NRK Meny
Normal

«Prestasjonen kan ikke beskrives som annet enn skuffende»

ANALYSE: Om Paris Saint-Germain skal nå sitt store mål om å vinne mesterligaen, er det viktig å bevise at de kan slå stormaktene i Europa. Derfor var poengdelingen mot Real Madrid en tapt mulighet.

Zlatan

BARE NESTEN: Zlatan Ibrahimovic (t.h.) klarte ikke å overliste Real Madrid-forsvaret. Her passerer lagkameratene Thiago Silva og Serge Aurier.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Ronaldo

HOVEDPERSONEN: Cristiano Ronaldo sto i front av et skadeplaget Real Madrid-lag i Paris.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Da Paris Saint-Germain fikk sine styrtrike eiere i 2011, var ambisjonene alltid langt større enn å erobre Frankrike. Litt høyt skal listen tross alt legges når prosjektet drives av Qatar Sports Investments, en del av Qatar Investment Authority, som eies av den qatarske staten.

«Vi har en veldig klar plan», sa PSG-president Nasser al-Khelaifi til Financial Times i 2014. «Innen fem år ønsker vi å være en av de beste klubbene i Europa og vinne mesterligaen».

Dette er konteksten prestasjonene må dømmes opp mot. Mens PSG kun hadde vunnet to ligatitler da eierskiftet fant sted – klubben ble dannet så sent som i 1970 – har målet om å dominere på hjemlige trakter blitt nådd for lengst. Med sine dyre stjerner har de vunnet Ligue 1 de siste tre sesongene. Lite tyder på at seiersrekken vil stoppe.

Nå er det Europa som gjelder. Og mens planen ikke tilsier at mesterligaen må vinnes umiddelbart, er det åpenbart viktig for eierne bak et så ambisiøst prosjekt å se tegn til fremgang. Det samme gjelder klubben selv. PSG har ikke for vane å knive i toppen, og selvbildet som en kontinental stormakt er i ferd med å bygges.

Dette oppnås ikke ved å ta tre poeng mot Malmö. Det gjøres ved å slå de største.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Blanc

BETENKT: Det ble mye grubling og lite feiring for Laurent Blanc (t.v.) og Rafael Benitez.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Storslåtte skalper

Dette er grunnen til at kamper mot storlag har blitt spesielt viktige for PSG. Mens andre lag kan vise sin styrke i hjemlig serie, er det kun resultater i Europa som kan få resten av verden til å rette blikket mot Paris.

De har oppnådd dette før. Forrige sesong slo de Barça hjemme i gruppespillet og sendte ut Chelsea i åttedelsfinalen. Likevel har det blitt flere tap en triumfer. Barça slo dem ut i kvartfinalen i 2013 og 2015, mens Chelsea ble overmakten i 2014. Det er vanskelig mot slike mannskap, men PSGs mål må være å redusere nivåforskjellen ved å vinne så mange storkamper som mulig.

Derfor virket gårsdagens oppgjør ideelt. Dette var Real Madrid. Europas mest glamorøse og historiske institusjon, klubben med 10 mesterligatitler. Så stor var anledningen for PSGs eiere at selveste Qatars kronprins sjeik Tamim bin Hamad al-Thani var til stede i Paris.

Og på papiret virket gjestene svake. De manglet James Rodríguez, Pepe, Karim Benzema og Gareth Bale. Geniale Luka Modrić begynte på benken, og spilte kun de siste 22 minuttene. Alt lå til rette.

Sjekket man oddsen, var faktisk PSG klare favoritter.

Artikkelen fortsetter under kampreferatet.

Laster innhold, vennligst vent..

Sjelden sjanse

Dermed kan ikke prestasjonen beskrives som annet enn skuffende. Spanjolene var best i begynnelsen, og selv om PSG hevet seg etter hvilen, fortjente de ikke å vinne.

I etterkant var Rafa Benítez storfornøyd. En kan skjønne hvorfor.

Duellen om poengene var viktig nok i seg selv. Begge lag hadde vunnet sine to gruppekamper og står nå likt etter tre runder. Sannsynligvis vil oppgjøret på Santiago Bernabéu avgjøre hvem som kaprer den gunstige førsteplassen, og der vil La Liga-klubben være favoritter.

Men dette handlet om mer enn dét, noe Laurent Blanc selv hintet til i etterkant. «Kanskje forventet enkelte at vi skulle ta en stor seier og sende en melding til hele Europa», sa han. «Men det er fryktelig vanskelig å gjøre mot et slikt lag».

Det skulle imidlertid ha vært mulig i går, spesielt med så mange skader hos Real Madrid, og Blanc innrømmet at han var misfornøyd med PSGs prestasjon. Dette var en gyllen mulighet som glapp.

  • Vil du lese flere analyser? Se samling her.
Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.