Hopp til innhold

Fikk du med deg dette fra helgens kamper?

Lille Mjøndalen tapte, men er best i verden. Norsk 17-åring har potensial til å bli det samme og en 20 år gammel islending vartet opp med scoring i verdensklasse. Her har du snakkisene fra den 15. runden i eliteserien.

Omarsson

KLASSESCORING: Elías Már Ómarsson blir gratulert av lagkameratene etter oppvisningen mot Odd.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

1) Superfinta

Han hadde aldri tidligere scoret i eliteserien, men da Vålerenga trengte det som mest, sto islendingen Elías Már Ómarsson frem med en dobbel. Først banket han ballen opp i nettaket til 1–0 etter halvspilt førsteomgang. Så vartet han opp med en scoring Lionel Messi verdig da Vålerenga avgjorde til 2–1 mot Odd på Skagerak Arena.

Med en fantastisk finte sendte 20-åringen Håvard Storbæk ut i kiosken for to wiener i lompe. deretter fosset han inn i feltet og lurte ballen inn ved Sondre Rossbachs nærmeste stolpe. Svakt forsvarsspill, ja. Men for en herlig scoring av Ómarsson!

2) Hvor ble det av Odd?

Fjorårets serietreer i eliteserien er ikke til å kjenne igjen. 17 seirer på 30 kamper i fjor har blitt til fattige fem trepoengere etter halvspilt sesong i år. Mot Vålerenga ble det nok en nedtur, og Dag-Eilev Fagermos menn står med én fattig seier på sine syv siste kamper – mot tabelljumbo Sandefjord.

Laster innhold, vennligst vent..

3) Rosenborg-dødaren

Trond Olsen

DÉJÁ VU: Gammel vane er vond å vende, heter det. Trond Olsen scorer «alltid» mot Rosenborg.

Foto: Torbergsen, Mats / NTB scanpix

Han har spilt to og et halvt år i Rosenborg, men er mer kjent for sine prestasjoner mot klubben. Søndag gjorde Trond Olsen (31) «som vanlig» da han scoret mot trønderne.

1-0-scoringen sørget for seier og tre poeng til Glimt på Aspmyra. Samtidig noterte Olsen seg for sitt sjette mål mot RBK i karrieren. Gammel vane er vond å vende, som det heter.

Laster innhold, vennligst vent..

4) Dødballkongene tapte

Mjøndalen er ikke bare best i Norge på dødballer. Statistikk Drammens Tidende har fått fra Opta viser at ingen lag i toppligaene i Europa er i nærheten av å matche Vegard Hansens lags snitt på utrolige 1,14 dødballmål per kamp (før møtet med Aalesund).

Det fikk Aalesund merke søndag. Først scoret Christian Gauseth etter et innkast, så satte Joachim Solberg Olsen inn et mål etter corner.

Det holdt riktignok ikke til seier ettersom for Aalesund snudde til seier, og det er heller ikke sikkert Solbergs scoring blir stående igjen som et dødballmål. En Aalesund-spiller headet ballen ut av feltet før scoringen, men inntrykket er uansett det samme: Unngå å gi bort dødballer når du spiller mot Mjøndalen!

Laster innhold, vennligst vent..

5) «Nye Ødegaard»

Kristoffer Ajer

SUPERTALENT: Kristoffer Ajer briljerer for Start. Lørdag ble det to scoringer mot Stabæk.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Kristoffer Ajer fremstår som én av eliteseriens aller beste spillere – kun 17 år gammel. Den 196 centimeter høye midtbanespilleren har fått tillit i tierrollen i tre kamper på rad. Det har gitt én målgivende pasning og tre scoringer.

Etter oppvisningen mot Stabæk (to mål) kan Start komme til å måtte forberede seg på en budkrig om den «nye Martin Ødegaard».

– Det er et mysterium om det ikke blir budkrig i sommer. Han er så dominant i flere kamper på rad, selv om han spiller i en posisjon som ikke er hans beste, sier fotballekspert Jesper Mathisen ifølge Aftenposten.

Laster innhold, vennligst vent..

6) Hat trick-helter

Tomålsscorer Ajer var ikke alene om å briljere foran mål i den 15. eliteserierunden. Faktisk var det to spillere som overgikk vidunderbarnet. Christian Gytkjær og Ola Kamara noterte seg for hvert sitt hat trick. Mens førstnevnte reddet 3–3 for Haugesund på overtid mot Lillestrøm, sørget Kamara alene for at Sarpsborg 08 ble slått 4–1.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden