"Folkets Rooney" klar til kamp

Nord-Koreas stjernespiller, Jong Tae Se, er født i Japan, men valgte å spille for Nord-Korea. Han er stolt av å spille for landet sitt, men han innrømmer at hverdagen er annerledes i den japanske proffligaen hvor han til daglig spiller.

Jong Tae Se

Jong Tae Se er født i Japan, men ville selv spille for Nord-Korea. Det blir imidlertid ingen enkel oppgave i Sør-Afrika.

Foto: Lee Jin-man / Ap

26-åringen går under kallenavnet "Folkets Rooney" og har vært blant de beste spissene i den japanske proffligaen de siste sesongene. Klubben han til daglig spiller for, Kawasaki Frontale, er kjent for sitt offensive spill.

På landslaget er hverdagen en annen.

- Jeg er stolt av å spille for landet mitt, men for Kawasaki spiller jeg leken fotball og med andre spillere. Vi er et offensivt lag så det blir veldig annerledes. Å spille for landslaget er en annen sak. Landslaget spillere en defensiv fotball, og da er det mer press på meg, sier Jong til goal.com.

Tøff gruppe

I gruppe 2 i den asiatiske VM-kvalifiseringen endte Nord-Korea på andreplass bak naboen Sør-Korea, men de scoret ikke mer en syv mål på åtte kamper og kommer etter all sannsynlighet til å få det svært tøft i sitt første VM siden 1966.

Koreanerne ble trukket i gruppe G hvor de møter Brasil, Portugal og Elfenbenkysten. Det virker med andre ord håpløst og "Folkets Rooney" er redd han må gjøre det meste på egen hånd.

- I Kawasaki angriper vi med fem eller seks spillere. For Nord-Korea er det annerledes. Jeg må gjøre det på egen hånd, eller sammen med Hong Yong-jo, fortsetter han.

(saken fortsetter under)

Jong Tae Se

Her er Jong Tae Se i aksjon i VM-kvalifiseringen mot Sør-Korea i Seoul.

Foto: Lee Jin-man / AP

Født i Japan

Jong Tae Se har en annerledes historie er nordkoreanere flest. Han er født i Japan av foreldre med sørkoreansk pass. Moren så imidlertid på seg selv som nordkoreaner og sendte sønnen på en koreansk skole finansiert av myndighetene i Pyongyang.

I 2006 så Jong Nord-Korea tape for Japan i kvalifisering og miste VM i Tyskland. Siden han, akkurat som moren alltid har følt seg som en nordkoreaner bestemte han seg.

26-åringen sa fra seg sitt sørkorenaske pass og ville spille for Nord-Korea, men det var ingen enkel prosess. Ettersom Sør-Korea nekter å annerkjenne Nord-Korea som en offisiell stat, nekter de også delt statsborgerskap.

Jong fikk imiderlid hjelp av nordkoreanske organisasjoner i Japan og takket være noen smutthull i FIFAs reglement fikk han etterhvert innvilget spillerlisene for Nord-Korea.

I 2007 spilte han sin første landskamp for sitt nye land mot Mongolia.

Fotballnyheter