NRK Meny
Normal

Hun lærer Godset-spillerne å takle gullpresset

I over to år har Mette Rosseland trent Strømsgodset-spillerne i å takle press. Nå mener hun de har lært nok til å ta seriegull.

Mette Rosseland og Jostein Flo

Mette Rosseland demonstrerer hvordan hun jobber med spillerne på sportssjef Jostein Flo. Her banker hun på et energiområde på hånden som skal hjelpe til å fokusere på de riktige tankene.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Hun går inn i sin viktigste uke som «personlig utvikler» i Strømsgodset. De neste dagene blir Mette Rosselands jobb å roe ned spillerne når tankene om seriegull stresser dem.

– Nå gjelder det å takle stress. Spillerne må stenge irrelevante ting ute og kun konsentrere seg om det de kan gjøre noe med. Det er det jeg har brukt de siste årene på å lære dem, sier Rosseland til NRK.no.

– Jeg hjelper dem som trenger det med å få ned spenningsnivået.

40 prosent

I 2011 ble hun en del av Strømsgodsets treningsteam i en 40 prosent stilling.

Strømsgodsets sportssjef, Jostein Flo, har ikke angret en dag siden.

– I den situasjonen vi er nå legger omgivelsene stort press på oss. Mette Rosseland gjør en kjempejobb med spillerne, sier han til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kovacs

Rosseland mener spillerne har mer erfaring til å takle press nå enn i fjor. Til venstre jubler Peter Kovacs etter 1-0-sieren over Start i forrige serierunde da han selv ble matchvinner. Til høyre fortviler samme mann over en misbrukt sjanse mot Sandnes Ulf på samme tid i fjor. Tapet mot Sandnes Ulf ødela gullsjansene til Godset.

Rosseland er kvinnen som får Strømsgodset-spillerne til å tenke riktig i gullkampen. Selv foretrekker hun å bli kalt «personlig utvikler» i stedet for det mer kjente «mentale trener», siden hun bruker såkalt energipsykologi i arbeidet med å hjelpe spillerne.

Rent praktisk skjer det ved å snakke om irrasjonelle tanker samtidig som hun banker på bestemte punkter - såkalte energifelt - på kroppen til spilleren.

– Responsen fra spillerne er positiv, sier hun.

– Manglet erfaring

Hver eneste uke er Rosseland på treningsfeltet med spillerne, som regel to ganger i uka. Hun er tilgjengelig på telefon nærmest døgnet rundt og var tett på laget etter at seriegullet røk borte mot Sandnes Ulf i fjor (2-1-tap).

– Da hadde de (spillerne) ingen erfaring med å være i en slik situasjon, sier Rosseland og legger til:

– Men det har de nå. Jeg synes de er mer disiplinerte og erfaringen fra i fjor gjør det enklere å takle presset i år.

Hun liker det hun ser på treningsfeltet om dagen. Mer enn tidligere blir spenningen erstattet av humor og glede, mener hun.

– Står vi sammen som et lag, vinner vi til helgen, sier hun.

Jostein Flo

Mette Rosseland har jobbet med å få frem følelsen av suksess hos Strømsgodset-spillerne i over to år.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Utfordrer Rosenborg har - som klubb - langt mer gullerfaring og gjør alt de kan for å legge presset på Godset.

– Nå blir det mer gullsnakk i Drammen. 14 dager på rad. Det kan bli litt mye, smilte RBKs sportslige leder Erik Hoftun etter søndagens runde.

Endrer ingenting

Enten Godset-spillerne vil innrømme det eller ikke: Denne uken blir nervepirrende. Uansett hvor de går vil de bli minnet på at seriegullet kan havne i Drammen for første gang på 43 år.

– Spillerne har fått beskjed om å lade batteriene, og slå av mobilen. De bør få ro frem mot kampen til søndag, sier Flo.

Og Mette Rosseland kommer ikke til å gjøre noe annet enn det hun har gjort hver eneste uke på Marienlyst de siste to årene. Plutselige endringer slår ikke alltid positivt ut, mener hun.

– Resultatene viser at vi har gjort noe riktig, og da er det i hvert fall ikke tiden nå for å gjøre noe annerledes, sier hun.

Strømsgodset leder serien ett poeng foran Rosenbord. Godset møter Haugesund hjemme i siste serierunde, mens RBK spiller borte mot Lillsetrøm.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.