AaFK feide over FK Haugesund

Aalesund tok sin andre seier i en åpningskamp i eliteserien noensinne da de knuste FK Haugesund på hjemmebane lørdag.

AaFK

Det ble en god kveld for AaFK, med totaldominans over et tafatt FK Haugesund.

AaFK–FK Haugesund (3-0)

Siden opprykket i 2003 har AaFK nesten aldri vunnet åpningskampen i eliteserien. På ni forsøk var det kun i 2010 at de oransje slo Lillestrøm 3-0 i første runde.

Lørdag smadret tangotrøyene FK Haugesund da sistnevnte gjestet Color Line Stadion til serieåpning lørdag ettermiddag.

Det tok bare syv minutter før AaFK fikk betalt for sitt sterke press i åpningsminuttene.

En nydelig pasning fra Michael Barrantes sendte Leke James ut mot høyrekanten av FKHs 16-meter. James la deretter ballen inn foran mål til Tremaine Stewart, som kunne sette årets første scoring for Aalesund via beinet på Haugesunds forsvarsspiller Kildentoft.

Kandidat til rundens mål

Tollås Søderlund

Aalesunds Jonathan Tollås Nation i duell med FK Haugesunds målfarlige spiss, Alexander Søderlund.

Lagene roet seg litt etter det første målet. De neste minuttene ble preget av mye småspill fra AaFK, mens Haugesund ble løpende imellom.

Etter 22 minutter fikk FKH spilt seg inn i AaFKs 16-meter, men det som kunne blitt en målsjanse ble effektivt stoppet av det oransje forsvaret.

Like etter kunne man fort fått rundens mål. Barrantes vendte opp på midtsirkelen og avanserte ti meter, før han sendte i vei en lobb fra 40 meter, som dessverre for Aalesund-fansen gikk over mål.

Triplet ledelsen

De oransje trengte likevel ikke vente særlig lenge på nettkjenning. 34 minutter inn i kampen smalt det nemlig igjen fra ingen ringere enn Aalesunds midtbanejuvel Michael Barrantes.

Costaricaneren slo ballen ut til Tremaine Stewart, som ekspederte kula inn foran mål. Der var Barrantes på rett sted til rett tid, og banket inn 2–0 til tangotrøyene.

Men han var ikke ferdig der! Bare fire minutter senere fikk Barrantes ballen på 20 meters hold, der ladet han kanonen og sendte av gårde en markkryper som snek seg nede i det høyre målhjørnet, fordi en sjanseløs Per Morten Kristiansen. 3–0 til tangotrøyene.

På overtid i første omgang kunne det til og med stått 4–0. Stewart sendte av gårde et skudd fra 25 meters hold, men en god redning fra Kristiansen hindret totalt mørke for FKH.

Saken fortsetter under bildet

Peter Orry Larsen

Peter Orry Larsen hadde en god dag i sin defensive midtbanerolle for AaFK.

– Et mareritt

– Dette var rett og slett et mareritt for oss. Vi er like dårlige både defensivt og offensivt, sa nevnte målvakt Kristiansen til Cmore i pausen.

Det spørs om ikke FKH-trener Jostein Grindhaug traff med motivasjonspraten i pausen. Et fremspill til landslagsspiss Søderlund i det 47 minutt sendte rogalendingen inn i 16-metere til Sten Grytebust, men en god inngripen fra Tollås Nation hindret scoring.

Det spørs også om AaFK-trener Jan Jönsson har gitt Barrantes beskjed om å skyte på alle muligheter. Etter 58 minutter klinket han atter en gang til fra 25 meter, og sendte ballen bare så vidt over tverrliggeren.

Sjanse til FKH

Jostein Grindhaug

Ingen god dag på jobben for FK Haugesund-trener Jostein Grindhaug.

Hele 65 minutter tok det før FKH kom til skikkelige farligheter. Først fikk Haukås slått inn i feltet til Søderlund, som holdt på å score for bortelaget – kun hindret av et Aalesund-bein på streken.

Hjemmelaget var ikke like offensive i andre omgang. Kynisk ballbesittelse ble prioriterte fremfor å kaste spillere i angrep, og de hvite måtte bruke krefter på å løpe etter ballen.

I kampens siste del satset AaFK på å holde forsvaret stramt, og kontret på mulighetene som bydde seg. Bare godt keeperspill hindret Søderlund fra å få et trøstemål da han kunne skyte rett på mål på overtid.

En solid kamp fra AaFK sørget uansett for at alle poengene ble igjen på Sunnmøre, til glede for fansen og de fremmøtte.

– Greit med en smekk innimellom

Etter kampen var FKH-trener Jostein Grindheim ikke fornøyd da han ble intervjuet av Cmore.

– Vi spiller en dårlig førsteomgang og er litt naive i inngangen til kampen. Vi kommer ikke opp i press, noe som skaper for lange avstander i laget, sier Grindhaug, som som legger mye av ansvaret på trenerapparatet.

Jan Jönsson var naturlig nok mer fornøyd med resultatet av sin første seriekamp for sitt nye lag.

– Er dette en drømmedebut?

– Ja, vi kunne jo ønsket en litt bedre andreomgang, men 3-0 er bra sifre som kom etter godt spill, sier Jönsson.

• Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

– Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

Haaland
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

– Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

– Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

– Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

Andreas van der Spa
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

– Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

– Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.