NRK Meny
Normal

– Warner brukte millioner på nedbetaling av private lån

BBC mener de har sett bevis på at FIFAs tidligere visepresident Jack Warner brukte millioner av FIFA-kroner på egen vinning.

Jack Warner

Den tidligere visepresidenten i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), Jack Warner, mistenkes av FBI for å være en sentral skikkelse i korrupsjonsskandalen i FIFA.

Foto: ANDREA DE SILVA / Reuters

Warner skal blant annet ha brukt over tolv millioner kroner (1,6 millioner dollar) på å nedbetale egne lån og kredittkortgjeld.

72 år gamle Jack Warner er en av 14 personer FBI mistenker for å være involvert i korrupsjonskandalen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

BBC skriver at de har sett dokumentasjon som viser at det skjedde tre pengeoverføringer i 2008 fra FIFA-kontoer til kontoer som Warner kontrollerte på vegne av Det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet (CONCACAF), siden han da var president der.

Søndagens avsløringer hos BBC viser for første gang hvordan pengene er brukt og flyttet rundt.

Dagligvarekjede på Trinidad og Tobago

Omlag 38 millioner kroner (4,8 mill dollar) skal for eksempel ha blitt overført til den store dagligvarekjeden JTA Supermarkets i Warners hjemland Trinidagd og Tobaga.

Summen ble ifølge BBC overført i flere småbeløp i tidsrommet januar 2008 til mars 2009. Ifølge amerikanske etterforskere ble mesteparten av pengene tilbakebetalt til Jack Warner i lokal valuta.

BBC lagt frem deler av dokumentasjonen for Trinidad og Tobagos sportsminister, Brent Sancho. Han mener Warner nå svare på beskyldningene.

– Nå må sannheten må komme frem og Warner må møte den, sier Sancho.

Kredittkortgjeld

Pengene stammer angivelig fra sørafrikanske myndigheter som beskyldes for å ha «kjøpt» fotball-VM i 2010 ved å bestikke Warner og CONCACAF. Ifølge anklagene fra FBI dreier det seg om et beløp på over 77 millioner kroner (ti millioner dollar).

Over 12 millioner av denne summen skal Warner altså ha brukt til å nedbetale egne lån og kredittkort. Dokumentene BBC har sett viser at Warners største private lån var på omlag 3,1 millioner kroner (410 000 dollar).

Han største kredittkortgjeld skal ha vært på 677 000 kroner (87 00 dollar).

– Jeg er sønderknust over å høre dette fordi dette er penger som burde vært investert i fremtiden til barn som ønsker å spille fotball, sier Brent Sancho.

Jack Warner benekter all innblanding i korrupsjon.

– Marokko skulle hatt VM

Samme dag som BBC ruller opp nye FIFA-avsløringer kommer også den britiske avisen Sunday Times med oppsiktsvekkende nytt. Også dette rammer Sør-Afrika.

Avisen hevder nemlig at de sitter på hemmelig lydopptak som beviser at VM i 2010 egentlig skulle gått til Marokko. Det afrikanske landet fikk angivelig flere stemmer enn Sør-Afrika, men resultatet skal ha blitt endret i etterkant av avstemmingen slik at mesterskapet gikk til Sør-Afrika likevel.

Da Sør-Afrikas sportsminister møtte pressen forrige uke, Fikile Mbalula, avviste han blankt at landet hadde jukset seg til VM.

– Amerikanske myndigheter kan vekke meg i sengen når som helst, og få en forklaring, sa Mbalula da.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.