Hopp til innhold

Nytt Arsenal emning?

Neida, de er ikke «Lille Arsenal», men det virker absolutt slik. Nå er Fleetwood Town klare for den engelske ligaen.

Patrik Vieira Magno Vieira

Patrik (t.v.) og Mango Vieira har draktfargene og etternavn til felles, og begge har spilt på Highbury. Men bare den ene er fra Arsenal

Foto: PHILIPPE HUGUEN og Matthew Ashton / AFP/AMA/Corbis

Fleetwood Town, laget som holder til i en by by like nord for Blackpool på den engelske vestkysten, spiller i trøyer som er røde med hvite ermer, banen heter Highbury og en av klubbens store spillere heter Vieira til etternavn.

Med andre ord som Arsenal for ti år siden. Men de har ingen forbindelse med London-klubben likevel.

Banen har rett og slett navn etter den nærmeste gaten som heter Highbury Avenue. Magno Vieira har ingenting å gjøre med navnebror Patrick, og draktfargene kommer fra en tråler som var malt i rødt og hvitt.

I 1919 lovet nemlig trålermannskapet å kjøpe et nytt draktsett til klubben hvis de gikk fra sine gule og svarte drakter til røde og hvite.

Torskekrig og «Fisherman's Friend»

Småbyen Fleetwood er mest kjent for torskekrig og «Fisherman's Friend». Nå skal det også spilles ligafotball i trålerbyen.

Fleetwood Town har sikret seg et klart mesterskap i Conference – nivå fem i engelsk fotball – og skal dermed for aller første gang spille i den engelske fotballigaen fra neste år.

Det ble klart sist helg, selv om Fleetwood ikke vant sin kamp. For da Wrexham dagen etter også tapte poeng, var opprykket matematisk sikret

Klubbens mest kjente spiller opp gjennom historien, er Frank Swift. Han spilte i Fleetwood før han ble keeper i Manchester City. Der spilte han fra 1933 til 1949 og fikk 19 landskamper. Han var blant de omkomne i München-ulykken 6. februar 1958, da han fulgte Manchester United på deres tragiske hjemreise fra europacupkampen mot Røde Stjerne.

Cod's Army

Fleetwood

Idyllisk ferieby og fiskeriby på vestkysten. Her skal det spilles ligafotball neste sesong

Foto: PAUL BARKER / AFP

Fiskeflåten hadde stor innflytelse både på klubben og byen i mange tiår. Men etter å ha blitt kjent som en av hovedbasene for fiskeflåten under flere torskekriger med Island, ikke minst tidlig på 70-tallet, har fiskets betydning for Fleetwood gått raskt nedover. Den siste tråleren forlot byen på 1980-tallet.

Men noen fiskebaserte tradisjoner finnes fortsatt. Pastillfabrikken som lager den kjente «Fisherman's Friend» er fortsatt en stødig arbeidsplass i byen, og supporterklubben heter stadig Cod's Army.

Og de sju VIP-losjene på Highbury har navn etter trålere. Én av dem heter «Red Falcon» etter tråleren som gikk ned i 1959. 19 mann mistet livet, én av dem var far til dagens visepresident Barry McLoughlin.

Styrtrik eier

Fleetwood Town ble stiftet i 1908. Den har gått konkurs to ganger og gjenoppstått like mange, sist i 1997. Da begynte de på nivå 10. Siden har de bare hatt framgang, og nå er de altså klare for nivå 4.

Hovedgrunnen heter Andy Pilley, som tok over som hovedaksjonær og styreformann i 2005. Han er blitt styrtrik på kjøp og salg av gass og elektrisitet, og har satt seg fore å føre klubben minst til Division One – nivå tre i ligasystemet.

Han leder en klubb av «den nye typen» – en klubb fra lavere divisjoner, og som eies og ledes av en lokal rik mann. Stevenage rykket opp fra Conference for to år siden, til League One i fjor, og lukter på playoffplass i år. Crawley Town rykket opp fra Conference i fjor og kjemper om nytt opprykk i år.

Venter på Preston-kamp

– Hvis vi kan klare det, har vi nådd lenger enn det vi egentlig skulle kunne, ettersom det bor mindre enn 30.000 mennesker her i byen, sier Pilley til Daily Mail. Han sitter på Highburys nyeste tribuneseksjon til rundt 45 millioner kroner. Den har han finansiert selv.

– Det blir uansett en helt annen økonomi når vi rykker opp i Ligaen. Det gir oss bare i ligatilskudd over fem millioner i året. I Conference har vi bare drøyt 300.000, sier han.

– Men du verden hvor moro det hadde vært med et lokaloppgjør mot Preston, legger Pilley til.

Det kan skje allerede til neste sesong hvis Preston rykker ned. Da blir nok alle Highburys 5663 tilskuerplasser fylte opp.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland