NRK Meny
Normal

«Mourinhos nikkedukke» til Premier League?

KOMMENTAR: Med seier mot Norwich i playoff-finalen, kan Aitor Karanka føre Middlesbrough til Premier League i sin første fulle sesong som hovedtrener. Suksessen skyldes delvis en arbeidserfaring som har vært noe spesiell.

Karanka

LÆREMESTER: Aitor Karanka sammen med sin tidligere mentor Josè Mourinho da han var trener i Real Madrid.

Foto: HEINO KALIS / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Sitatmaskinen Ian Holloway har trent fotballag på balløya i snart 20 år.

Mannen fra Kingswood, som er 52, gir eksentriske pressekonferanser, snakker med tjukk Bristol-aksent og kan se tilbake på en karriere som midtbanespiller for klubber som Wimbledon, Brentford og Torquay.

Aitor Karanka

KJEMPER OM OPPRYKK: Karanka kan føre Middlesbrough til Premier League i sin første fulle sesong i klubben.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Brukbare lag, men ikke akkurat Real Madrid.

Som trener har han gjort det forholdsvis bra. Han startet i Bristol Rovers på midten av 1990-tallet og har vunnet playoff-finalen i Championship, og dermed billett til Premier League, med både Blackpool (2010) og Crystal Palace (2013).

De to eventyrene endte med nedrykk (Blackpool) og tidlig avskjed (Palace), men opprykkene var likevel imponerende. Derfor overrasket det at han i januar 2014 tok over Millwall, som slet i bunnen av Championship. Fortjente han ikke en bedre jobb? Kunne han ikke ha levert varene i en eliteklubb med et skikkelig budsjett? Joda. Og det mente han selv også.

«Men jeg blir nødt til å komme dit på egen hånd», sa han til The Guardian etter at han tok Millwall-jobben. «Jeg er ikke en av disse utenlandske fyrene som blir ansatt fordi han har kjent José Mourinho i 10 minutter».

«Seriøst, det er dét som vanligvis skaffer deg jobben, er det ikke?»

I disse dager er Mourinhos lære til og med tilstedeværende på Karankas kontor.

En velkjent sti

Et av eksemplene Holloway kan ha siktet til var Aitor Karanka.

To måneder tidligere hadde baskeren blitt ansatt i Middlesbrough med en CV hvor den eneste erfaringen som hovedtrener var med aldersbestemte landslag for Spania.

Men Karanka hadde kjent Mourinho. Og vunnet tre mesterligatitler med Real Madrid.

En kan se for seg Holloway himle med øynene. Flere engelske trenere har lenge uttrykt irritasjon over styreformenn de mener lar seg fortrylle av utenlandske navn og eksotiske bakgrunner.

Sam Allardyce sier ofte at han hadde blitt ansett som et geni hadde navnet hans vært italiensk, og har tatt parodien så langt at han på et tidspunkt hengte opp et skilt på kontordøren som sa «Ufficio Del Direttore (Manager’s Office); Signor Sam Allardicii».

Men Karanka har levert. Han tok over et skrøpelig lag etter Tony Mowbray i november 2013 og førte det til trygg plass. Denne sesongen har han slått Manchester City 2-0 borte i FA-cupen, ledet laget til fjerdeplass i Championship og knust Brentford 5-1 sammenlagt i playoff-semifinalene. Én kamp skiller nå klubben fra sin første sesong i eliten siden 2008/09.

Slår de Norwich i finalen, vil Karanka følge André Villas-Boas, Brendan Rodgers og Steve Clarke som gamle Mourinho-elever i Premier League.

Ikke lagt skjul på Mourinhos innflytelse

Det er ikke helt tilfeldig at Middlesbrough ansatte Karanka. Styreformannen Steve Gibson har tidligere gitt trenerdebuter til både Steve McClaren (som vant UEFA-cupen) og Gareth Southgate (som rykket ned). Han kjenner Jorge Mendes, som er Mourinhos agent og jobber tett opp mot Real Madrid.

I tillegg hadde Gibson prøvd å kjøpe Karanka som spiller i 2005. Kun en tidsklemme gjorde at kontrakten ikke ble skrevet under i tide.

Siden sin presentasjon har Karanka aldri lagt skjul på Mourinhos innflytelse. Portugiseren har alltid foretrukket å ha en assistent som kjenner klubben og kulturen, og i Madrid ble det Karanka. I forkant hadde han konsultert tre av Karankas gamle lagkamerater: Luís Figo, Clarence Seedorf og Predrag Mijatović, som alle var fulle av lovord.

