– Nederland er knapt nok en outsider

VM-finalen i 2010 ble et gigantmøte mellom to av fotballens aller største nasjoner. Den gangen ble det jevnt, men når lagene møtes igjen fredag kveld er styrkeforholdet noe ganske annet, mener Arne Scheie.

Nederland

Nederland kom helt til finalen i 2010, men er ikke blant de største favorittene til å gjenta den bedriften.

Foto: Peter Dejong / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

Spania mot Nederland er utvilsomt en av gruppespillets største godbiter. De to finalistene fra 2010 møtes nok en gang, fire år senere. I forkant av VM i 2010 var begge to i favorittsjiktet. Arne Scheie mener ikke det samme er tilfelle denne gangen.

– Nederland møter Europas største favoritt, det er det lite tvil om. Nederland er derimot ikke like sterke som i 2010. I mine øyne er de knapt nok en outsider i dette VM, og langt fra en favoritt, sier Scheie.

Et tankekors

– For meg er det et tankekors at stammen i det nederlanske laget, spesielt bakover, spiller i Æresdivisjonen, som ikke holder nivået til de største ligaene i Europa. Nederland har mange ekstremt gode spillere offensivt, men jeg er skeptisk til det defensive, sier Scheie.

– Det kan også stilles spørsmålstegn ved Spania og hvor de er nå. De vant forrige VM, men imponerte jo ikke nevneverdig. Likevel holder jeg Spania som en stor favoritt.

Andres Iniesta

Sist gang Spania og Nederland møtte hverandre i et mesterskap, kunne Spania og Iniesta juble på bekostning av fortvilte nederlendere.

Foto: Martin Meissner / Ap

Erik Nevland, tidligere Nederland-proff, deler Scheies skepsis til den nederlandske troppen, og holder også Spania som favoritt.

– Jeg vil si at Spania er favoritter. Den første kampen i VM er alltid preget av ekstra nerver, så det er ikke umulig at Nederland kan ta Spania, men jeg synes troppen til Spania er sterkere ut. Jeg er mer usikker på hvor sterk troppen til Nederland er, sier Nevland til NRK.no

Trekk og mottrekk

NRK-ekspert Lise Klaveness holder også Spania som favoritt, men tror det blir en jevn kamp. Hun trekker fram taktikkduellen mellom trenerne Van Gaal og Del Bosque som spesielt spennende.

– Begge lagene har svært dyktige trenere som kjenner sine motstandere, sier Klaveness.

– Van Gaal vet at Spania kommer til å spille med mye ballbesittelse, og Del Bosque vet at Nederland er svake bakover. Jeg tror Van Gaal vil kompensere for det ved å starte med fem bak, så det blir spennede å se hvordan Spania håndterer det. Det blir trekk og mottrekk, så det blir en interessant duell.

Trusselen Chile

Det kan stå enda mer på spill for fotballgale nederlendere enn et nytt nederlag for Spania. Bak de to fotballstormaktene lurer Chile, som kan gi Nederland hard kamp om avansement i gruppa.

– Chile er en veldig stor trussel for Nederland, sier Josimar-redaktør Frode da Costa-Lia.

Jorge Sampaoli

Jorge Sampaolis Chile spiller med et sterkt press som kan skape problemer for flere fotballstormakter.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Han trekker fram trener Jorge Sampaoli som den viktigste grunnen. Sampaoli er elev av den argentinske legenden Marcelo Bielsa, og bruker sin læremesters metoder i det chilenske laget.

– Chile spiller med et enormt press, forteller da Costa-Lia.

– De spiller med de vi kaller «femsekunders-regelen», som vi for eksempel så Barcelona bruke under Guardiola. Det betyr at hver eneste gang en motspiller får ballen, blir han nærmest overfalt av tre chilenere. For et lag som Nederland, som liker å ha ballen i beina, kan det bli svært vanskelig å håndtere. I verste fall kan det føre til mange balltap i forsvaret, som vil være livsfarlig.

En stor skuffelse

Erik Nevland spilte i Groningen fra 2004 til 2008, og vet godt hvor viktig fotball er for nederlederne. Han sier det ville vært en kjempeskuffelse hvis Nederland skulle ryke ut allerede i gruppespillet.

– Hele landet blir farget oransje i disse ukene, så hvis de skulle ryke ut i gruppespillet som regjerende sølvvinner vil det være en kjempeskuffelse for nederlenderne, sier Nevland.

Han tror likevel Nederland vil komme seg videre fra gruppespillet.

– Jeg tror de har nok mesterskapsrutine i troppen, i tillegg til en svært rutinert trener. Jeg tror det er nok til at de vil klare å karre seg videre.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Hege Riises lag tapte

  Englands landslagskvinner tapte 3-1 for Frankrike i ein privatkamp i Caen fredag. Frankrike leia 2-0 før Fran Kirby gav Hege Riises lag håp med si straffescoring. Men like før slutt sikra heimelaget sigeren.

  Riise og England skal møte Canada tysdag.

  Hege Riise
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Pellegrino scora to i Saudi-Arabia

  Amahl Pellegrino scora sine to første mål i den saudiarabiske ligaen i kveld. Hans klubb Damac slo Al-Nassr 3-2.

  Han scora det første stter sju minutt og sigersmålet som gav 3-2 etter 62 minutt.

  Kampen var Pellegrinos niande etter overgangen frå Kristiansund i januar.

  Eliteserien fotball 2020, Kristiansund - Bodø/Glimt (2-3).
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • La Liga fant ikke bevis for rasisme

  Torsdag ble det klart at La Liga ville benytte munnavlesere for å undersøke om Cádiz-spilleren Juan Cala opptrådte rasistisk mot Valencia-spiller Mouctar Diakhaby.

  Men det er ikke ble funnet noe straffbart. Det kommer fram i et brev fra La Liga.

  ckzL54XDkFA
  Foto: Michel Spingler / AP
 • Alonso frikjent for skattesvindel

  Den tidligere fotballspilleren Xabi Alonso ble i 2016 siktet for skatteunndragelse. Fem år senere er han nå frikjent av en spansk domstol.

  Den tidligere Liverpool-stjernen var tiltalt for skattefusk i forbindelse med sponsoravtaler.

  .
  Foto: Paul Childs / Reuters