Hopp til innhold

Hun lærer Godset-spillerne å takle gullpresset

I over to år har Mette Rosseland trent Strømsgodset-spillerne i å takle press. Nå mener hun de har lært nok til å ta seriegull.

Mette Rosseland og Jostein Flo

Mette Rosseland demonstrerer hvordan hun jobber med spillerne på sportssjef Jostein Flo. Her banker hun på et energiområde på hånden som skal hjelpe til å fokusere på de riktige tankene.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Hun går inn i sin viktigste uke som «personlig utvikler» i Strømsgodset. De neste dagene blir Mette Rosselands jobb å roe ned spillerne når tankene om seriegull stresser dem.

– Nå gjelder det å takle stress. Spillerne må stenge irrelevante ting ute og kun konsentrere seg om det de kan gjøre noe med. Det er det jeg har brukt de siste årene på å lære dem, sier Rosseland til NRK.no.

– Jeg hjelper dem som trenger det med å få ned spenningsnivået.

40 prosent

I 2011 ble hun en del av Strømsgodsets treningsteam i en 40 prosent stilling.

Strømsgodsets sportssjef, Jostein Flo, har ikke angret en dag siden.

– I den situasjonen vi er nå legger omgivelsene stort press på oss. Mette Rosseland gjør en kjempejobb med spillerne, sier han til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kovacs

Rosseland mener spillerne har mer erfaring til å takle press nå enn i fjor. Til venstre jubler Peter Kovacs etter 1-0-sieren over Start i forrige serierunde da han selv ble matchvinner. Til høyre fortviler samme mann over en misbrukt sjanse mot Sandnes Ulf på samme tid i fjor. Tapet mot Sandnes Ulf ødela gullsjansene til Godset.

Rosseland er kvinnen som får Strømsgodset-spillerne til å tenke riktig i gullkampen. Selv foretrekker hun å bli kalt «personlig utvikler» i stedet for det mer kjente «mentale trener», siden hun bruker såkalt energipsykologi i arbeidet med å hjelpe spillerne.

Rent praktisk skjer det ved å snakke om irrasjonelle tanker samtidig som hun banker på bestemte punkter - såkalte energifelt - på kroppen til spilleren.

– Responsen fra spillerne er positiv, sier hun.

– Manglet erfaring

Hver eneste uke er Rosseland på treningsfeltet med spillerne, som regel to ganger i uka. Hun er tilgjengelig på telefon nærmest døgnet rundt og var tett på laget etter at seriegullet røk borte mot Sandnes Ulf i fjor (2-1-tap).

– Da hadde de (spillerne) ingen erfaring med å være i en slik situasjon, sier Rosseland og legger til:

– Men det har de nå. Jeg synes de er mer disiplinerte og erfaringen fra i fjor gjør det enklere å takle presset i år.

Hun liker det hun ser på treningsfeltet om dagen. Mer enn tidligere blir spenningen erstattet av humor og glede, mener hun.

– Står vi sammen som et lag, vinner vi til helgen, sier hun.

Jostein Flo

Mette Rosseland har jobbet med å få frem følelsen av suksess hos Strømsgodset-spillerne i over to år.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Utfordrer Rosenborg har - som klubb - langt mer gullerfaring og gjør alt de kan for å legge presset på Godset.

– Nå blir det mer gullsnakk i Drammen. 14 dager på rad. Det kan bli litt mye, smilte RBKs sportslige leder Erik Hoftun etter søndagens runde.

Endrer ingenting

Enten Godset-spillerne vil innrømme det eller ikke: Denne uken blir nervepirrende. Uansett hvor de går vil de bli minnet på at seriegullet kan havne i Drammen for første gang på 43 år.

– Spillerne har fått beskjed om å lade batteriene, og slå av mobilen. De bør få ro frem mot kampen til søndag, sier Flo.

Og Mette Rosseland kommer ikke til å gjøre noe annet enn det hun har gjort hver eneste uke på Marienlyst de siste to årene. Plutselige endringer slår ikke alltid positivt ut, mener hun.

– Resultatene viser at vi har gjort noe riktig, og da er det i hvert fall ikke tiden nå for å gjøre noe annerledes, sier hun.

Strømsgodset leder serien ett poeng foran Rosenbord. Godset møter Haugesund hjemme i siste serierunde, mens RBK spiller borte mot Lillsetrøm.

Fotball

 • Overgangsguru: Tuchel tar over Bayern München

  Den vanligvis troverdige overgangsguruen Fabrizio Romano hevdet torsdag kveld at Bayern Münchens manager Julian Nagelsmann har fått sparken av den tyske storklubben.

  Nå melder samme mann at tidligere Dortmund-, Paris Saint-Germain- og Chelsea-trener Thomas Tuchel blir erstatteren.

  Tyskeren var altså sist i Chelsea, der han vant Mesterligaen, men fikk sparken tidligere denne sesongen etter en noe svak start på Premier League.

  Romano hevder Tuchel skriver under på en kontrakt som strekker seg til sommeren 2025 og at han leder sin første trening førstkommende mandag.

  Thomas Tuchel
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Stortalent scoret hattrick – ordnet dansk drømmeåpning i EM-jakten

  Rasmus Højlund (20) scoret alle målene for Danmark da Finland ble slått 3–1 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen torsdag. Det skjedde i hans tredje landskamp.

  Atalanta-spissen sendte danskene i ledelsen i Parken etter 21 minutter, men Oliver Antman utlignet for finnene ti minutter etter pause. Åtte minutter før slutt scoret Højlund sitt andre mål, og på overtid fullbyrdet han hattricket.

  Det var hans første landslagsmål siden debuten i september i fjor. Da ble det to innhopp mot Kroatia og Frankrike i nasjonsligaen. Torsdag fikk han tillit fra start og takket for det med tre nettkjenninger.

  Højlund har gått gradene raskt i det danske landslagssystemet. Han rakk bare å spille tre kamper for U21-laget før debuten for A-laget. 20-åringen gjorde unna sine første oppgjør for U21- og A-landslaget med tre måneders mellomrom.

  Han har scoret sju mål på 23 kamper for Atalanta i Serie A denne sesongen.

  Danmark møter Kasakhstan borte i neste runde av EM-kvalifiseringen. Nord-Irland, Slovenia og San Marino er også en del av puljen.

  (©NTB)

  Rasmus Højlund
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Ronaldo med verdensrekord og måldobbel for Portugal

  Cristiano Ronaldos Portugal lekte seg til 4-0-seier over Liechtenstein i EM-kvalifiseringen torsdag kveld.

  Ronaldo, som scoret to av kampens mål ble fotballhistoriens mestspillende landslagsspiller med sin 197. opptreden for hjemlandet.

  João Cancelo sendte Portugal i ledelsen etter kun åtte minutter med et lavt skudd via to spillere.

  Bernardo doblet ledelsen like etter pausen, før Ronaldo klinket til med to raske mål med drøye ti minutters mellomrom.

  Torsdagens oppgjør var tidligere Belgia-sjef Roberto Martínez' første som trener for det portugisiske landslaget.

  cristiano ronaldo
  Foto: Armando Franca / AP
 • England brøt forbannelsen mot Italia – Kane ble historisk

  For første gang siden 2012 vant England over Italia.

  Italienerne åpnet best på hjemmebane, men England fikk maks ut av et hjørnespark fra Bukayo Saka etter 12 minutter. Harry Kane var først på ballen, men skøyt på sisteskansen. Ballen spratt videre til Declan Rice som sendte England i ledelsen.

  Italia bar preg av et rotete forsvar i store deler av kampen, og Giovanni Di Lorenzo ble synderen med hands innenfor 16-meteren like før pause.

  Kaptein Kane fikk en gylden mulighet til å doble ledelsen med straffespark, og det gjorde Tottenham-spissen som satte rekord med sin 54. landslagsscoring. Han passerte med det Wayne Rooneys målrekord for England.

  Få minutter senere fikk Jack Grealish en gigantisk mulighet til å sette 3–0 etter en strålende assist fra Kane. Men på magisk vis gikk ballen utenfor mål.

  Etter hvilen hadde italienerne funnet ny giv.

  Med drøye ti minutter spilt av andre omgang fant Lorenzo Pellegrini debutant Mateo Retegui som satte ballen sikkert i nettveggen.

  Luce Shaw pådro seg to gule kort på to minutter. England måtte dermed spille de siste ti ordinære spilleminuttene med ti mann.

  Et desperat Italia mestret likevel ikke å utligne mot engelskmennene som gikk seirende ut 2-1.

 • Bild: Nagelsmann ferdig som Bayern-trener

  Den tyske storavisen Bild hevder at Julian Nagelsmanns dager som trener for Bayern München er talte.

  35-åringen ble Bayern-trener i juli 2021 og ledet de rødkledde i 84 kamper. Etter 1-2-tapet for Leverkusen før landslagspausen er tyskeren ferdig i rollen. Han gjorde seg bemerket i trenerrollen i RB Leipzig før han startet i Bayern.

  Bayern har tapt 10 poeng til Borussia Dortmund denne sesongen og ligger på andreplass i tyske Bundesliga.

  Avskjedigelsen kommer som en overraskelse skriver Bild. Historiens yngste Bayern-trener har blant annet satt mesterligarekord for klubben denne sesongen med åtte seiere på åtte kamper.

  11. april skal klubben møte Manchester City til første av to kvartfinalekamper.

  Julian Nagelsmann
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund