NRK Meny
Normal

"Folkets Rooney" klar til kamp

Nord-Koreas stjernespiller, Jong Tae Se, er født i Japan, men valgte å spille for Nord-Korea. Han er stolt av å spille for landet sitt, men han innrømmer at hverdagen er annerledes i den japanske proffligaen hvor han til daglig spiller.

Jong Tae Se

Jong Tae Se er født i Japan, men ville selv spille for Nord-Korea. Det blir imidlertid ingen enkel oppgave i Sør-Afrika.

Foto: Lee Jin-man / Ap

26-åringen går under kallenavnet "Folkets Rooney" og har vært blant de beste spissene i den japanske proffligaen de siste sesongene. Klubben han til daglig spiller for, Kawasaki Frontale, er kjent for sitt offensive spill.

På landslaget er hverdagen en annen.

- Jeg er stolt av å spille for landet mitt, men for Kawasaki spiller jeg leken fotball og med andre spillere. Vi er et offensivt lag så det blir veldig annerledes. Å spille for landslaget er en annen sak. Landslaget spillere en defensiv fotball, og da er det mer press på meg, sier Jong til goal.com.

Tøff gruppe

I gruppe 2 i den asiatiske VM-kvalifiseringen endte Nord-Korea på andreplass bak naboen Sør-Korea, men de scoret ikke mer en syv mål på åtte kamper og kommer etter all sannsynlighet til å få det svært tøft i sitt første VM siden 1966.

Koreanerne ble trukket i gruppe G hvor de møter Brasil, Portugal og Elfenbenkysten. Det virker med andre ord håpløst og "Folkets Rooney" er redd han må gjøre det meste på egen hånd.

- I Kawasaki angriper vi med fem eller seks spillere. For Nord-Korea er det annerledes. Jeg må gjøre det på egen hånd, eller sammen med Hong Yong-jo, fortsetter han.

(saken fortsetter under)

Jong Tae Se

Her er Jong Tae Se i aksjon i VM-kvalifiseringen mot Sør-Korea i Seoul.

Foto: Lee Jin-man / AP

Født i Japan

Jong Tae Se har en annerledes historie er nordkoreanere flest. Han er født i Japan av foreldre med sørkoreansk pass. Moren så imidlertid på seg selv som nordkoreaner og sendte sønnen på en koreansk skole finansiert av myndighetene i Pyongyang.

I 2006 så Jong Nord-Korea tape for Japan i kvalifisering og miste VM i Tyskland. Siden han, akkurat som moren alltid har følt seg som en nordkoreaner bestemte han seg.

26-åringen sa fra seg sitt sørkorenaske pass og ville spille for Nord-Korea, men det var ingen enkel prosess. Ettersom Sør-Korea nekter å annerkjenne Nord-Korea som en offisiell stat, nekter de også delt statsborgerskap.

Jong fikk imiderlid hjelp av nordkoreanske organisasjoner i Japan og takket være noen smutthull i FIFAs reglement fikk han etterhvert innvilget spillerlisene for Nord-Korea.

I 2007 spilte han sin første landskamp for sitt nye land mot Mongolia.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.