NRK Meny
Normal

Alvoret begynner for Drillo

Egil Olsen tok i dag ut sin første landslagstropp til en "skikkelig" kamp. Og det er samtidig starten på et særdeles hektisk halvår.

Egil Olsen
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kampen mot Makedonia 6. juni er den første av fem - kanskje sju - VM-kvalifiseringskamper fram til midten av november.

"Drillo" overtok landslaget i vinter, og har ledet det i tre privatkamper med to seirer og ett tap som resultat.

Nå begynner alvoret. Norge ligger sist av fem lag i VM-kvalifiseringsgruppe 9, men bare fem poeng bak Skottland på andreplass. Og skottene har spilt to kamper mer enn Norge.

Alt om kvalifiseringsgruppe 9

Suverene Nederland

Nederland er helt suveren i gruppa. De har vunnet alle sine fem kamper, og trenger bare én seier til for å være helt klar for VM i Sør-Afrika neste år. Den kan komme på Island allerede 6. juni.

Men andreplassen kan også gi VM-plass. De åtte beste av de ni gruppetoerne skal spille omspill om fire VM-plasser, og det er der Norge kan komme inn.

Det begynner med bortekamp mot Makedonia 6. juni. Vinner vi den, er vi forbi Makedonia og kanskje Island på tabellen, og fortsatt med kamper til gode på disse to.

Fire dager etter er Nederland motstander i Rotterdam. Norges (e) poeng her blir en ekstrabonus, hjemmelaget er storfavoritt, selv om de trolig er VM-klare allerede før den kampen.

Nøkkelkampen

Så kommer det som trolig bli selve nøkkelkampen: Mot Skottland på Ullevaal 12. august. Datoen er gunstig for Norge. Vi er midt i sesongen, og våre hjemlig baserte spillere er i kampform. Skottene er såvidt begynt på sin sesong.

Med norsk seier her, begynner andreplassen i gruppa å nærme seg en realitet.

Men skal en andreplass holde til videre kvalik-spill, trengs det så mange poeng at vi slår minst én av de andre gruppetoerne. Derfor blir dobbelkampen mot Island (borte) og Makedonia (hjemme) i begynnelsen av september også viktige for Egils menn.

Omspill i november?

Toer-poengene i de andre gruppene blir regnet når toernes kamper mot lagene som blir sist si gruppa, trekkes fra. Detter fordi det er ett lag mer i hver av de andre gruppene enn i Norges gruppe.

Hvis Norge klarer andreplassen og kaprer tilstrekkelig med poeng, trekkes vi mot en av de andre gruppetoerne til hjemme- og bortekamp i midten av november.

Da er det intet mindre enn en VM-plass som står på spill.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.