Derfor er Messi og Ronaldo best

Scoringsrekordene til Lionel Messi og Cristiano Ronaldo er en historie om gode sportslige forhold, rått talent og en umettelig appetitt.

Cristiano Ronaldo og Messi

Real Madrids Cristiano Ronaldo og Barcelonas Lionel Messi før El Clásico i mars.

Foto: STRINGER/SPAIN / Reuters

Telmo Zarra var en baskisk spiss som spilte for Athletic Club fra 1940 til 1955. Med sine nådeløse avslutninger og kraftfulle headinger scoret han 251 mål i La Liga, hvorav hele 38 kom i sesongen 1950/51.

Det var to enorme prestasjoner. Begge var rekorder.

De skulle bli stående i lang tid. De neste 60 årene spilte en galakse av stjernespillere i La Liga, men ingen klarte å overgå den legendariske Zarra.

Så kom dagens epoke. I 2010/11 scoret Cristiano Ronaldo 40 ligamål. Sesongen etter smalt Messi inn 50. I kveld vil samme mann vandre ut på Santiago Bernabéu med 250 ligamål; han mangler bare én scoring på å ta igjen Zarra, i en alder av 27 år.

Historiske tall blir ikke bare slått; de blir knust i stykker med slegge.

Thore Haugstad

Dette er kun høydepunkter. De siste sesongene har Messi og Ronaldo scoret så ofte at de sannsynligvis har satt ny rekord i å slå nye rekorder. Listen er vanvittig. Historiske tall blir ikke bare slått; de blir knust i stykker med slegge.

Historiebøkene har blitt omskrevet foran øynene våre av to spillere som ikke en gang har fylt 30.

Hvordan er det egentlig mulig?

Feige lag

Det hjelper selvsagt å være god. Sjelden i fotballens historie har to spillere dominert så kraftig, så lenge. I kåringen av gullballen i 2007 kom Ronaldo på andreplass og Messi på tredje. Siden har de delt de to øverste plassene fem av seks ganger.

Samtidig har forholdene vært ideelle. Blant annet er dette en periode hvor Spanias to giganter er sterkere enn noen gang.

Stormaktenes dominans reflekterer de økonomiske vilkårene. La Liga tillater klubbene å forhandle individuelle TV-avtaler, i motsetning til Premier League hvor det finnes et høyt minstebeløp. Så Real Madrid og Barcelona håver inn omtrent 140 millioner euro hver per sesong, mens bunnlagene får rundt en tidel av det.

Med billettpenger og store kommersielle salg har de to lagene toppet Deloittes årlige liste over klubber med høyest inntekt fra 2008/09 til 2012/13. (Det finnes ikke tall for 2013/14.) Denne inntekten blir stadig mer gjeldende i den europeiske eliten, fordi UEFAs regler nå setter en maksimumsgrense på klubbenes årlige underskudd. Penger må tjenes for å kunne brukes. De rike onklenes tid er over.

Real Madrid og Barcelona håver inn omtrent 140 millioner euro hver per sesong, mens bunnlagene får rundt en tidel av det

Thore Haugstad

Med slike finansielle muskler samt en prestisje som stadig forfører Premier Leagues beste spillere, har Real Madrid og Barcelona handlet talent som eleverer dem til et eget nivå.

Og gode lagkamerater er viktig for Messi og Ronaldos rekordjakt, som motvind for en skihopper.

Den spanske filosofien

En annen faktor er mentaliteten i La Liga. Det finnes en antagelse om at Spanias toppdivisjon har to-tre gode lag mens resten er udugelige, slik at Messi og Ronaldo kan gjøre som de vil.

Ikke helt. Det ligger nærmere sannheten å hevde at spanske lag følger en spillestil som ofte straffer seg mot storlag. Fokuset legges på korte pasninger, høyt ballinnehav og offensivt spill. Selv for bunnlagene, og selv mot storlagene.

Prakteksemplaret er Rayo Vallecano, og treneren Paco Jémez, som gjerne møter Barcelona med høy forsvarslinje og aggressivt press.

Tidligere denne sesongen dro lille Elche til Santiago Bernabéu og prøvde flere ganger å spille seg ut bakfra. Ikke alle måker ballen oppover. Det legges stolthet i å holde ballen i laget, selv i løvens hule.

Denne prinsippfastheten kan lønne seg mot La Liga-lag med normale ressurser, hvor tekniske ferdigheter kan skape dominans. Men mot Barça og Real Madrid kan slusene fort åpnes.

Ikke det at europeisk fotball er et unntak. Ronaldo har allerede tangert Raúls scoringsrekord i mesterligaen med 71 mål, mens Messi har 69.

Det er ikke bare i Spania at lag får bank.

Gode lagkamerater er viktig for Messi og Ronaldos rekordjakt, som motvind for en skihopper.

Thore Haugstad

Priviligerte roller

Videre har Messi og Ronaldo alltid hatt hovedrollene. Dette handler ikke kun om straffer og frispark, men om to lag med en kollektiv dynamikk konstruert for å maksimere innflytelsen til sine fremste aktører.

Spesielt Pep Guardiolas 4-3-3-system var, på sitt beste, et strategisk mesterverk.

Hver offensive rolle hadde en spesifikk funksjon som bidro til kollektivet. De to kantene var i konstant bevegelse for å skape rom for Messi sentralt. Argentineren hadde en tendens til å vandre ned i mellomrommet til høyre, så Xavi spilte dypere på midten for å frigjøre denne sonen.

Til venstre linket Andrés Iniesta midtbanen sammen med angrepet, mens Dani Alves stormet fremover for å hjelpe Messi. Resultatet var et balansert nettverk av støttespillere med Messi i midten, designet for å sette ham opp i så mange gunstige situasjoner som mulig. Det fungerte greit.

José Mourinho var heller ikke dårlig. Portugiserens 4-2-3-1-system var bygget for Ronaldo. Fokuset på kontringer ga han masse bakrom, mens alenespissen tok løp ut mot høyre slik at Ronaldo kunne storme innover i banen. Laget skjøv ofte ut mot venstre uten ball, slik at Ronaldo slapp å jobbe hjemover.

Mange av disse funksjonene eksisterer fortsatt i begge lag. Og hvorfor ikke? God taktikk handler om å få stjernespilleren til å trives.

Portugiserens 4-2-3-1-system var bygget for Ronaldo.

Thore Haugstad

Får aldri nok

Den viktigste faktoren handler likevel om spillerne selv, og mentaliteten om å alltid ønske mer.

Hjemme mot Elche i september bommet Ronaldo med en heading. Han hadde scoret tre den kvelden og Real Madrid ledet 4-1, men var likevel rasende. Messi ser ut til å jakte mål like aggressivt på 5-0 som på 1-0. Forrige uke, på stillingen 2-0 hjemme mot Eibar, nektet han å bli byttet ut.

Alt teller. For hvert mål tar de et nytt skritt inn i fotballhistorien. Og de vet det.

For oss menneskelige er det bare glede seg over disse oppvisningene uke etter uke. Spesielt til El Clásico kan vi lene oss tilbake, ta frem popkornet og se vår generasjons to fremste gladiatorer strekke fotball så langt mot perfeksjon som mulig.

La oss nyte synet mens vi kan.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Ny vestkantmotstand for Vålerenga

  Vålerenga hadde få problemer med å ta seg av Lyn i første runde av cupen søndag.

  I andre runde venter en ny motstander fra tredjedivisjon når Dag-Eilev Fagermo tar med seg laget sitt til Ullern.

  Regjerende cupmester Viking er satt opp mot Djerv 1919 i fotball-NMs 2. runde. Flere eliteserielag møter småtøff motstand.

  Hele oppsettet:

  Moss – Fredrikstad, Nordstrand – Sarpsborg 08, Skeid – Lillestrøm, Kjelsås – Grorud, Ready – Strømsgodset, Ullern – Vålerenga, Eidsvold Turn – Raufoss, Ull/Kisa – Stabæk, Notodden – Mjøndalen, Kongsvinger – Strømmen, Gjøvik/Lyn – HamKam, Fram – Odd, Arendal – Sandefjord, Fløy – Jerv, Vidar – Start, Sola – Bryne, Åkra – Sandnes Ulf, Djerv 1919 – Viking, Stord – Åsane, Fana – Brann, Fyllingsdalen – Øygarden, Florø – Sogndal, Hødd – Molde, Brattvåg – Aalesund, Orkla – Rosenborg, Nardo – Stjørdals/Blink, Tiller – Kristiansund, Levanger – Ranheim, Junkeren – Bodø/Glimt, Harstad – Senja, Fløya – KFUM Oslo, Alta – Tromsø.

  NM i fotball 2021, 1. runde: Lyn - Vålerenga
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Kan være tilbake i september

  Ada Hegerberg har vært skadd siden januar 2020, men begynner å se enden av tunnelen. Hun kan bli spilleklar til september, sier Lyon-trener Sonia Bompastor.

  Den norske storscoreren røk korsbåndet for halvannet år siden og ble operert for et tretthetsbrudd i leggen i august 2020. Hele forrige sesong med Lyon røk for 26-åringen, men kommende sesong kan hun fort spille en stor del av.

  Til avisen L'Equipe sier Lyons trener Sonia Bompastor at Hegerberg nærmer seg en retur.

  – Hun har startet opptreningen og føler seg bra. Hun har ingen smerter. September kan være en mulighet, sier Bompastor til den franske storavisen.

  Ada Hegerberg
  Foto: JEFF PACHOUD
 • Solskjær forlenger

  Ole Gunnar Solskjær blir etter planen i Manchester United frem til 2024 etter at han forlenget kontrakten. Han har også en klausul som gjør at han kan forlenge ett ytterligere år. Det bekrefter klubben selv på sine nettsider.

  Han skal snart gyve løs på en ny sesong og jakter på sitt første trofé med klubben.

  – Alle vet hvilke følelser jeg har for denne klubben, og jeg er strålende fornøyd med å signere en ny kontrakt, sier Solskjær på klubbens nettsider.

  Han hadde i utgangspunktet ett år igjen av kontrakten sin.

  Nordmannen tok over klubben i desember 2018, først på midlertidig basis. Våren 2019 ble han ansatt på permanent basis.

  Pre Season Friendly - Derby County v Manchester United
  Foto: Craig Brough / Reuters
 • United presenterte Sancho

  Det har lenge vært klart at Jadon Sancho blir Manchester United-spiller. Fredag ettermiddag ble den engelske unggutten offisielt presentert som United-spiller.

  I en 50 sekunders lang presentasjonsvideo på klubbens Twitter-konto, får man se Sancho i Manchester Uniteds nye hjemmedrakt, mens han på slutten sier:

  – Dette er hjemme mitt. Det er her jeg hører hjemme.

  Sancho har lenge vært på radaren til Ole Gunnar Solskjær, og i løpet av EM ble det endelig klart at Manchester United hadde kommet til enighet med Dortmund om en overgang.

  Til klubbens hjemmeside takker Sancho for mulighetene han fikk i Dortmund, men at han alltid visste at han kom til å vende hjem til England.

  – Å signere for Manchester United er en drøm som går i oppfyllelse, og jeg kan ikke vente med å sette i gang Premier League-sesongen, sier han.

  Laster Twitter-innhold
 • Gjør forandringer på bruken av VAR

  Tykkere offsidelinjer på VAR-avgjørelser og enda en omskrivning av handsregelen er noen av regelendringene som kommer når Premier League settes i gang igjen.

  Premier League-sesongen åpner med kampen mellom Brentford og Arsenal 13. august. I den anledning har ligaen revidert reglene og bruken av videodømmingsverktøyet VAR, skriver Sky Sports.

  En av nyvinningene er at det skal brukes tykkere linjer når offside skal sjekkes med VAR.

  Som i EM, kommer ikke publikum til å få se prosessen der VAR-dommerne setter linjene når de sjekker offsideavgjørelser. Før endringen kommende sesong, var Premier League den eneste store ligaen som viste dette. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Mike Hewitt / AP