«Nå er Ancelotti heldig om han beholder jobben»

KOMMENTAR: Da Internazionale nådde mesterligafinalen i 2010, virket det som et unntak for italiensk fotball. Derfor er denne seieren over mektige Real Madrid en enorm triumf for Juventus og trener Massimiliano Allegri.

Ancelotti

SLÅTT UT: Her gir Real Madrid-trener Carlo Ancelotti instrukser til Toni Kroos under mesterliga-semifinalen mot Juventus onsdag kveld.

Foto: Paul Hanna / Reuters

De ble sett på som de klart svakeste av semifinalistene, men Juventus slet seg gjennom. Oppofrende spill, taktisk intelligens og litt flaks var nok til å slå ut Real Madrid på Santiago Bernabéu med et 1-1-resultat som betydde 3-2 sammenlagt.

Juventus er for suverene i Serie A til å kunne være en troverdig målestokk for italiensk fotball generelt sett – de leder serien med 16 poeng – men denne triumfen er oppløftende for støvellandet. I 2010 ble Internazionale den første klubben som vant Serie A, Coppa Italia og mesterligaen i én sesong.

Nå kan Allegri og «Den gamle dame» følge etter.

Dette resultatet snøt Real Madrid for en mulig clásico-finale, og Carlo Ancelotti er nå heldig om han beholder jobben. Etter et rosenrødt 2014 har de hvitkledde i 2015 blitt slått ut av byrivalene i cupen, og sannsynligvis gitt bort La Liga-tittelen til Barcelona. Nå kommer de heller ikke til å forsvare Europas gjeveste trofé, som Arrigo Sacchi og AC Milan sist gjorde, i 1990.

For Juventus blir kampen i Berlin deres første finale siden 2003. Og for en kamp det blir.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Real Madrid tapte i kampen om å spille i mesterligafianlen. Bilder fra Viasat fotball

SE VIDEO: Her kan du se målene fra semifinalen i Madrid.

Umulig å ligge bakpå

Veien dit var ikke lett. Målet for Juventus i Madrid var å kopiere prestasjonen fra Torino, hvor de var aggressive og taktisk fleksible. Da Carlos Tévez hadde gitt italienerne ledelsen i andre omgang av den kampen, byttet Allegri fra 4-3-1-2 til en mer defensiv 3-5-2 for å beskytte ledelsen.

Enkelte stereotypier om italiensk fotball er overdrevne, men Juventus kan det å spille på resultat.

Spørsmålet var i hvilken grad de ville gjøre dét her. De trengte ikke å score, men Allegri visste at det å spille for 0-0 nesten ville være umulig på Santiago Bernabéu. Derfor var det som forventet å se Juventus i sin balanserte 4-3-1-2, mot Real Madrids mer offensive 4-3-3.

Systemet fungerte for Allegri de første 15 minuttene. Real Madrid gikk offensivt til verks og Karim Benzema fikk lov til å ta ned et innlegg og skyte over, men ellers hadde Juventus god kontroll. Uten ball lå de kompakt på egen halvdel. Med ballen benyttet de overtallet som ble skapt av den sentrale diamantformasjonen på midtbanen.

Pirlo

KAN SMILE: Andrea Pirlo er klar for sin første mesterliga-finale med Juventus.

Foto: Paul Hanna / Reuters

Strategien besto av Andrea Pirlos direkte pasninger, og energien til trioen Arturo Vidal, Claudio Marchisio og Paul Pogba. Når Juventus trillet ball ble Real Madrids midtbanespillere ofte lokket mot ballfører.

Dette skapte et mellomrom hvor Tévez og Álvaro Morata kunne plukke opp stikkere fra Pirlo. De la ballen igjen til en fremadstormende midtbane som spredde seg bredt for å kompensere for lagets mangel på vinger, og spesielt Pogba utfordret ofte Dani Carvajal langs venstre.

Men mens Juventus var inne i kampen, skapte de ingen store sjanser. Og etter det første kvarteret tok Real Madrid kontroll.

Flaks og dyktighet

Fremover for hjemmelaget var sidebackene viktige. Det var neppe tilfeldig at Ancelotti hvilte både Marcelo og Carvajal fra start mot Valencia lørdag. Spesielt Marcelo var farlig her, og når i tillegg Benzema stadig vandret ut mot venstre, var det ikke overraskende at gjennombruddet kom langs denne siden. James Rodríguez ble felt av Giorgio Chiellini, og Cristiano Ronaldo satte straffen.

Nå måtte Juventus frem, så Real Madrid lå lavere og angrep raskt etter gjenvinning. Ronaldo skuslet bort en enorm kontringsmulighet, og fem minutter før pause brente både han og Benzema nye sjanser etter kjappe omstillinger.

Juventus overlevde, men var heldige som gikk til pause med 0-1.

Da Morata scoret mot gamleklubben etter 57 minutter måtte Real Madrid frem, og stormløpet begynte etter én time. Igjen angrep de langs venstre. Marcelo la inn til Gareth Bale, som fyrte utenfor. Og etter at Marchisio hadde brent en enorm sjanse alene med Iker Casillas, headet Bale over fra Ronaldos innlegg – fra venstre. Innen waliseren hadde bommet på sin neste sjanse, var det nesten så man syntes synd på den kritiserte kantspilleren.

Tolv minutter før slutt gjorde Allegri sitt favorittrekk: Pirlo gikk av for Andrea Barzagli, slik at Juventus kunne vri om til en defensiv 3-5-2. Planen fungerte nok en gang. Real Madrid kastet alt fremover og hadde de feteste sjansene mot slutten, men Juventus holdt unna.

«Den gamle dame» skal til Berlin.

Fotballnyheter