Aitor Karanka

ÆRLIG: Karanka er kjent for å gi klare tilbakemeldinger. Her gir han Grant Leadbitter en klem etter seieren over Manchester City i FA-cupen i januar.

Foto: OLI SCARFF / Afp

«Du har veldig gode venner», sa Mourinho til Karanka.

De to hadde aldri møtt hverandre før det, men arbeidsforholdet holdt gjennom tre stormfulle sesonger mellom 2010 og 2013, hvor Real Madrid vant én cup og én ligatittel. Spesielt mot slutten var klubben full av politisk maktspill og interne stridigheter.

Karanka var så lojal overfor sjefen at Real Madrid-spilleren José Callejón hevdet Lionel Messi hadde kalt ham «Mourinhos nikkedukke».

Verdens beste kirurg

Ikke at Karanka brydde seg. Perioden var en arbeidserfaring de fleste trenere bare kan drømme om. «Med José kan du lære noe hvert eneste sekund», sa han til The Guardian.

I disse dager er Mourinhos lære til og med tilstedeværende på Karankas kontor. Da journalisten Matt Lawton intervjuet ham for The Daily Mail i januar, så han en kalender som sto på pulten. Hver side hadde et bilde av Mourinho med et sitat. Det hadde vært en gave fra Mourinho selv.

Få har et stort nok ego til å gi sine egne produkter i gave til nære venner, men Karanka har uansett verdsatt leksjonene.

«Jeg følte meg som en doktor som hadde blitt satt til å jobbe med verdens beste kirurg i hans spesialitet», fortalte Karanka til The Guardian. «Josés øye for detaljer er utrolig, alt er nødt til å gjøres 100 % riktig».

«Men det viktigste jeg lærte var å være ærlig med spillerne. José var alltid veldig ærlig og jeg prøver å være det samme».

Bunnsolide Boro

Disse to tingene går igjen hos Karanka: Ærlighet og detaljer. Spillerne får forklaringer når de har blitt vraket fra laget. Karanka slår knallhardt ned på forsinkelser, og er kjent for å levere tilbake interne rapporter til korreksjon om han finner skrivefeil.

Statistikken tyder på at Karanka har videreført Mourinhos fokus på forsvarsspill. Middlesbrough har scoret minst av ligaens åtte beste lag, med 68 mål på 46 kamper. Det er 30 færre en seriemesterne Bournemouth. Samtidig har de kun sluppet inn 37.

Det er soleklart minst i divisjonen.

En slik soliditet er vanskelig uten planlegging og grundige analyser av motstanderen. «Aitor Karanka er veldig lik José Mourinho med hensyn til alle detaljene han tar hensyn til», sier spissen Patrick Bamford, som har vært på lån fra Chelsea, til Talksport.

«Når han ikke er på treningsfeltet, bruker han hvert eneste minutt til å analyse motstanderne våre og finne ut hva vi kan gjøre mot dem».

Karanka slår knallhardt ned på forsinkelser, og er kjent for å levere tilbake interne rapporter til korreksjon om han finner skrivefeil.

Listig låner

Karanka er ikke like karismatisk som Mourinho. Han er rolig og avbalansert, og selv om han ble suspendert fra trenerbenken i én kamp etter å ha dyttet fjerdedommeren i et oppgjør mot Blackburn i november, er han vanligvis kontrollert på sidelinjen. Men han påvirker spillerne positivt.

«Du kan se at han har jobbet med Mourinho», sier midtbanespilleren Grant Leadbitter. «Vi er en ekstremt sammensveiset gruppe. Han lar ikke noen få lov til å slappe av».

En slik lagånd er viktig i en liga hvor kamper ofte avgjøres på innsats fremfor teknikk. Men Middlesbrough har også kvalitet. Karanka har brukt sine kontakter til å hente unggutter på lån, og Mourinho har sendt avgårde midtstopperne Kenneth Omeruo og Tomáš Kalas, keeperen Jamal Blackman, og Bamford.

Spesielt sistnevnte har vært en gavepakke. Bamford ble lagets toppscorer i ligaen, med 17 mål.

Karanka kjenner også Tottenham-sjefen Mauricio Pochettino, da de tok det samme trenerkurset, og har lånt forsvarsspillerne Ryan Fredericks og Miloš Veljković fra White Hart Lane.

Middlesbrough hadde sannsynligvis slitt med å nå finalen uten slike leiesoldater. I fotball hjelper det å ha gode venner.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.