Hopp til innhold

Rosenborgs svakheter avslørt i seieren

ANALYSE: Aalesund ble så rundspilt at det er vanskelig å fastslå hvor god prestasjonen til Rosenborg faktisk var, skriver fotballskribent Eivind Bisgaard Sundet.

Rosenborg

EGENTLIG SÅ SUVERENE? Rosenborg banket Aalesund i serieåpningen, men bak resultatet var det mulig å skimte store svakheter, mener NRKs skribent.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Etter 5-0 over Aalesund i serieåpningen er forventningene i ferd med å stige i Trondheim. Rosenborg serverte Eggen-fotball, for å sitere Lars Tjærnås. Det var mange mann i angrep og de angrep flere rom samtidig.

Men hvor bra var det egentlig?

La det være sagt, først som sist: Det Aalesund presterte var uomtviselig langt unna den Pep Guardiola-fotballen Harald Aabrek lovet oss da han ble ansatt foran årets sesong.

Aalesund ble så rundspilt at det er vanskelig å fastslå hvor god prestasjonen til Rosenborg faktisk var.

Så la oss dykke litt dypere.

Var det virkelig Eggen-formasjon?

FBL-EUR-C3-ARIS THESSALONIKI-ROSENBORG BK FBL-EUR-C3-ARIS THESSALONIKI-ROSENBORG BK

ARVEN ETTER EGGEN: Dagens utgave av RBK ligner en hel del på utgaven Nils Arne Eggen var trener for.

Foto: SAKIS MITROLIDIS / Afp

Rosenborg har vedtatt at de skal spille 4-3-3, og 4-3-3 var det. I Kåre Ingebrigtsens 4-3-3 er det, sett ut fra årets første kamp, et par endringer fra det vi kjenner som Eggens versjon. Ikke at endringer er noe negativt. Det er viktig at dagens Rosenborg-utgave finner sin egen identitet og tar innover seg trendene i den moderene fotballen.

Det mest iøyenfallende med Ingebrigtsens lag er hvor høyt indreløperne ligger i banen når Rosenborg angriper.

Det er modig å fastslå en ny trend for Rosenborg etter én kamp - mot et Aalesund i vinterdvale - men det var enorm avstand fra Ole Sælnes i den dype midtbanerollen og indreløperene Midtsjø og Jensen.

Hadde denne kampen blitt spilt uten Eggen-arven i bakhodet, ville det være mer naturlig å karakterisere denne Rosenborg-utgaven for 4-1-4-1.

Dette gir trønderne både fordeler og ulemper.

Pasninger som kan stjeles

Fordelen med å flytte inderløperne så høyt er spillepunktene Rosenborg tilriver seg i mellomrommet, og linken som skapes mellom indreløper og kant. Men under Eggen var trioen på midten hjertet i Rosenborg. De var en enhet. Den dype sentrale på midtbanen, gjerne Bent Skammelsrud, skulle spille opp indreløpere rettvendt i mellomrommet.

Mot Aalesund, og særlig utover i kampen, var det sjelden vi så Ole Selnæs trille opp Jensen eller Midsjø rettvendt. Det var fortsatt samspill, men lengre pasninger fra Selnæs fremover og på tvers.

Problemet: Disse pasningene er det lettere for motstanderne å snappe opp. Det kan bli kostbart for Rosenborg i fortsettelsen.

Rosenborg er i ubalanse neste hver gang i de går i angrep. Spesielt sårbare blir de når ballen er kommet opp i banen og backene er blitt med.

De etterlater seg eventyrlig kontringsrom, som bedre lag enn Aalesund vil utnytte.

rbk

KONTRINGSROM: Rosenborg la igjen mye rom bakover når de gikk i angrep mot Aalesund, mener vår fotballskribent. Her er Rosenborgs Riku Olavi Riski avbildet når han runder Henrik Rørvik Bjørdal.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Henger RBK med på utviklingen?

Internasjonal toppfotball er i jevn utvikling, og et av områdene hvor utviklingen går raskest, er plassbytter og dynamikk i angrepspillet.

Her er det interessant å sammenligne Rosenborg med det tyske landslaget, selv om Ingebrigtsen åpenbart ikke har tilgang på like gode spillere som Joachim Löw. For i Rosenborg, både under Eggen og Ingebrigtsen, er det slående hvor plassbundet indreløpere og vinger opptrer.

Tysklands siste landskamp var borte mot Georgia. Der stilte Löws mannskap i 4-1-4-1-formasjon, noe som på papiret kan minne om slik Rosenborg så ut mot Aalesund.

Men tyskerne er ikke opptatt av hvem som er i de forskjellige posisjonene. Reus, Götze, Özil, Müller og Kroos er alle offensive midtbanespillere, og de bytter på å spille spiss, kant og indreløper.

Nils Arne Eggen var opptatt av komplementære ferdigheter, hvor individene hadde ferdigheter som stod til hverandre.

kåre

FØLGER TRADISJONENE: Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen har vært opptatt av å videreføre noen av tradisjonene i Roseborg.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Den tradisjonen følges fortsatt i Rosenborg. Utviklingene hos de aller beste lagene i verden handler mer om fleksiblitet, bevegelse og uforutsigbarhet. Hos Rosenborg spiller spissen fortsatt spiss, kantene bytter kun side i pausen og indreløperne beveger seg i hver sin kanal i midten.

Aalesund var aldri godt organisert i årets første kamp, ei heller i faser av kampen hvor de faktisk burde vært det, i faser hvor de hadde folk på rett side.

Mot et etablert forsvar som faktisk har møtt opp til kamp, vil denne forutsigbarheten være et problem for Rosenborg.

Mot bedre forsvarspill enn det Aalesund vartet opp med, vil Rosenborgs uforutsigbarhet bli satt på prøve. Det blir enkelt for motstanderne å kartlegge hvem som er farlige, hvor de farlige og når de er farlige.

Det finnes mange lyspunkter

Det er ikke med dette sagt at de ikke har spennende spillere i laget.

Mike Jensen er blant ligaens mest slepne midtbanespillere, en moderne playmaker. Midtsjø på den andre indreløperplassen viste glimtvis driv og tilstedværelse som kan ta ham langt.

På kantene var Helland og Riski bra, og de er ikke støpt i formen til verken Jahn Ivar Jakobsen eller Jan Derek Sørensen. Dagens Rosenborg-kantspillere kan utfordere, de kan kombinere, de løper mye og de skaper både rom og sjanser.

helland scorer

SPILTE GODT: Pål Andre Helland scoret to av Rosenborgs mål.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Likevel - Michael Barrantes er en spiller du ikke skal gi fritt spillerom, og det gjorde Rosenborg. Playmakeren hadde tidvis veldige rom. Rosenborg angriper med to backer, og står igjen med to stoppere og kun én defensiv midtbane i Ole Selnæs.

Disse spillerene må ha kontroll over veldig mange kvadratmeter med Lerkendal-gress, samt det som skulle være av kontringspunkter for Aalesund. Det hadde de ikke.

Aalesund-spiss Leke James ble kontrollert, men Barrantes var stadig spillbar og farlig. Heldigvis for Rosenborg maktet ikke Aalesund å gi ballen til Barrantes, og de få gangene de gjorde det før kampen var avgjort, greide Selnæs å stoppe farlighetene.

Fortid og fremtid

Rosenborg ser ikke ut til bry seg om hvem som kommer på besøk, på samme måte som under Eggen. Noe er ved det gamle, noe er nytt.

Denne gangen endte det med 5-0-seier.

Om fortiden eller fremtiden innhenter dette laget, vet vi søndag 8. november. Da spilles årets siste runde.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten