Hopp til innhold

– Diktator fikset VM-seieren i 1978

Argentinas storseier over Peru i fotball-VM 1978 var avtalt spill, hevder en tidligere politiker.

FILES-WC1978-ARG-NED FILES-WC1978-ARG-NED

Her jubler Mario Kempes etter å ha gitt Argentina ledelsen 2-1 i VM-finalen mot Nederland i 1978.

Foto: - / Afp

DOUNIAMAG-FILE-ARGENTINA-HUMAN RIGHTS-VIDELA-TRIAL -

Den tidligere diktatoren Jorge Rafael Videla skal ha stått bak VM-seieren mot Peru.

Foto: NICOLAS AGUILERA / Afp

Ryktene om kampfiksing har versert i mange år etter at de argentinske stjernene lekende lett slo Peru 6-0, og sikret seg plass i VM-finalen på hjemmebane.

Det argentinske laget visste at de måtte vinne med fire mål for å bli gruppevinnere på bekostning av erkerivalene fra Brasil.

Nå har ryktene om avtalt spill fått enda mer kjøtt på beinet. Under en rettssak i Buenos Aires sist uke hevdet nemlig den tidligere politiske fangen og senatoren Genaro Ledesma Izquieta (80) at kampen var avtalt spill, skriver Yahoo! Sports

VIDEO: Se høydepunktene fra den kontroversielle VM-kampen her

Video VM 1978 - Argentina mot Peru

VM 1978 - Argentina mot Peru

Maktspill i kulissene

Den argentinske diktatoren Jorge Rafael Videla skal ha gitt den peruanske presidenten et svært attraktivt tilbud: Argentina skulle ta i mot 13 politiske dissidenter fra Peru hvis laget tapte med fire mål.

– Argentina slet med et frynsete rykte ute i verden, og Videla ville ta alle midler i bruk for at landet skulle vinne fotball-VM, hevdet den tidligere politiske fangen i rettssalen.

Og etter at storseieren var i boks tok det ikke lang tid før konspirasjonsteoretikerne kom på banen. Enkelte hevdet at den peruanske keeperen var bestukket, mens andre mente Peru hadde mottatt et stort skipslass med korn for å tape kampen.

Scheie: – De kunne vunnet mer

NRKs mangeårige fotballkommentator Arne Scheie husker den legendariske VM-kampen for 34 år siden svært godt.

– Argentina spilte utrolig bra i den kampen, og det er ikke overraskende at de vant med seks mål. De kunne scoret mange flere mål enn det, sier Scheie.

I ettertid har han fått med seg at kampen kunne være fikset, men reagerte ikke på de peruanske spillernes prestasjoner under kampen.

– De argentinske stjernene spilte jo på hjemmebane og visste at de ville nå VM-finalen hvis de vant med fire mål. Så det var ikke overraskende at de ga alt og klarte det, konkluderer Scheie.

Ikke stolt av VM-gullet

Flere av de argentinske spillerne har ifølge Yahoo!Sport uttalt seg kritisk om den innflytelsen diktator Videla hadde på VM-turneringen.

– Det er ingen tvil om at VM ble brukt i hans politiske spill, sier midtbanespilleren Ricky Villa.

Leopoldo Jacint Luque scoret mot Peru i den kontroversielle VM-kampen, og har senere sagt rett ut at han ikke setter VM-gullet særlig høyt.

– Når alt har kommet frem i lyset, kan jeg ikke si at jeg er særlig stolt av seieren, sier han.

Argentina ble verdensmestere etter at de slo Nederland 3-1 etter ekstraomganger. Mario Kempes ble for øvrig turneringens toppscorer med seks scoringer.

WORLD CUP-1978-ARGENTINA-TEAM

Argentina stilte med dette laget i åpningskampen i VM på hjemmebane. Bak fra venstre: Daniel Passarella, Rene Houseman, Luis Galvan, Alberto Tarantini, Mario Kempes, Ubaldo Matildo Fillol. Foran fra venstre: Americo Gallego, Osvaldo Ardiles, Leopoldo Luque, Daniel Valencia og Jorge Olguin.

Foto: Scanpix / AFP

Fotball

  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
  • Viking stoppet av FFK – tre kamper uten seier

    Poengfangsten går trått for Viking. Søndag ble laget holdt til 1-1 hjemme mot Fredrikstad.

    Ikke siden åpningskampen har Viking stått igjen som vinner i Eliteserien. Nicholas D'Agostinos hodestøt fikset poenget mot FFK.

    Før det hadde Morten Bjørlo gitt gjestene ledelsen på fantastisk vis. I det åttende minutt snappet han opp en svak Viking-pasning, tok seg oppover i banen og knallet inn 0-1 fra 20 meter.

    (©NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Viking - Fredrikstad
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • KFUM Oslo sikret klubbens første eliteserieseier

    Etter to uavgjort og ett tap vant KFUM Oslo sin første eliteseriekamp søndag. To mål før pause sørget for 2-0-seier over Sarpsborg på bortebane.

    Oslo-laget var effektivt før hvilen, og Johannes Nuñez og Petter Nosa Dahl ordnet 2–0. Sarpsborg ledet an i andreomgangen, men greide ikke å forhindre at poengene ble med tilbake til hovedstaden.

    Eliteserien i fotball 2024: Sarpsborg 08 - KFUM Oslo
    Foto: Christoffer Andersen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden