Normal

«Kanskje er et nedrykk akkurat det Start trenger»

KOMMENTAR: Start er i fritt fall etter seks strake tap i eliteserien. Men et eventuelt nedrykk vil kanskje gjøre klubben godt.

start

JUVELEN: Kristoffer Ajer er en av flere store talenter fra Sørlandet. Oppskriften for Start må være å utvikle disse nå, fremfor å spille for overlevelse, mener vår fotballskribent.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Møtet med Strømsgodset endte slik man nesten kunne forvente for Start nå; med et nytt tap.

Sørlendingene er inne i en fryktelig formkurve som har sendt dem rett ned i bunnstriden i eliteserien.

Det begynner å se stygt ut.

Startet bra - endte dårlig

Før dagens kamp var det 24 år siden sist Start vant en eliteseriekamp i Drammen. Medisinen som skulle brukes for å rette på det var omtrent like gammel.

Start åpnet med et gufs av Drillo, i en lav 4-5-1, med fokus på faste situasjoner og kontringer.

Og det startet egentlig meget bra.

Allerede etter fire minutter kunne Daniel Aase ha sendt bortelaget i ledelsen. Et søvnig Godset slumret videre og etter syv minutter lå ballen i nettet bak Bugge Pettersen. Det var et langt innkast, som ble kriget i mål av Rolf Daniel Vikstøl.

Drillo ville vært stolt.

Men etter baklengsmålet kom Godset mer inn i kampen. Likevel tok det 43. minutter før utligningen kom.

Start hadde ligget med laget lavt gjennom mesteparten av kampen, men de prøvde ved enkelte anledninger å stenge av Stømsgodests igangsettinger fra keeper. Det var det som var foranledningen til 1-1 målet.

Godset spilte seg mesterlig ut bakfra under tøft press og fikk frigjort sin juvel Iver Fossum i mellomrommet.

Ballen gikk ut på kant og inn foran mål, og debutant Jørgen Hammer var uheldig da han skulle klarere i den lave sola på Marinelyst. 1-1 til pause.

Målet som avgjorde kampen kom etter drøye timen. Igjen prøvde Start med et litt høyere press, som Godset utnyttet.

pedersen

Marcus Pedersen ble matchvinner.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Igjen var Fossum involvert i oppbyggingen og det var han som ble lagt i bakken da dommer pekte på straffemerket. Den hjemvendte Marcus Pedersen gjorde ingen feil, og ble matchvinner i sin hjemkomst på Marinelyst.

Hvor ble identiteten av?

Ballinnehav forteller ikke alt om en kamp, men det forteller en del. I dag hadde Godset ballen 72 prosent av tiden.

Selv om Mjelde og Start tidvis serverte vintage Drillo-fotball, gjorde varmen i Drammen det umulig å ikke sende noen tanker tilbake til Start-laget som sist slo Godset i Drammen.

Det var altså i 1991. Målene ble scoret av Frank Strandli, Totto Dahlum og Morten Pettersen. Vi som var til stede senere den sommeren på Kristiansand Stadion og så Start utspille både Rosenborg og Viking i tropevarmen lengtet tilbake til fotballen under daværende trener Brede Skistad.

Under ham var det epokedefinerende kamper på Sørlandet.

Start i 3-5-2. Erik Mykland, Tore Andre Dahlum, Frank Strandli, Pål Lydersen - og så videre. Det var fotballkunst.

Det var kamper og spillere som alle på Sørlandet, til med jeg som da var en tolv år gammel mandalitt, husker.

Det jeg skal frem til er at jeg lurer på hvor Starts fotballidentitet er blitt av.

Mons Ivar Mjelds mantra under sin tid i Kristiansand har vært “vi skal legge stein på stein”. Kanskje skulle han sett til 90-tallet – til tegningene Skistad i sin tid utarbeidet, når disse steinene er lagt.

I dag er Start blitt en grå, identitetsløs masse. Jeg ser ingen plan, ingen identitet, ingen glede.

Men å lime alt det triste på Mjelde er ikke helt rettferdig, for IK Start driver som et skip uten styring.

Det er et interessant tankeeksperiment å sammenligne Start med dagens motstander Godset. Spør du en drammenser om hvem som er sjef for det sportslige i Godset, vil alle svare Jostein Flo. Gjør du det samme i Kristiansand får du sannsynligvis et skuldertrekk.

På Start sine hjemmesider finnes det et organisasjonskart hvor avdelingen toppfotball er punkt 7 - og der toppfotball skrives i anførselstegn.

Kanskje kan man si at dette gjenspeiler seg ute på banen.

start

Strømsgodset har fått mye ut av sitt stortalent Iver Fossum, som her blir jaget av Gudmundur Kristjansson.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hvordan bruke juvelen?

Trygghet og utviklingen har ført til at Godset står frem med en klar tanke om hvordan de ønsker å spille fotball.

Som i kveld, da begge målene kom etter at laget startet med ballen helt bak hos keeper og de greier å involvere sin juvel, Iver Fossum, på motstanders halvdel.

Start har, sett ut fra dagens kamp, ingen god strategi for å få involvert sin juvel Kristoffer Ajer.

Det er et annet punkt som er verdt å ta med, og som også skiller disse to klubbene. Budsjettene. Altså det viktigste i den moderne fotballen. Strømsgodset har i år 30 millioner mer å rutte med enn Start. Det er mye penger i etter norsk standard, men vi skal ikke lengre tilbake enn sesongen 2013 hvor forskjellen kun var fem millioner i fordel Godset - som da også vant ligaen.

Stiller vi klokka tilbake til 2011, da Godset ble cupmestere, er rollene snudd, Start hadde 60 millioner i budsjett og Godset kun 49 millioner.

Start blir akterutseilt økonomisk. Det peker i retning av at det ikke bare er rundt det sportslige klubben sliter. Men Start kan ikke bare gjemme seg bak anstrengt økonomi. Stabæk har eksempelvis 10 millioner mindre å rutte med denne sesongen enn Start.

Veien videre?

mjede

Start-trener Mons Ivar Mjelde er på utgående kontrakt.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Fedrelandsvennen har vært ute og sagt at Mjelde, som allerede er på utgående kontrakt, må gå. Dét er lett å forstå, særlig med tanke på fremtiden. For det finnes mye talent på Sørlandet.

Ajer kjenner vi, og bak han står det mange nå som kan Start tilbake. Men med dagens kampplan frisk i minnet, ser det ikke ut som utvikling er hovedfokuset for Start.

Det er overlevelse.

Igjen kan vi sammenligne med motstander Strømsgodset: de tok grep da laget ikke opptrådte slik klubben ønsket under David Nielsen.

Det kunne kanskje Start også gjøre. Finne en ny trener som kan bygge et lag for fremtiden - for talenttilgangen minner om begynnelsen på 2000-tallet. Da fostret Start spillere som Kristoffer Hæstad og Fredrik Strømstad, som skulle prege norsk fotball i flere år.

Men om Start skal få en slik posisjon igjen holder det i så fall ikke bare å håpe på hederlige resultater mot Strømsgodset.

Fotballen de spiller nå er ikke utviklende, og vil ikke gagne klubben på sikt.

I mine øyne kan det nå være lurere å starte helt på nytt. Kanskje må Start rykke ned for å komme tilbake dit de vil være.

Fotballnyheter