Nytt Arsenal emning?

Neida, de er ikke «Lille Arsenal», men det virker absolutt slik. Nå er Fleetwood Town klare for den engelske ligaen.

Patrik Vieira Magno Vieira

Patrik (t.v.) og Mango Vieira har draktfargene og etternavn til felles, og begge har spilt på Highbury. Men bare den ene er fra Arsenal

Foto: PHILIPPE HUGUEN og Matthew Ashton / AFP/AMA/Corbis

Fleetwood Town, laget som holder til i en by by like nord for Blackpool på den engelske vestkysten, spiller i trøyer som er røde med hvite ermer, banen heter Highbury og en av klubbens store spillere heter Vieira til etternavn.

Med andre ord som Arsenal for ti år siden. Men de har ingen forbindelse med London-klubben likevel.

Banen har rett og slett navn etter den nærmeste gaten som heter Highbury Avenue. Magno Vieira har ingenting å gjøre med navnebror Patrick, og draktfargene kommer fra en tråler som var malt i rødt og hvitt.

I 1919 lovet nemlig trålermannskapet å kjøpe et nytt draktsett til klubben hvis de gikk fra sine gule og svarte drakter til røde og hvite.

Torskekrig og «Fisherman's Friend»

Småbyen Fleetwood er mest kjent for torskekrig og «Fisherman's Friend». Nå skal det også spilles ligafotball i trålerbyen.

Fleetwood Town har sikret seg et klart mesterskap i Conference – nivå fem i engelsk fotball – og skal dermed for aller første gang spille i den engelske fotballigaen fra neste år.

Det ble klart sist helg, selv om Fleetwood ikke vant sin kamp. For da Wrexham dagen etter også tapte poeng, var opprykket matematisk sikret

Klubbens mest kjente spiller opp gjennom historien, er Frank Swift. Han spilte i Fleetwood før han ble keeper i Manchester City. Der spilte han fra 1933 til 1949 og fikk 19 landskamper. Han var blant de omkomne i München-ulykken 6. februar 1958, da han fulgte Manchester United på deres tragiske hjemreise fra europacupkampen mot Røde Stjerne.

Cod's Army

Fleetwood

Idyllisk ferieby og fiskeriby på vestkysten. Her skal det spilles ligafotball neste sesong

Foto: PAUL BARKER / AFP

Fiskeflåten hadde stor innflytelse både på klubben og byen i mange tiår. Men etter å ha blitt kjent som en av hovedbasene for fiskeflåten under flere torskekriger med Island, ikke minst tidlig på 70-tallet, har fiskets betydning for Fleetwood gått raskt nedover. Den siste tråleren forlot byen på 1980-tallet.

Men noen fiskebaserte tradisjoner finnes fortsatt. Pastillfabrikken som lager den kjente «Fisherman's Friend» er fortsatt en stødig arbeidsplass i byen, og supporterklubben heter stadig Cod's Army.

Og de sju VIP-losjene på Highbury har navn etter trålere. Én av dem heter «Red Falcon» etter tråleren som gikk ned i 1959. 19 mann mistet livet, én av dem var far til dagens visepresident Barry McLoughlin.

Styrtrik eier

Fleetwood Town ble stiftet i 1908. Den har gått konkurs to ganger og gjenoppstått like mange, sist i 1997. Da begynte de på nivå 10. Siden har de bare hatt framgang, og nå er de altså klare for nivå 4.

Hovedgrunnen heter Andy Pilley, som tok over som hovedaksjonær og styreformann i 2005. Han er blitt styrtrik på kjøp og salg av gass og elektrisitet, og har satt seg fore å føre klubben minst til Division One – nivå tre i ligasystemet.

Han leder en klubb av «den nye typen» – en klubb fra lavere divisjoner, og som eies og ledes av en lokal rik mann. Stevenage rykket opp fra Conference for to år siden, til League One i fjor, og lukter på playoffplass i år. Crawley Town rykket opp fra Conference i fjor og kjemper om nytt opprykk i år.

Venter på Preston-kamp

– Hvis vi kan klare det, har vi nådd lenger enn det vi egentlig skulle kunne, ettersom det bor mindre enn 30.000 mennesker her i byen, sier Pilley til Daily Mail. Han sitter på Highburys nyeste tribuneseksjon til rundt 45 millioner kroner. Den har han finansiert selv.

– Det blir uansett en helt annen økonomi når vi rykker opp i Ligaen. Det gir oss bare i ligatilskudd over fem millioner i året. I Conference har vi bare drøyt 300.000, sier han.

– Men du verden hvor moro det hadde vært med et lokaloppgjør mot Preston, legger Pilley til.

Det kan skje allerede til neste sesong hvis Preston rykker ned. Da blir nok alle Highburys 5663 tilskuerplasser fylte opp.

Fotballnyheter