Normal

Dette er det eneste «Drillo» mener kan ødelegge for Norge mot Island

I verste fall kan alt fokuset på nivåforskjellen mellom Norge og Island hindre norsk seier fredag kveld, mener Drillo.

Egil Olsen

Egil «Drillo» Olsen har ledet Norge i 112 kamper og tatt oss til to mesterskap (VM 1994 og 1998), nå er han tre kamper unna et nytt mesterskap - EM 2012.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Riise og Egil Olsen

John Arne Riise, her i joggesko på tirsdagens landslagstrening, har meldt forfall til kampen mot Island. Her snakker han med Egil Olsen.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix
Morten Gamst Pedersen

Blackburn-proff Morten Gamst Pedersen er skadet og spiller ikke kampene mot Island og Danmark. Her fra kampen mot Litauen i juni.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Den eneste muligheten til at vi taper denne kampen er at vi tar for lett på den, men jeg blir veldig overrasket hvis det er tegn til at noen (spillere) tar lett på dette. Det er min oppgave å sørge for at de ikke gjør det, sier Egil Olsen til NRK.

Hele uken har de norske spillerne og landslagssjefen måttet svare på hvor dårlige Island egentlig er. Svaret har vært det samme fra alle:

– De er bedre enn det FIFA-rankingen tilsier (nr 124, Norge nr. 12).

Måten sjefen skal unngå holdningsflause mot Island er like enkel som den er gammel:

– Jeg bruker kjeftesmella og snakker med folk. Folk er forskjellige, noe som betyr at jeg også må snakke individuelt med spillerne.

Er det noen du må roe ned?

– John Arne (Riise) skal ikke spille, svarer «Drillo» med et lurt smil og fleiper dermed med tenningsnivået til venstrebacken som må stå over på grunn av skade .

Gruer seg

Fredag kveld leder Egil Olsen Norge for 112. gang, men før kampen innrømmer 69-åringen at pulsen vil være høyere enn vanlig.

– Jeg går til kampen med skrekkblandet fryd. Jeg gruer meg også, det er tøft på benken i kvalikkamper, sier Egil Olsen.

Forberedelsene til kampen har vært ekstra utfordrende med forfall fra både Morten Gamst Pedersen og John Arne Riise, to erfarne og faste landslagsspillere. Det faktum at de også er Norges faste dødballtakere gjør ikke situasjonen enklere.

– Det er vanskelig å erstatte skuddbeina til Gamst og Riise, men denne uken har vi øvd på dødballer med andre spillere enn de vanlige, sier «Drillo» uten å ville røpe mer.

Vil ha uavgjort

To ganger har han ledet Norge til mesterskap (VM i 1994 og 1998) og før de tre siste kampene som vil avgjøre om han får sitt tredje mesterskap, har Norge like mange poeng som Danmark og Portugal (ti poeng).

– Det er veldig close om vi vinner gruppa, om det blir play off eller ingen av delene, sier «Drillo» og presenterer følgende analyse:

– Det er en fare for at vi må ha ett poeng i Parken (mot Danmark) i tillegg til seier både mot Island og Kypros (11. oktober). Med sju poeng på de tre siste kampene er vi mer eller mindre sikret play off, vi kan til og med vinne gruppa. Det er også mulig med seks poeng, men da er vi avhengig av at enten Portugal eller Danmark avgir poeng mot Kypros.

Fotballprofessoren er også klar på at han heller vi spille to uavgjorte kamper enn å vinne mot Island og tape mot Danmark. Grunnen er at Danmark vil lede over Norge i innbyrdes oppgjør dersom vi taper mot dem.

Men taper vi mot Island vil det uansett bli vanskelig å komme til EM.

Gruppevinnerne og den beste toeren går direkte til EM, resten av toerne må spille play off mot hverandre.

Fotballnyheter