– Diktator fikset VM-seieren i 1978

Argentinas storseier over Peru i fotball-VM 1978 var avtalt spill, hevder en tidligere politiker.

FILES-WC1978-ARG-NED FILES-WC1978-ARG-NED

Her jubler Mario Kempes etter å ha gitt Argentina ledelsen 2-1 i VM-finalen mot Nederland i 1978.

Foto: - / Afp

DOUNIAMAG-FILE-ARGENTINA-HUMAN RIGHTS-VIDELA-TRIAL -

Den tidligere diktatoren Jorge Rafael Videla skal ha stått bak VM-seieren mot Peru.

Foto: NICOLAS AGUILERA / Afp

Ryktene om kampfiksing har versert i mange år etter at de argentinske stjernene lekende lett slo Peru 6-0, og sikret seg plass i VM-finalen på hjemmebane.

Det argentinske laget visste at de måtte vinne med fire mål for å bli gruppevinnere på bekostning av erkerivalene fra Brasil.

Nå har ryktene om avtalt spill fått enda mer kjøtt på beinet. Under en rettssak i Buenos Aires sist uke hevdet nemlig den tidligere politiske fangen og senatoren Genaro Ledesma Izquieta (80) at kampen var avtalt spill, skriver Yahoo! Sports

VIDEO: Se høydepunktene fra den kontroversielle VM-kampen her

Video VM 1978 - Argentina mot Peru

VM 1978 - Argentina mot Peru

Maktspill i kulissene

Den argentinske diktatoren Jorge Rafael Videla skal ha gitt den peruanske presidenten et svært attraktivt tilbud: Argentina skulle ta i mot 13 politiske dissidenter fra Peru hvis laget tapte med fire mål.

– Argentina slet med et frynsete rykte ute i verden, og Videla ville ta alle midler i bruk for at landet skulle vinne fotball-VM, hevdet den tidligere politiske fangen i rettssalen.

Og etter at storseieren var i boks tok det ikke lang tid før konspirasjonsteoretikerne kom på banen. Enkelte hevdet at den peruanske keeperen var bestukket, mens andre mente Peru hadde mottatt et stort skipslass med korn for å tape kampen.

Scheie: – De kunne vunnet mer

NRKs mangeårige fotballkommentator Arne Scheie husker den legendariske VM-kampen for 34 år siden svært godt.

– Argentina spilte utrolig bra i den kampen, og det er ikke overraskende at de vant med seks mål. De kunne scoret mange flere mål enn det, sier Scheie.

I ettertid har han fått med seg at kampen kunne være fikset, men reagerte ikke på de peruanske spillernes prestasjoner under kampen.

– De argentinske stjernene spilte jo på hjemmebane og visste at de ville nå VM-finalen hvis de vant med fire mål. Så det var ikke overraskende at de ga alt og klarte det, konkluderer Scheie.

Ikke stolt av VM-gullet

Flere av de argentinske spillerne har ifølge Yahoo!Sport uttalt seg kritisk om den innflytelsen diktator Videla hadde på VM-turneringen.

– Det er ingen tvil om at VM ble brukt i hans politiske spill, sier midtbanespilleren Ricky Villa.

Leopoldo Jacint Luque scoret mot Peru i den kontroversielle VM-kampen, og har senere sagt rett ut at han ikke setter VM-gullet særlig høyt.

– Når alt har kommet frem i lyset, kan jeg ikke si at jeg er særlig stolt av seieren, sier han.

Argentina ble verdensmestere etter at de slo Nederland 3-1 etter ekstraomganger. Mario Kempes ble for øvrig turneringens toppscorer med seks scoringer.

WORLD CUP-1978-ARGENTINA-TEAM

Argentina stilte med dette laget i åpningskampen i VM på hjemmebane. Bak fra venstre: Daniel Passarella, Rene Houseman, Luis Galvan, Alberto Tarantini, Mario Kempes, Ubaldo Matildo Fillol. Foran fra venstre: Americo Gallego, Osvaldo Ardiles, Leopoldo Luque, Daniel Valencia og Jorge Olguin.

Foto: Scanpix / AFP

Fotballnyheter