Hopp til innhold

Derfor strømmer norske spillere til Sverige

Allsvenskan flommer over av nordmenn. Noen lever i skyggen. Noen stjeler overskriftene. Vårt spørsmål: Er det bra for norsk fotball?

Magnus Wolff Eikrem

KONGE I MALMÖ: Magnus Wolff Eikrem har fått fart på karrieren etter overgangen til svensk fotball.

Foto: Hillergren, Andreas / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Akkurat nå nyter jeg å spille fotball, har det ekstremt artig og har fått tilbake selvtilliten. Det er det lenge siden man har hatt, så det kjennes jævlig godt, sier Daniel Berntsen.

Mandag kveld spiller han bortekamp, for Djurgården, mot Åtvidaberg. Han er en av spillerne som skal dra lasset for stockholmsklubben.

Djurgården står med fire seirer på rad i Allsvenskan, mye takket være den 22 år gamle bodøværingen. Fra sin frie rolle til venstre på midtbanen har Berntsen scoret tre mål til nå. Han har også en målgivende.

Etter sju kamper er Daniel Berntsen i ferd med å bli det han ikke maktet på tre år i Rosenborg – en stjerne.

Han er langt fra eneste nordmann som gjør seg bemerket i svensk fotball for tiden. Stockholmsnabo Hammarby, som får besøk av Sundsvall mandag kveld, har hele fem nordmenn i stallen nå.

DJURGÅRDEN-GEFLE WEB_SPORT

BLOMSTRER: Daniel Berntsen omringes av lagkameratene i Djurgården etter scoring mot Gefle.

Foto: Jonas Ekströmer / TT / TT NYHETSBYRÅN

Herjer i Malmö

I Sveriges beste lag, Malmö FF, har to norske gutter vært mest toneangivende av alle. Jo Inge Berget har scoret seks ganger og er toppscorer i ligaen. Magnus Wolff Eikrem har fire målgivende og er på assist-toppen.

Når Åge Hareide setter seg ned på bortelagets trenerbenk i Borås mandag, der hans Malmö møter Elfsborg i toppkamp, forventer han at de to landsmennene han hentet som vrakgods fra Cardiff før sesongen, fortsetter å dominere.

Totalt 17 norske fotballspillere tjener sine kroner i den øverste svenske divisjonen akkurat nå (se hele lista i faktaboksen). Ni av dem har spilt samtlige kamper for sine lag så langt i sesongen.

– Hva betyr dette for norsk fotball, toppfotballsjef Nils Johan Semb?

– Det er absolutt positivt at de spiller når de er i et annet land, og på et visst nivå. Allsvenskan er omtrent på samme nivå som den norske eliteserien i en internasjonal referanse, så nivået er veldig sammenlignbart.

Semb

AMBIVALENT: Nils Johan Semb ser positive sider ved å ha norske spillere i Sverige, men erkjenner at mange av dem kunne gjort god nytte for seg i den norske serien.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Ville hevet den norske serien

Så er spørsmålet: Hvis nivået i Sverige er det samme som i Norge, burde ikke heller de beste norske spillerne vært i Norge og bidratt til et høyere nivå på den norske ligaen?

– Det kan du godt si, begynner Semb.

– Samtidig er Jo Inge Berget og Magnus Wolff Eikrem i Malmö som i fjor var et mesterligalag, og som er et topplag i Sverige. Sånn sett får de bra utvikling der. Men de har så god spillstyrke og er så gode at de kunne forsterket et nesten hvilket som helst norsk eliteserielag, erkjenner han.

– Hva med spillere som Henning Hauger og Thomas Rogne, som ikke har mesterligamuligheter?

– Vi kjenner dem fra tiden de var i Norge, da de var framtredende i sine lag. Jo bedre spillere vi har i eliteserien, jo mer utviklende vil det være, det sier seg selv.

– Er det sånn sett verdiløst for norsk fotball at norske spillere går til Sverige?

– Jeg vil ikke bruke ordet verdiløst, for de spiller i gode klubber og er i gode treningsmiljøer, og sånn sett har det en verdi. Men de som skal ta et steg, de må opp i bedre ligaer for å få bedre medspillere og bedre motspillere. Vi ser at i en landslagssammenheng, så er det landene som har mange spillere i de fem, seks, sju øverste ligaene som får de sterkeste landslagene, sier Nils Johan Semb.

Garanti: spilletid

Så hva er det som gjør at flere nordmenn enn noen gang før velger å spille i Sverige?

Nivået er altså ganske likt, mener Nils Johan Semb – og får støtte av Åge Hareide.

Lønnsnivået er også ganske likt, mener Åge Hareide å vite, etter at norske klubbledere for noen år siden kunne lokke med litt større lønningsposer enn svenske.

Kildene NRK snakker med, peker på fire hovedforklaringer. Spilletid. Spillestil. Stemningen. Og for tre spillere; muligheten til å spille i mesterligaen.

– Jeg valgte Hammarby for å få spilletid, sier Lars Sætra til NRK.

Sætra

VALGTE SPILLETID: Lars Sætra var lei av benken

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Gode, gamle «Bajen» befant seg på nivå to i Sverige da Sætra reiste dit fra Strømsgodset-benken i fjor sommer. Det ble opprykk. Til nå har Sætra spilt fast for Hammarby i comebacket på øverste nivå.

Da han forlot Strømsgodset, hadde han ikke tilbud fra en eneste norsk klubb.

Daniel Berntsen hadde norske tilbud. Men Djurgården skilte seg fra de andre alternativene på et vesentlig område.

– Jeg visste at jeg ville bli satset på. Jeg har fått ordentlig med tid og en rolle som passer meg bedre. Hovedårsaken til at jeg lykkes, er at jeg har fått spilt meg inn og fått selvtilliten tilbake, sier Berntsen.

Mer ballbesittende

Han liker også måten det spilles fotball på i Sverige bedre enn i Norge. For selv om nivået er likt, er det forskjeller i spillestil.

– Det er litt mer ballbesittelse her og litt tettere kamper. I Norge går det veldig mye fram og tilbake, men her føler jeg man roer ned og spiller mot etablert forsvar mer enn i Norge. Det passer meg bedre, sier Berntsen.

Lars Sætra sier nesten akkurat det samme.

– Den største forskjellen fra norsk fotball er at det er litt mer ballbesittende lag her. Man slår ikke så mye langt. Jeg liker jo å ha ballen i laget, så for meg er det positivt, fastslår han.

Sætra og Berntsen peker også på en tredje faktor. For Berntsen var det noe han drømte om å få oppleve. For Sætra var det en aha-opplevelse.

Det handler om stemningen på tribunen i Sverige.

Bedre enn Premier League

– Jeg merket det allerede i Superettan i fjor, der vi hadde over 20.000 tilskuere i snitt. I år har vi hatt derbykamper mot både Djurgården og AIK. Det er helt rått. Det er som å være på en Premier League-kamp, kanskje enda bedre, sier Sætra.

– Kan det sammenlignes med noe i norsk fotball?

– Egentlig ikke. Jeg har vært med i cupfinalen, men jeg vil si det er bedre enn cupfinalestemning, sier Sætra.

Åge Hareide mener nettopp tribunestemningen gjør Allsvenskan til en god utviklingsarena for spillere.

– Publikumstrykket gir en «storkamp-følelse» du ikke får i eliteserien i Norge, kanskje bortsett fra i Trondheim. Den følelsen får du i stockholmsderbyene, i Göteborg og hos oss i Malmö. Når du passerer 20.000 på tribunen, får du god opplæring i å håndtere trykket, påpeker Hareide overfor NRK.

Hareide er også den eneste treneren i Sverige som kan lokke med drømmen om mesterligaen. Malmö kvalifiserte seg i fjor – og håper å gjøre det igjen.

Hareide

HELT SJEF: Malmö-sjef Åge Hareide har hentet norske forsterkninger for å kunne gjenskape mesterligaeventyret.

Foto: Hillergren, Andreas / NTB scanpix

Det hypotetiske spørsmålet

At Åge Hareide er glad for å ha norske spillere som kan bidra til å realisere drømmen, er han naturligvis glad for. Men når han blir bedt om å ta på seg sine gamle landslagstrenerbriller, innrømmer også han at den norske invasjonen i svensk fotball er et tveegget sverd.

– Hadde det økt mulighetene for et norsk lag i mesterligaen hvis Jo Inge Berget, Magnus Wolf Eikrem, Henning Hauger og Thomas Rogne hadde spilt i eliteserien i stedet for i Allsvenskan?

– De ville heve nivået i norsk tippeliga, og det er det som er viktig for å få en mesterligakandidat. Du får en innramming og et spill som er mest mulig lik den internasjonale arenaen. Det er klart vi behøver det, erkjenner Hareide.

Det siste spørsmålet slipper Åge Hareide å svare på. Det går i stedet til den norske toppfotballsjefen.

– Burde Berget og Eikrem heller vært i Molde og økt sjansen for at Molde kunne spillt seg inn i mesterligaen?

– Det er et godt spørsmål. Men nå er de ikke det, så det blir et hypotetisk spørsmål. Det er to gode spillere som hadde forsterket et hvilket som helst lag i Norge, men samtidig har de gutta vært i Molde. De har tatt et steg videre, de har reist ut. De lyktes ikke på det første stoppestedet, men er nå tilbake i Malmö. Så får vi se om de tar neste steg via det, det er kanskje det jeg er aller mest opptatt av, svarer Nils Johan Semb.

Mandag kveld får han i hvert fall et nytt hint om hvor gode Eikrem og Berget er, når den åttende runden av «Allnorskan» fullføres.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland