NRK Meny
Normal

– Det finnes ingen fornuft i internasjonal fotball

Klubbene betalte nesten 800 millioner kroner i overpris for David Luiz, James Rodriguez og Ángel Di María, ifølge oversikt.

Kombo

FOR DYRE: David Luiz, James Rodriguez og Ángel Di María.

Foto: NTB Scanpix

De store klubbene bruker mer penger enn noengang på spillerkjøp.

CIES

Se listen over spillere som CIES rangerer som for dyre (øverst), markedspris (i midten) og for billige (nederst). Klikk på bildet for større versjon!

Foto: CIES Football Observatory

En klubb som Manchester United brukte for eksempel ufattelige 1,6 milliarder kroner på nye spillere i sommervinduet.

Men rekordbeløpene skyldes ikke bare at klubbene handler mye, de betaler også for mye for spillerne de kjøper, ifølge fotballobservatoriet CIES i Sveits.

– Det finnes ingen fornuft i internasjonal fotball, sier Tor Geir Kvinen, som er fotballøkonom ved Handelshøyskolen BI.

Eksperten i fotballøkonomi tror ikke at rekordene i sommerens kjøpefest blir stående særlig lenge.

– Taket er ikke nådd, og det er ikke noe tak. Internasjonal fotball er ikke styrt av økonomisk rasjonell fornuft, forteller han.

Har regnet på overganger

I nesten et tiår har CIES overvåket utvikling og ulike trender i internasjonal fotball.

I løpet av disse årene har observatoriet forsøkt å komme frem til en formel som kan fortelle noe om den reelle overgangsverdien på en fotballspiller.

Etter hvert har sveitserne kommet frem til en algoritme basert på nesten 1500 overganger de siste fem årene. Der tar de hensyn til faktorer som spillernes alder og antall år igjen av kontraktene.

Luis Suarez

FOR BILLLIG: Luis Suarez overgang til Barcelona.

Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters

En fersk analyse ble publisert denne uken i kjølvannet av sommerens overganger, og listen over det observatoriet mener er for dyre spillere er lang.

På toppen av listen finner vi Manchester Uniteds nyinnkjøpte spiller Ángel Di María, som gikk til klubben fra Real Madrid for hele 611 millioner kroner. Det er den største summen en engelsk klubb noen gang har betalt for en spiller.

– Noen må betale

CIES sine analyser viser at klubben betalte 300 milioner kroner for mye. Summen har man kommet frem til ved å se på den antatte salgssummen og så trekke fra det observatoriet har regnet ut som riktig markedsverdi.

Nestemann på listen er David Luiz, som gikk fra Chelsea til Paris St Germain for rundt 500 millioner kroner. Beløpet er rundt 260 millioner for høyt, ifølge analysen.

Tredjeplassen innehas av James Rodriguez, som ble solgt fra Monaco til Real Madrid for rundt 700 millioner kroner. Prisen er stiv og klubben ga knappe 230 millioner for mye for spilleren, i forhold til det som CIES regner som riktig markedspris.

Til sammen er det blitt betalt 790 millioner for mye for disse tre spillerne, om man skal l

Tor Geir Kvinen

BEKYMRET: Tor Geir Kvinen, fotballøkonom ved Handelshøyskolen BI.

Foto: BI

legge CIES sine beregninger til grunn.

– Forventningene er jo at kjøp av kjente spillere også skal gi en effekt på sportslige resultater og økonomien til klubben. Men noen må betale, og det er publikum, TV-seerne, sponsorer eller rike eiere. Det spørs hvor lenge og hvor mye de er villige til å betale, sier fotballøkonomen.

Er bekymret

Tor Geir Kvinen påpeker at det er vanskelig å regne ut reelle overgangsverdier, slik CIES har forsøkt. Det gir likevel et bilde på pengegaloppen i internasjonal fotball.

– Det er så veldig mange parametre som spiller inn. Investeringene er betydelig større enn den økonomiske veksten, og flere fotballklubber vil gå konkurs, mener han.

Verdt å merke seg er at analysen mener at Liverpool har betalt for altfor lite for Mario Balotelli (-145 mill) og at Barcelona fikk Luiz Suarez langt under markedspris fra Liverpool (-107 mill).

En annen spiller som er kommet med på denne oversikten er Chelseas ferske investering Diego Costa (-90 mill).

Spillere som er blitt riktig priset er blant andre Demba Ba og Toni Kroos.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.