Britisk tabloid: Nigeriansk fotballagent tilbød oss å fikse VM-kamper

Den britiske tabloidavisen The Sun hevder å ha avslørt en fotballagent som på skjult kamera sier han tar 800.000 kroner for å arrangere et straffespark under VM i Brasil.

Maracana stadion i Brasil

VM I BRASIL UNDER LUPEN: Stadig flere medier rapporterer om potensiell kampfiksing under fotball-VM i Brasil. Mesterskapet starter 12. juni med kampen Brasil - Kroatia.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Spekulasjonene om mulig kampfiksing under fotball-VM øker i styrke.

Tabloidavisen The Sun har møtt fotballagenten Henry Chukwuma Okoroji. Den potensielle kampfikseren antyder i en samtale filmet med skjult kamera at han kan arrangere gule og røde kort under fotball-VM. Disse kamphendelsene skal han ha 41.000 pund for å gjennomføre, som tilsvarer rundt 400.000 kroner.

Agenten hevder også å kunne fikse straffespark til den nette sum av 81.000 pund – mer enn 800.000 kroner.

Alt dette hevder agenten kan skje under sommerens fotball-VM i Brasil, selv med store deler av verdens øyne rettet mot seg.

Rystende avsløringer

Saken er ført i pennen av The Suns reporter Mazher Mahmood, som har møtt den omtalte fotballagenten under falsk identitet på et hotellrom i Milano.

I samtale med The Sun-journalisten skal agenten ha fortalt at han har en stående avtale med to nigerianske spillere som er med på svindelen.

Begge de nigerianske spillerne hevdes å være i VM-troppen til Nigeria i sommer.

– Det er hundre prosent sikkert, jeg har to spillere. Det er opp til dere hva dere ønsker at de skal gjøre. Dere kan betale for gult kort, rødt kort eller straffespark, sier agenten i det skjulte opptaket.

Det rystende intervjuet er gjengitt i flere britiske medier, blant annet Daily Mail.

Nigeria i søkelyset

At det nigerianske landslaget knyttes til kampfiksing, er ikke nytt. Så sent som i forrige uke ble det kastet en tung kampfiksingsskygge over lagets vennskapskamp mot Skottland.

Allerede før kampen varslet det skotske fotballforbundet at kampen ble ansett som et godt objekt for potensielle kampfiksere. Da det ble scoret et særdeles bisart selvmål i kampen som for øvrig endte 2-2, startet spekulasjonene om kampfiksing for alvor i sosiale medier.

Nigeria er kvalifisert for det forestående fotball-VM. Laget møter Argentina, Bosnia-Hercegovina og Iran i gruppespillet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Nigeria kampfiksing

SLÅR TILBAKE MOT RYKTENE: Flere nigerianske supportere har tatt avstand fra kampfiksingsryktene som florerer rundt landets landslag. 'Nigerianere fikser ikke kamper, vi vinner dem' heter påskriften på denne supporterens plakat.

Foto: GLYN KIRK / Afp

FIFA-rapporter avslører utbredt kampfiksing

Det skjulte agentmøtet er publisert samme dag som amerikanske New York Times publiserer en lengre artikkel om hvor omfattende kampfiksing er i fotballen.

Den amerikanske avisa hevder å ha fått tilgang til FIFAs egen hemmeligstemplede rapport, som omtaler oppsiktsvekkende detaljer om hvordan kamper fikses på alle nivåer – inkludert helt opp på VM-nivå.

Rapporten nevner spesifikt fem oppkjøringskamper til VM i Sør-Afrika i 2010, som alle skal ha vært fikset.

«Rapporten stiller alvorlige spørsmål om hvor utsatt VM er for kampfiksing,» skriver avisa.

De kritiserer også FIFA for å ikke gjøre noe med sine egne funn. Avisa fant ingen som hadde blitt kontaktet av FIFA i forbindelse med forbundets egen etterforskning.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.