AaFK feide over FK Haugesund

Aalesund tok sin andre seier i en åpningskamp i eliteserien noensinne da de knuste FK Haugesund på hjemmebane lørdag.

AaFK

Det ble en god kveld for AaFK, med totaldominans over et tafatt FK Haugesund.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

AaFK–FK Haugesund (3-0)

Siden opprykket i 2003 har AaFK nesten aldri vunnet åpningskampen i eliteserien. På ni forsøk var det kun i 2010 at de oransje slo Lillestrøm 3-0 i første runde.

Lørdag smadret tangotrøyene FK Haugesund da sistnevnte gjestet Color Line Stadion til serieåpning lørdag ettermiddag.

Det tok bare syv minutter før AaFK fikk betalt for sitt sterke press i åpningsminuttene.

En nydelig pasning fra Michael Barrantes sendte Leke James ut mot høyrekanten av FKHs 16-meter. James la deretter ballen inn foran mål til Tremaine Stewart, som kunne sette årets første scoring for Aalesund via beinet på Haugesunds forsvarsspiller Kildentoft.

Kandidat til rundens mål

Tollås Søderlund

Aalesunds Jonathan Tollås Nation i duell med FK Haugesunds målfarlige spiss, Alexander Søderlund.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Lagene roet seg litt etter det første målet. De neste minuttene ble preget av mye småspill fra AaFK, mens Haugesund ble løpende imellom.

Etter 22 minutter fikk FKH spilt seg inn i AaFKs 16-meter, men det som kunne blitt en målsjanse ble effektivt stoppet av det oransje forsvaret.

Like etter kunne man fort fått rundens mål. Barrantes vendte opp på midtsirkelen og avanserte ti meter, før han sendte i vei en lobb fra 40 meter, som dessverre for Aalesund-fansen gikk over mål.

Triplet ledelsen

De oransje trengte likevel ikke vente særlig lenge på nettkjenning. 34 minutter inn i kampen smalt det nemlig igjen fra ingen ringere enn Aalesunds midtbanejuvel Michael Barrantes.

Costaricaneren slo ballen ut til Tremaine Stewart, som ekspederte kula inn foran mål. Der var Barrantes på rett sted til rett tid, og banket inn 2–0 til tangotrøyene.

Men han var ikke ferdig der! Bare fire minutter senere fikk Barrantes ballen på 20 meters hold, der ladet han kanonen og sendte av gårde en markkryper som snek seg nede i det høyre målhjørnet, fordi en sjanseløs Per Morten Kristiansen. 3–0 til tangotrøyene.

På overtid i første omgang kunne det til og med stått 4–0. Stewart sendte av gårde et skudd fra 25 meters hold, men en god redning fra Kristiansen hindret totalt mørke for FKH.

Saken fortsetter under bildet

Peter Orry Larsen

Peter Orry Larsen hadde en god dag i sin defensive midtbanerolle for AaFK.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

– Et mareritt

– Dette var rett og slett et mareritt for oss. Vi er like dårlige både defensivt og offensivt, sa nevnte målvakt Kristiansen til Cmore i pausen.

Det spørs om ikke FKH-trener Jostein Grindhaug traff med motivasjonspraten i pausen. Et fremspill til landslagsspiss Søderlund i det 47 minutt sendte rogalendingen inn i 16-metere til Sten Grytebust, men en god inngripen fra Tollås Nation hindret scoring.

Det spørs også om AaFK-trener Jan Jönsson har gitt Barrantes beskjed om å skyte på alle muligheter. Etter 58 minutter klinket han atter en gang til fra 25 meter, og sendte ballen bare så vidt over tverrliggeren.

Sjanse til FKH

Jostein Grindhaug

Ingen god dag på jobben for FK Haugesund-trener Jostein Grindhaug.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Hele 65 minutter tok det før FKH kom til skikkelige farligheter. Først fikk Haukås slått inn i feltet til Søderlund, som holdt på å score for bortelaget – kun hindret av et Aalesund-bein på streken.

Hjemmelaget var ikke like offensive i andre omgang. Kynisk ballbesittelse ble prioriterte fremfor å kaste spillere i angrep, og de hvite måtte bruke krefter på å løpe etter ballen.

I kampens siste del satset AaFK på å holde forsvaret stramt, og kontret på mulighetene som bydde seg. Bare godt keeperspill hindret Søderlund fra å få et trøstemål da han kunne skyte rett på mål på overtid.

En solid kamp fra AaFK sørget uansett for at alle poengene ble igjen på Sunnmøre, til glede for fansen og de fremmøtte.

– Greit med en smekk innimellom

Etter kampen var FKH-trener Jostein Grindheim ikke fornøyd da han ble intervjuet av Cmore.

– Vi spiller en dårlig førsteomgang og er litt naive i inngangen til kampen. Vi kommer ikke opp i press, noe som skaper for lange avstander i laget, sier Grindhaug, som som legger mye av ansvaret på trenerapparatet.

Jan Jönsson var naturlig nok mer fornøyd med resultatet av sin første seriekamp for sitt nye lag.

– Er dette en drømmedebut?

– Ja, vi kunne jo ønsket en litt bedre andreomgang, men 3-0 er bra sifre som kom etter godt spill, sier Jönsson.

Fotballnyheter