Dette er «Nye Norges» første landslagsminner

VALLETTA/OSLO (NRK.no): – Jeg husker at Henning Berg var klin gæern og at jeg ikke visste hvem han med krøllene som satte inn 2-2 var, sier Tarik Elyounoussi.

Dan Eggen

Dette er Tarik Elyounoussis første landslagsminne med Norge. Dan Eggen (liggende) har nettopp scoret mot Marokko i 1998-VM. Håvard Flo jubler for 2-2-scoringen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

De var bare barn forrige gang Norge kvalifiserte seg til et mesterskap, stjerneskuddet Martin Ødegaard (15) var knapt født.

Nå har de fått ansvaret med å ta oss til EM neste sommer, men foreløpig har dagens landslagsspillere bare minnene fra storhetstiden å leve på.

Dan Eggen og Christian Vieiri

Dan Eggen var involvert i flere minneverdige situasjoner med det norske landslaget på 1990-tallet. Tarik Elyounoussi fikk for alvor øynene opp for krølltoppen i 1998-VM. Her forsøker Eggen forgjeves å hindre Italias Christian Vieri fra å score i åttedelsfinalen. Det klarte han ikke og Italia vant til slutt kampen 1-0 etter Vieris scoring.

Foto: PATRICK HERTZOG / AFP

– Norges gruppespillkamp mot Marokko er et stort minne. Da bodde pappa i Norge og jeg i Marokko, sier Tarik Elyounoussi (26) til NRK.no.

Sammen med resten av landslaget spiller han fredag kveld EM-kvalifiseringskamp mot Malta. I forkant av kampen har NRK.no spurt flere av de unge spillerne på «Nye Norge» om deres første landslagsminne.

Elyounoussi er en av dem som har et sterkt minne.

– Da fikk jeg øynene opp for Norge

Dagen var 10. juni 1998 og Norge spilte første gruppespillkamp i 98-VM mot Marokko - det nest siste mesterskapet vi har kvalifisert oss til.

I Marokko satt lille Tarik spikra foran skjermen.

Marokko tok ledelsen, men gleden varte ikke lenge. Kort tid etterpå scoret de selv, mye takket være intenst duellspill av Henning Berg.

Etter pause tok Marokko igjen ledelsen, men så dukket mannen som Tarik Elyounoussi etter den dagen for alltid skulle huske hvem var, opp og stanget inn 2-2.

– Dan Eggen, han med krøllene, mimrer Elyounoussi.

– Han scoret, men jeg visste ikke hvem han var. Fra den kampen glemmer jeg heller ikke Henning Bergs kriging i feltet. Han var klin gæern. Og så husker jeg Flo og Solskjær. Dette var kampen da jeg virkelig fikk øynene opp for Norge, sier midtbanespilleren.

Eggedosis

For norske fotballfans står VM i Frankrike igjen som det store i norsk fotballhistorie.

De fleste husker nøyaktig hvor de var og hva de gjorde da Kjetil Rekdal satte inn straffen mot Brasil.

Dét gjelder også Vegard Forren (26).

– Jeg husker godt at jeg spiste eggedosis hos bestemoren til en kompis. Det øyeblikket har brent seg fast i topplokket, sier Molde-spilleren.

(Les videre under bildet.)

Kjetil Rekdal

De fleste norske fotballfans husker hvor de var da Kjetil Rekdal satte inn straffen mot Brasil i Frankrike-VM. Dét gjør også Vegard Forren som forteller at han var hos bestemoren til en kamerat og spist eggedosis.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

«Myggen»-fan

Norges nye midtbaneyndling Mats Møller Dæhli (19) var bare tre år da Rekdals straffe strøk fingertuppene til Cláudio Taffarel i Brasil-målet, men han har sett det mange ganger på video.

– Jeg så mange fotballvideoer da jeg var liten. Jeg hadde en video der jeg fulgte hele Norges kvalik til 98-VM pluss mesterskapet, med mange fine mål og gode spillere. Jeg likte spesielt Erik Mykland, sier Dæhli.

Til fredag blir han en viktig brikke på det norske laget mot Malta.

Iversens heading

(Les videre under bildet.)

Steffen Iversen

Her scorer Steffen Iversen Norges eneste mål i 2000-EM. Det kom i åpningskampen mot Spania. Mesterskapet er det siste Norges herrelandslag har deltatt i.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Noen plasser bortenfor han på midtbanen kommer trolig Stefan Johansen (23) til å spille. Når Celtic-proffen blir bedt om å trekke frem sitt første landslagsminne, går han tilbake til EM i 2000.

Mesterskapet i Nederland og Belgia er foreløpig det siste Norge har deltatt i.

– Da Iversen scoret mot Spania. Dét er mitt første minne, sier Johansen.

Du husker det sikkert du også. Den juni-dagen i Rotterdam da Steffen Iversen steg til værs i duell med Spania-keeper José Francisco Molina, og ballen gikk i en høy bue og i mål.

