Hopp til innhold

– Det finnes ingen fornuft i internasjonal fotball

Klubbene betalte nesten 800 millioner kroner i overpris for David Luiz, James Rodriguez og Ángel Di María, ifølge oversikt.

Kombo

FOR DYRE: David Luiz, James Rodriguez og Ángel Di María.

Foto: NTB Scanpix

De store klubbene bruker mer penger enn noengang på spillerkjøp.

CIES

Se listen over spillere som CIES rangerer som for dyre (øverst), markedspris (i midten) og for billige (nederst). Klikk på bildet for større versjon!

Foto: CIES Football Observatory

En klubb som Manchester United brukte for eksempel ufattelige 1,6 milliarder kroner på nye spillere i sommervinduet.

Men rekordbeløpene skyldes ikke bare at klubbene handler mye, de betaler også for mye for spillerne de kjøper, ifølge fotballobservatoriet CIES i Sveits.

– Det finnes ingen fornuft i internasjonal fotball, sier Tor Geir Kvinen, som er fotballøkonom ved Handelshøyskolen BI.

Eksperten i fotballøkonomi tror ikke at rekordene i sommerens kjøpefest blir stående særlig lenge.

– Taket er ikke nådd, og det er ikke noe tak. Internasjonal fotball er ikke styrt av økonomisk rasjonell fornuft, forteller han.

Har regnet på overganger

I nesten et tiår har CIES overvåket utvikling og ulike trender i internasjonal fotball.

I løpet av disse årene har observatoriet forsøkt å komme frem til en formel som kan fortelle noe om den reelle overgangsverdien på en fotballspiller.

Etter hvert har sveitserne kommet frem til en algoritme basert på nesten 1500 overganger de siste fem årene. Der tar de hensyn til faktorer som spillernes alder og antall år igjen av kontraktene.

Luis Suarez

FOR BILLLIG: Luis Suarez overgang til Barcelona.

Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters

En fersk analyse ble publisert denne uken i kjølvannet av sommerens overganger, og listen over det observatoriet mener er for dyre spillere er lang.

På toppen av listen finner vi Manchester Uniteds nyinnkjøpte spiller Ángel Di María, som gikk til klubben fra Real Madrid for hele 611 millioner kroner. Det er den største summen en engelsk klubb noen gang har betalt for en spiller.

– Noen må betale

CIES sine analyser viser at klubben betalte 300 milioner kroner for mye. Summen har man kommet frem til ved å se på den antatte salgssummen og så trekke fra det observatoriet har regnet ut som riktig markedsverdi.

Nestemann på listen er David Luiz, som gikk fra Chelsea til Paris St Germain for rundt 500 millioner kroner. Beløpet er rundt 260 millioner for høyt, ifølge analysen.

Tredjeplassen innehas av James Rodriguez, som ble solgt fra Monaco til Real Madrid for rundt 700 millioner kroner. Prisen er stiv og klubben ga knappe 230 millioner for mye for spilleren, i forhold til det som CIES regner som riktig markedspris.

Til sammen er det blitt betalt 790 millioner for mye for disse tre spillerne, om man skal l

Tor Geir Kvinen

BEKYMRET: Tor Geir Kvinen, fotballøkonom ved Handelshøyskolen BI.

Foto: BI

legge CIES sine beregninger til grunn.

– Forventningene er jo at kjøp av kjente spillere også skal gi en effekt på sportslige resultater og økonomien til klubben. Men noen må betale, og det er publikum, TV-seerne, sponsorer eller rike eiere. Det spørs hvor lenge og hvor mye de er villige til å betale, sier fotballøkonomen.

Er bekymret

Tor Geir Kvinen påpeker at det er vanskelig å regne ut reelle overgangsverdier, slik CIES har forsøkt. Det gir likevel et bilde på pengegaloppen i internasjonal fotball.

– Det er så veldig mange parametre som spiller inn. Investeringene er betydelig større enn den økonomiske veksten, og flere fotballklubber vil gå konkurs, mener han.

Verdt å merke seg er at analysen mener at Liverpool har betalt for altfor lite for Mario Balotelli (-145 mill) og at Barcelona fikk Luiz Suarez langt under markedspris fra Liverpool (-107 mill).

En annen spiller som er kommet med på denne oversikten er Chelseas ferske investering Diego Costa (-90 mill).

Spillere som er blitt riktig priset er blant andre Demba Ba og Toni Kroos.

Fotball

  • Karina Sævik ble Vålerenga-helt med to perlemål

    Karina Sævik scoret begge målene da Vålerenga slo Røa 2-0 i Toppserien lørdag ettermiddag. De blåkledde fra Oslo øst står med to seirer etter to kamper i Toppserien.

    Onsdag vanter nok et lokaloppgjør for VIF når Stabæk kommer på besøk.

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Hansen og Barcelona med kjempesmell i semifinalen

    Caroline Graham Hansen og Barcelona er storfavoritter til å vinne mesterligaen, men røk på et bananskall i første semifinalekamp mot Chelsea. Det endte med 0-1-tap.

    Erin Cuthbert ble kampens eneste målscorer like før pause, og de blåkledde tar med seg en 1-0-ledelse til returoppgjøret i London neste lørdag.

    Chelseas Guro Reiten kom inn som innbytter på overtid, mens Ingrid Syrstad Engen ble byttet ut etter en drøy time. Hansen spilte hele kampen for Barcelona.

    Spain Soccer Champions League
    Foto: Jose Breton / AP
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten