlos

Den brasilianske venstrebacken Roberto Carlos la opp etter kort tid i Anzji, men gikk over i en rolle som sportsdirektør. Her er han sammen med stjernetrener Guus Hiddink, som blant annet har trent Chelsea.

Foto: GRAHAM STUART / Afp

Plutselig helomvendig - slutt på pengene

Likevel var det snakk om småpenger for Suleyman Kerimov, som ifølge Forbes er verdt nesten 50 milliarder kroner.

Men det er akkurat den typen investeringer som får fotballtopper til å skjære grimaser og varsle katastrofe. I Anzjis tilfelle ser det ut som de har fått rett.

For nå virker det som kaoset råder i klubben. På bare noen dagers varsel bestemte eieren seg for å kutte satsningen.

I en merkelig rekke Twitter-meldinger i sommer gikk klubbdirektør Konstantin Remtsjukov ut og sa at Anzhi forberedte seg på et realt garasjesalg.

Remutsjukov forklarte at resultatene hadde vært skuffende etter alle kjøpene. Laget ble bare nummer tre i den russiske ligaen i år.

– Anzji skal omorganiseres. Mange dyre spillere kommer til å dra, og budsjettet kommer til å havne på rundt 300 og 400 millioner kroner, tvitret klubbdirektøren ifølge Reuters.

Til sammenligning lå budsjettet på 1,1 milliard i 2012, ifølge russiske sport.ru.

Solgte unna stjerner på rekke og rad

Kursendringen var like voldsom som den var plutselig.

Kamerunske Eto'o, selve symbolet på den nyrike klubben, ble dumpet billig til Chelsea. Superstjernen Willian fikk gå til samme klubb, bare et halvt år etter han ble kjøpt.

Trener Guus Hiddink forlot klubben bare dager etter han forlenget avtalen sin med klubben. Anzji sikret seg en gullklump av en erstatter i den ettertraktede Manchester United-treneren Rene Meulensteen. Han var ferdig etter 16 dager i jobben.

Klubbens nyeste stjernespiller, landslagsspiller Igor Denisov, ble solgt videre til FC Dynamo Moskva etter bare tre kamper for Anzji. Zjirkov og Kakarin ble solgt samtidig til samme klubb.

Hevder de vil fortsette å bygge

Russiske medier spekulerte i om hele klubben skulle legges ned. Det har ikke skjedd, og Anzji hevder hardnakket at de bare tar en ny retning for å prøve å bygge opp et nytt lag med unge, sultne spillere - i tråd med UEFAs nye Financial Fair Play-regler (som er innført for å holde klubbøkonomier under kontroll).

– Vi snakker ikke om et massesalg av spillere eller noe av det andre mediene har snakket om, het det i en uttalelse fra klubben.

NRK.no har ikke lyktes i å få tak i Vadim Demidov på onsdag, men den norske midtstopperen forsvarte Anzjis satsning i Nettavisen på tirsdag.

– Det som er skrevet om at eieren trekker seg ut og legger satsingen på hylla, stemmer ikke. Klubben har fremdeles et enormt budsjett, sa Demidov.

– Eieren har ikke vært fornøyd med retningen klubben tok og har bestemt seg for å gå en annen vei. I stedet for å ha store stjerner som tjener mye, vil klubben ta en lengre vei til suksess, ved å satse på unge, sulte spillere - og bli et topplag på den måten, sa 26-åringen til Nettavisen.

Tina Kandelaki

Sulejman Kerimov har vært involvert i en rekke kontroverser. I 2006 etterforsket fransk politi hvorfor oligarkens Ferrari krasjet inn i et tre i Nice. Den russiske TV-personligheten Tina Kandelaki (bildet) var passasjer.

Foto: VYACHESLAV KOCHETKOV / AFP

Mange teorier om hvorfor oligarken snudde

Mandag stengte overgangsvinduet, og Anzji har kjøpt en del spillere, blant dem norske Vadim Demidov. Ikke til forkleinelse for Demidov, men signeringene lukter ikke like mye fugl som Willian og Eto'o.

Så nå spør en forundret fotballverdenen seg: Hva i all verden har skjedd? Hva tenker den 47 år gamle trebarnsfaren som tydeligvis har stoppet flyten av penger?

Twitter-meldingene fra klubbdirektøren tyder unektelig på at oligark-eieren rett og slett har mistet interessen, den kanskje største frykten til fotballklubber som baserer driften på en rik investor.

Anzji hadde åpnet sesongen katastrofalt og lå på 13.-plass i den russiske ligaen. Nedsablingen startet bare dager etter et viktig tap, ifølge RT. Kanskje var det dårlig sportslig payoff for milliardinvesteringene som gjorde at oligarken mistet motet.

– Uten å kjenne til Kerimov spesifikt, vil tro det er et slags lokalpatriotisk prosjekt. Kanskje et idealistisk prosjekt også. Det har jo vist seg at Chelsea-eier Abramovitsj er relativt trofast, Men det er vanskelig å si med en mann som velger å investere i fotball i Dagestan, sier NUPI-forsker Wilhelmsen.

Ifølge avisa Sport Ekspress uttalte sportsdirektøren at «Kerimov ikke lenger følte at klubben var verdt å kaste bort nervene og helsa på», noe som satte igang spekulasjoner om at milliardæren hadde alvorlige helseproblemer.

Problemer i kunstgjødsel-markedet

Andre mener at Kerimov, Russlands 19. rikeste mann, rett og slett ikke hadde råd lenger. 30. juli gikk han nemlig på en skikkelig smell i finansmarkedet.

Selskapet hans Uralkali, verdens største produsent av et stoff som brukes i kunstgjødsel, brøt en viktig avtale med sine hviterussiske handelspartnere.

Ifølge RT tapte Kerimov over 2,2 milliarder kroner på én dag.

Sulejman Kerimov

Det er vanskelig å slå fast hva som er Sulejman Kerimovs motivasjon for å investere i Anzji. Årsakene han handle om både idealisme, patriotisme eller trykk fra russiske myndigheter. I tillegg kan det være store PR-muligheter i å eie en fotballklubb, eller han kan rett og slett synes det er gøy. Her ser han på en treningskamp mot Irak i Dubai.

Foto: SERGEI RASULOV JR. / Afp

Ettersøkt av Interpol

Den seneste utviklingen er at Sulejman Kerimov er ettersøkt i Hviterussland for grov maktmisbruk. Han kan havne i fengsel i opptil ti år, ifølge det lokale lovverket i Hviterussland, og nå er han ettersøkt av Interpol.

Politiet mener at Kerimov og Uralkali brøt gjødselavtalen med hviterusserne bevisst for å skape kaos i markedet. Det er altså snakk om den samme avtalen som gjorde at han tapte over to milliarder på én dag.

En talsmann for Vladimir Putins har uttalt at det er viktig å komme til bunns i anklagene mot Kerimov, som også sitter i det russiske parlamentet.

Medaljens bakside

Ingen vet hva som skjer med milliardæren, og det er dramatisk for Anzji, som er helt avhengige av sin «rike onkel».

Teoriene er mange om hva som kan skje videre. Uansett er det liten tvil om at historien om Anzji er et skrekkeksempel på hva som kan skje når en fotballklubb satser hele sin operasjon på en enkeltinvestor.

Fotball

Oppsummert

11.00: Uttak av nødlandslaget, som spiller borte mot Østerrike onsdag kveld.

På pressekonferansen: Leif Gunnar Smerud, Pål Bjerketvedt, Lise Klaveness og Gro Tvedt.

 • Kallar opp stadion etter Maradona

  Bystyret i Napoli vedtok fredag å gi byens stadion namn etter Diego Maradona. Maradona spela for Napoli i sju år, og førte klubben til seriegull i 1987 og 1990 - dei to einaste seriemeisterskapa i klubbhistoria.

  Maradona døydde i førre veke, og berre timar etterpå foreslo ordføraren i byen å gi San Paolo Stadion Maradonas namn.

  Maradona Stadion i Napoli
  Foto: Filippo Monteforte / AFP
 • Molde slo Dundalk i Europaligaen

  Molde slo det irske laget Dundalk komfortabelt 3–1 i Europaligaen, torsdag kveld.

  Magnus Wolff Eikrem, Ohi Omoijuanfo og Martin Ellingsen scoret målene for de blå fra rosenes by. Jordan Flores pyntet på resultatet for irene på overtid med et flott skudd fra utenfor 16-meteren, som gikk rett i lengste kryss.

  Molde har etter denne seieren gode muligheter til å gå videre fra Europaligaens gruppe B. De innehar andreplassen i gruppa som tilsier sluttspill.

  Molde møter Rapid Wien neste uke. Unngår Molde tap i den kampen, er de videre i Europaligaen. Skulle Rapid Wien vinne kampen, er det de som er videre.

  Arsenal er allerede videre fra gruppe B. Dundalk spiller sin siste kamp i årets Europaliga neste uke mot nettopp Arsenal.

  Ellingsen og Ohi
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NT
 • Supportere tilbake på fotballkamper

  Onsdag kveld var tilskuerne endelig tilbake på seks engelsk fotballstadioner for lag på nivå 2,3 og 4. Den britiske regjeringen åpnet i november for at tilskuere igjen kunne slippes inn på britiske idrettsarenaer fra 2. desember.