Det ble Norges eneste mål i mesterskapet der vi røk ut med minst mulig margin.

Vil skrive ny historie

Minnene er gode, men nå er norske fotballfans sulteforet på mesterskapsdeltakelse. Dét vet dagens spillere godt, for ingen vil til EM nese sommer mer enn nettopp dem.

– Den tid som var, er over. Det er gode minner, men nå må vi se fremover og skape vår egen historie, sier Tarik Elyounoussi.

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Tviler på fullsatt Lerkendal

  Det åpnes for fulle stadioner igjen i helgen, men Rosenborg tror ikke det blir fullsatt på Lerkendal når 80-åringen Nils Arne Eggen skal hylles i kampen mot Mjøndalen søndag.

  Men selv om samfunnet da er gjenåpnet, tror ikke markedssjef Harald Lundemo i Rosenborg at det blir fulle tribuner allerede da.

  – Vi håper på 9-10.000, sier Lundemo til NTB.

  Det er langt under Lerkendals kapasitet på 21.400 tilskuere.

  – Folk trenger tid på å omstille seg, beskjeden om gjenåpning kom i seneste laget for denne kampen. Men mot Vålerenga skal vi ha en skikkelig åpningsfest der målet er å fylle Lerkendal, sier Lundemo om oppgjøret 17. oktober.

  mZarcfiz-V8
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Bayern München vant derbyet

  Tabelljumbo Greuther Fürth gikk offensivt til verks mot serieleder Bayern München, men måtte se seg slått 3-1 tross overtall i nesten en omgang.

  Håvard Nielsen og hans lagkamerater presset høyt og aggressivt fra start i Bayern-derbyet, men ble tatt på en kontring etter ti minutter. Gjestene doblet ledelsen før pause og økte den ytterligere selv om Benjamin Pavard ble utvist tidlig i den andre omgangen.

  Innbytter Cedric Itten nikket inn et trøstemål rett før slutt.

  Robert Lewandowski ville med scoring ha tangert legenden Gerd Müllers rekord på scoring i 16 bundesligakamper på rad, men kom ikke nærmere enn en avslutning i tverrliggeren. Han tvang også fram selvmålet som ga 3-0-ledelse.

  Bundesliga - Greuther Fuerth v Bayern Munich
  Foto: Andreas Gebert / Reuters
 • Koeman utestengt i to kamper

  Barcelona-trener Ronald Koeman har tunge dager. På toppen av svake resultater er han utestengt i to kamper på grunn av protester mot dommerne.

  I torsdagens 0-0-kamp mot Cádiz fikk Koeman rødt kort av dommer Carlos del Cerro etter at han gjentatte ganger uttrykte sin misnøye overfor fjerdedommeren og i tillegg forlot det tekniske området flere ganger.

  Barcelona har ennå ikke tapt i ligaen, men er bare nummer sju på tabellen, sju poeng bak erkerivalen Real Madrid på tabelltopp.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Gauseth gir seg etter sesongen

  Mjøndalen-spilleren Christian Gauseth avslutter karrieren etter at sesongen 2021 er over.

  – Ja, ja, ja, ja. Jeg har sammen med en kompis allerede plukket ut noen snutter fra karrieren, sier Mjøndalen-kapteinen til VG.

  Veteranen har spilt for Mjøndalen siden 2013.

  Romsdalingen har slitt med skader gjennom sesongen. Han har kun startet åtte seriekamper. Gauseth kaller det et marerittår.

  Gauseth ser ikke for seg at han fortsetter i en annen rolle for Mjøndalen eller innen fotballen. Han sier at han vil prøve seg i arbeidslivet utenfor fotballen.

  Eliteserien i fotball 2020: Sarpsborg 08 - Mjøndalen (2-0)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Wenger oppgitt over VM-motstand

  Tidligere Arsenal-manager mener følelser heller enn fornuft styrer reaksjonene på hans forslag om å arrangere fotball-VM hvert annet år.

  Wenger er i dag utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han er mannen bak forslaget om å la verden få se VM-fotball annethvert år i stedet for kun hvert fjerde som i dag. Det har møtt betydelig motstand.

  – Mange av de negative reaksjonene har kommet fordi folk ikke har sett hele konseptet. Det blir mye følelser, hvilket jeg kan forstå, siden vi alle er vokst opp med en annen syklus, sier Wenger i BBCs podkast Sports Desk, ifølge Ritzau.

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har gått sterkt mot planene om hyppigere VM-spill, men Wenger mener mange har snudd når de har sett hele opplegget.

  Ifølge Wengers forslag skal hele fotballkalenderen endres slik at spillerne skal få en lengre pause og reise mindre.

  Forslaget skal diskuteres på et Fifa-møte i slutten av neste uke.

  Arsène Wenger mot Aston Villa
  Foto: Clive Mason / Getty Images
World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England
Sverige
Ronaldo