NRK Meny
Normal

Alfabetet: Rosenborg vinner cupfinalen

I år blir Rosenborg cupmester. Det slår alfabetet fast med 81 prosents sikkerhet.

Rosenborg cupmestere 1992

Rosenborg har mange ganger vunnet cupfinale over lag foran seg i alfabetet – her jubler de etter finaleseieren over Lillestrøm i 1992

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Da Hødd slo Tromsø i fjor, var det et unntak, som har skjedd bare fem ganger siden 1986: De vant, selv om de kommer før motstanderen i alfabetet.

I 22 av de siste 27 cupfinalene har laget som ligger lengst bak i en alfabetisk oppramsing, vunnet cupfinalen. Det vil si i 81,4 prosent av tilfellene. Se faktarammen til høyre.

Og ettersom Rosenborg havner bak Molde, skal det altså statistisk bli trøndersk cupgull søndag.

Fem unntak på 27 år

Bare i 1993, 2000, 2004, 2006 og i fjor har laget først i alfabetet vunnet cupfinalen.

Rosenborg har ikke tapt en cupfinale mot et lag foran seg i alfabetet siden 1972 da Brann slo dem.

Arnfinn Fagerlis statistikk ble først laget foran cupfinalen i 2002, og fikk Pål Vatneberg ved Universitetet i Bergen til å bruke den i sin hovedoppgave om statistikk året etter.

Da hadde 14 av de siste 16 cupfinalene hatt dette alfabetiske utfallet.

"Noe som i så fall skulle bety at Vålerenga slår Odd i denne cupfinalen. Innslaget kan sies å være mytologisk motivert ettersom det forteller om en virkning som skjer uavhengig av hendelsens substans, som er fotballen og det sportslige: Vålerenga vinner ikke fordi de er det beste laget, men fordi deres første bokstav
kommer etter motstander Odds i alfabetet. Denne myten bygger på historiens gjentakelse av fenomenet: 14 av de 16 siste cupfinalene har endt med dette utfallet", skriver Vatneberg.

Det betyr nok at myten krever at Rosenborg vinner – ikke nødvendigvis fordi de er best, men fordi de klubben har valgt et navn langt bak i alfabetet.

Fotballnyheter