Hopp til innhold

Dette er «Nye Norges» første landslagsminner

VALLETTA/OSLO (NRK.no): – Jeg husker at Henning Berg var klin gæern og at jeg ikke visste hvem han med krøllene som satte inn 2-2 var, sier Tarik Elyounoussi.

Dan Eggen

Dette er Tarik Elyounoussis første landslagsminne med Norge. Dan Eggen (liggende) har nettopp scoret mot Marokko i 1998-VM. Håvard Flo jubler for 2-2-scoringen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

De var bare barn forrige gang Norge kvalifiserte seg til et mesterskap, stjerneskuddet Martin Ødegaard (15) var knapt født.

Nå har de fått ansvaret med å ta oss til EM neste sommer, men foreløpig har dagens landslagsspillere bare minnene fra storhetstiden å leve på.

Dan Eggen og Christian Vieiri

Dan Eggen var involvert i flere minneverdige situasjoner med det norske landslaget på 1990-tallet. Tarik Elyounoussi fikk for alvor øynene opp for krølltoppen i 1998-VM. Her forsøker Eggen forgjeves å hindre Italias Christian Vieri fra å score i åttedelsfinalen. Det klarte han ikke og Italia vant til slutt kampen 1-0 etter Vieris scoring.

Foto: PATRICK HERTZOG / AFP

– Norges gruppespillkamp mot Marokko er et stort minne. Da bodde pappa i Norge og jeg i Marokko, sier Tarik Elyounoussi (26) til NRK.no.

Sammen med resten av landslaget spiller han fredag kveld EM-kvalifiseringskamp mot Malta. I forkant av kampen har NRK.no spurt flere av de unge spillerne på «Nye Norge» om deres første landslagsminne.

Elyounoussi er en av dem som har et sterkt minne.

– Da fikk jeg øynene opp for Norge

Dagen var 10. juni 1998 og Norge spilte første gruppespillkamp i 98-VM mot Marokko - det nest siste mesterskapet vi har kvalifisert oss til.

I Marokko satt lille Tarik spikra foran skjermen.

Marokko tok ledelsen, men gleden varte ikke lenge. Kort tid etterpå scoret de selv, mye takket være intenst duellspill av Henning Berg.

Etter pause tok Marokko igjen ledelsen, men så dukket mannen som Tarik Elyounoussi etter den dagen for alltid skulle huske hvem var, opp og stanget inn 2-2.

– Dan Eggen, han med krøllene, mimrer Elyounoussi.

– Han scoret, men jeg visste ikke hvem han var. Fra den kampen glemmer jeg heller ikke Henning Bergs kriging i feltet. Han var klin gæern. Og så husker jeg Flo og Solskjær. Dette var kampen da jeg virkelig fikk øynene opp for Norge, sier midtbanespilleren.

Eggedosis

For norske fotballfans står VM i Frankrike igjen som det store i norsk fotballhistorie.

De fleste husker nøyaktig hvor de var og hva de gjorde da Kjetil Rekdal satte inn straffen mot Brasil.

Dét gjelder også Vegard Forren (26).

– Jeg husker godt at jeg spiste eggedosis hos bestemoren til en kompis. Det øyeblikket har brent seg fast i topplokket, sier Molde-spilleren.

(Les videre under bildet.)

Kjetil Rekdal

De fleste norske fotballfans husker hvor de var da Kjetil Rekdal satte inn straffen mot Brasil i Frankrike-VM. Dét gjør også Vegard Forren som forteller at han var hos bestemoren til en kamerat og spist eggedosis.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

«Myggen»-fan

Norges nye midtbaneyndling Mats Møller Dæhli (19) var bare tre år da Rekdals straffe strøk fingertuppene til Cláudio Taffarel i Brasil-målet, men han har sett det mange ganger på video.

– Jeg så mange fotballvideoer da jeg var liten. Jeg hadde en video der jeg fulgte hele Norges kvalik til 98-VM pluss mesterskapet, med mange fine mål og gode spillere. Jeg likte spesielt Erik Mykland, sier Dæhli.

Til fredag blir han en viktig brikke på det norske laget mot Malta.

Iversens heading

(Les videre under bildet.)

Steffen Iversen

Her scorer Steffen Iversen Norges eneste mål i 2000-EM. Det kom i åpningskampen mot Spania. Mesterskapet er det siste Norges herrelandslag har deltatt i.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Noen plasser bortenfor han på midtbanen kommer trolig Stefan Johansen (23) til å spille. Når Celtic-proffen blir bedt om å trekke frem sitt første landslagsminne, går han tilbake til EM i 2000.

Mesterskapet i Nederland og Belgia er foreløpig det siste Norge har deltatt i.

– Da Iversen scoret mot Spania. Dét er mitt første minne, sier Johansen.

Du husker det sikkert du også. Den juni-dagen i Rotterdam da Steffen Iversen steg til værs i duell med Spania-keeper José Francisco Molina, og ballen gikk i en høy bue og i mål.

Det ble Norges eneste mål i mesterskapet der vi røk ut med minst mulig margin.

Vil skrive ny historie

Minnene er gode, men nå er norske fotballfans sulteforet på mesterskapsdeltakelse. Dét vet dagens spillere godt, for ingen vil til EM nese sommer mer enn nettopp dem.

– Den tid som var, er over. Det er gode minner, men nå må vi se fremover og skape vår egen historie, sier Tarik Elyounoussi.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland