"Femmåls-Erik" er død

Erik Dyreborg, som for 46 år siden scoret alle målene i Danmarks 5-0-seier over Norge på Ullevaal stadion, døde tirsdag.

Video I 1967 skrev han dansk fotballhistorie

Se video fra et intervju med Erik Dyreborg foran Danmark - Norge i 2011

Han ble 73 år gammel.

Tilfeldighetene vil at Norge om to dager skal møte Danmark i en landskamp. Den spilles til og med i Dyreborgs hjemby Herning, der han sovnet inn i går etter kort tids sykdom.

Dansken skrev seg inn i fotballhistorien i løpet av to korte perioder på Ullevaal denne solfylte søndagsettermiddagen i september i 1967. Han sørget for 2-0 i løpet av 30 sekunder like før pause, og fulgte opp med tre mål til i løpet av fem minutter tidlig i andre omgang.

– Jeg syntes nok jeg fikk litt fritt spillerom etterhvert. Det er slikt man bare drømmer om, sa han i jubelen i garderoben etter kampen.

La opp til åtte mål og fikk kritikk

Dyreborg fikk bare seks landskamper, men han er likevel enestående i dansk fotballhistorie. Ingen annen dansk spiller har scoret fem mål i en landskamp. Da Dyreborg herjet med Norge, gjorde han det til og med på ren trass.

Dyreborg tok det nemlig tungt at han fikk kritikk for ikke å være målfarlig nok da han en måned tidligere scoret to ganger i 14-2-seieren mot Island, som også var hans debut på landslaget. Da var Næstved-spilleren 27 år og spilte i 2. divisjon.

– Jeg la opp til åtte mål, men det tok ikke kritikerne hensyn til. I kampen mot Norge bestemte jeg meg for å skyte selv hver gang jeg hadde muligheten. Det var ikke snakk om å gi ballen til bedre plasserte lagkamerater, sa Dyreborg i et intervju i forbindelse med Danmarks fotballforbunds 100-årsjubileum i 2008.

Bragden førte til proffspill

Kampen på Ullevaal var hans tredje landskamp.

På det norske laget spilte størrelser som Nils Arne Eggen, Trygve Bornø, Harald Berg, Finn Thorsen, Harald Sunde og Odd Iversen, men Dyreborg overskygget både med- og motspillere og sendte ballen i nettet bak Kjell Kaspersen fem ganger.

Med nåtidens øye virker det besynderlig at landskampen i Oslo ble Dyreborgs siste. Bragden bidro nemlig til at han ble profesjonell i amerikanske Boston Beacons, og den gang var utenlandsproffer uønsket på det danske landslaget – slik reglene forøvrig også var i Norge på den tiden.

Dyreborg spilte senere i nederlandsk og svensk fotball.

Tragedier

Dyreborg var også kjent for å ha unnsluppet to flytragedier. Som 17-åring var han på et treningsopphold i Manchester United som ble avsluttet snaut to måneder før United-laget ble nesten utslettet i flyulykken i München i 1958. Han var blitt venn med flere av spillerne som døde, blant dem Duncan Edwards og Tommy
Taylor.

To år senere gikk Dyreborg om bord i et fly som skulle frakte B-landslaget fra Kastrup i København til Herning for å møte OL-landslaget i en testkamp. På grunn av manglende plass ble han hentet ut igjen og plassert i et annet fly. Dermed unnslapp han flyulykken som kostet åtte spillere livet.

Og derfor kunne han spille seg inn i fotballhistorien på Ullevaal.

Fotballnyheter