NRK Meny
Normal

– VM-dømmingen er altfor varierende

Norske spillere og eksperter mener det har vært altfor variert dømming i VM. Videoene i denne saken viser hva de reagerer på.

Jill Scott

ERFAEREN: Sveitsiske Esther Staubli (nærmest) dømte Norge - England mandag. - Hun dømte også Norge i EM, da hørte vi ikke noe spesielt dårlig om henne, sier tidligere toppdommer Rune Pedersen. Etter mandagens kamp mente flere av spillerne at hun hadde flere svake involveringer.

– Jeg vet ikke hvor mye jeg skal si om dette, men det jeg kan si er at i dag synes jeg dommeren var ræva.

Esther Staubli

ERFAREN: Sveitsiske Esther Staubli (nærmest) dømte Norge mot England mandag. - Hun dømte også Norge i EM, da hørte vi ikke noe spesielt dårlig om henne, sier tidligere toppdommer Rune Pedersen. Mandag måtte fikk hun derimot kritikk.

Foto: Andre Ringuette / Afp

Slik oppsummerte Isabell Herlovsen åttedelsfinalen mot England mandag.

– Det er selvsagt ikke grunnen til at vi ryker ut, men jeg føler ikke vi har hatt helt dommerne med oss i dette mesterskapet, la hun til etter 2-1-tapet.

– Alt galt

Kampen er bare ett av flere eksempler som har skapt diskusjoner rundt VM-dommerne.

– Standarden har vært litt skuffende, sier Ada Stolsmo Hegerberg.

En trøst for de norske spillerne kan være at de verste tilfellene ikke har gått utover Norge.

Ett av de groveste eksemplene kom i gruppespillkampen mellom England og Colombia.

– Her gjør faktisk dommerne alt galt. Det er helt utrolig. Null fotballforståelse, kommenterte NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken.

Da hadde nettopp den colombianske keeperen Sandra Sepulveda fått gult kort for en klokkeren takling utenfor egen 16-meter. Siden kortet var hennes andre i mesterskapet, måtte førstekeeperen stå over åttedelsfinalen.

– Det har vært for store variasjoner i dømmingen. Noen av dommerne har vært bra, mens andre kamper skjemmes av dømmingen. Det er ikke godt nok til å være VM, sier Løken nå.

Se video: Dommertabbe ødela for Colombia

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Colombias keeper avverger et angrep på strålende vis, men får gult kort og frispark imot.

TABBE: Slik så det ut da Colombias keeper ble offer for en dommertabbe mot England.

Feilkast på feilkast

Han får støtte av Avaldsnes-trener Tom Nordlie som også kommenterer VM-kamper for NRK.

– Generelt har det vært for dårlig dømming. De som er gode er veldig gode, men plutselig er det noen som godtar alt. Det har vært vanskelig å finne én felles linje.

Mandag ble han oppgitt da engelske Jill Scott fikk lov til å sende avgårde feilkast etter feilkast mot Norge. I samme kamp ble Norge snytt for to soleklare hjørnespark.

Se video: Kontroversielle dommeravgjørelser i Norge - Tyskland

(Les videre under videoen.)

Norsk misnøye med dommeren i uavgjortkampen mot Tyskland.

HEGERBERG-FELLING: Mot Tyskland reagerte Ada Stolsmo Hegerberg spesielt på én felling som hun ikke fikk frispark for.

New Zealands mareritt

Enda verre har det vært for New Zealand som, i motsetning til Norge, faktisk kanskje kan skylde på at det var dommertabber som sendte dem ut av VM.

I første gruppespillkamp ble de snytt for et soleklart straffespark mot Nederland, og tapte 1-0. Dermed måtte de vinne siste kamp for å avansere, men da fikk Kina et feil idømt straffespark for hands og kampen endte 2-2.

Se video: New Zealand snytt for straffe

(Les videre under videoen.)

New Zealand hadde ikke dommerne med seg i VM.

STRAFFE: New Zealand ble snytt for et soleklart straffespark mot Nederland.

– Erfarne dommere

I en kommentar med tittelen «Hvorfor dårlige dommere er et stort problem for kvinnefotball» påpekte den store amerikanske sportskanalen ESPN at dommertabbene kostet newzealandsk fotball omlag én million kroner, siden dette er hva de hadde fått av FIFA for å avansere til sluttspillet.

I samme sak skriver de at Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ikke har skaffet verdens beste dommere til VM. Det svarer en FIFA-talsmann slik på:

– VM-dommerne er erfarne. Før mesterskapet måtte alle gjennom obligatoriske tester for å vise at de holder et topp nivå og at de var så godt forberedte som mulig.

Tidligere toppdommer og dommersjef i NFF, Rune Pedersen, kjenner godt til hvordan FIFA velger ut VM-dommere. Han mener kriteriene er gode nok.

– Alle i VM må ha dømt flere år på toppnivå i hjemlige ligaer, i tillegg til andre mesterskap. Det er ikke sånn at du kommer til VM første året du blåser i fløyta. FIFA vil ikke gå på akkord med kvaliteten, sier han.

Se video: Elfenbenskysten felt av offside-feil

Thailand slår Elfenbenskysten etter to offside-mål

OFFSIDE: Heller ikke Elfenbenskysten, i Norges gruppe, slapp unna feil dommeravgjørelser. I denne videoen ser man at to av målene de slapp inn mot Thailand egentlig var offside.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.