NRK Meny
Normal

– Vi møter store navn, men er på ingen måte redde

TEL AVIV/OSLO (NRK.no): De norske U21-gutta skal opp mot lag proppfulle av proffer fra Premier League og Serie A. Selv har det norske laget ingen.

U21-EM

Landslagskaptein Stefan Strandberg spiller til daglig i norsk eliteserie, slik ni av Norges øvrige U21-landslagsspillere også gjør. Landslagssjef Tor Ole Skullerud tror det motiverer de norske gutta å møte spillere som allerede har markert seg på et høyere nivå. Blant dem er Italias Marco Verratti (øv. t. h.) og Englands Wilfried Zaha.

Foto: Steinar Johan Bjerkmann/BENOIT TESSIER/PHIL NOBLE / NTB/Scanpix/Reuters

Skullerud

Tor Ole Skullerud er sikker på at de norske spillerne får en ekstra inspirasjon av å skulle hamle opp med spillere som allerede har markert seg på et høyt nivå.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Wilfried Zaha

Med unntak av blant andre Wilfried Zaha er det ikke de største Premier League-stjernene som møter Norge, konkluderer Tom Nordlie.

Foto: CARL COURT / Afp
Tom Nordlie

Tom Nordlie tror det norske laget har en større evne til å tenke lag enn de høyt profilerte spillerne fra Serie A og Premier League. – Det kan utviske noe av forskjellen, mener Nordlie.

Foto: NRK

– Det er store navn vi møter, men vi har møtt mange av de før. Vi er på ingen måte redde for dem, men vi har respekt for dem, sier landslagskaptein Stefan Strandberg til NRK.no.

Onsdags sparkes fotball-EM for U21-landslaget i gang. Norge åpner mot vertsnasjon Israel, som kan skilte med én Premier League-spiller i troppen.

Hakket mer skremmende ser det ut tar man en titt på klubbtilhørigheten hos spillerne hos Norges to øvrige motstandere i gruppespillet: England og Italia.

I Englands tropp spiller samtlige spillere på de to øverste nivåene i England. Hele 15 av troppens 23 spillere har arbeidsgiver i Premier League. I Italias tropp er ti av spillerne hjemmehørende i Serie A i Italia, i tillegg til proffer i Fransk Ligue og Premier League.

Til sammenligning har Norge ti spillere fra norsk eliteserie. Tre av Norges U21-spillere befinner seg i Bundesliga, ingen er i Premier League.

Motiverer

At det er spillere fra de største ligaene i europeisk fotball som står på motsatt banehalvdel i mesterskapet, ser landslagssjef Tor Ole Skullerud som en ekstra drivkraft for Norge.

– Jeg tror det motiverer gutta. De synes det er artig å spille mot spillere som allerede har markert seg på et høyt nivå, sier Skullerud til NRK.no, og fortsetter:

– Jeg er sikker på at det gir en ekstra inspirasjon til å vise at de kan hamle opp også med den type spillere.

Og landslagskaptein Strandberg er lysten på å ta skalpen på de antatt bedre lagene.

– Jeg tror alle kampene kommer til å bli jevne og det er opp til oss å vise at også vi kan spille fotball, sier han.

– Kelnere, ikke hovmestre

NRKs fotballekspert Tom Nordlie mener ikke det er grunn til å la seg skremme av motstandernes klubbtilhørighet.

– Bortsett fra et par unntak i England, er de fleste som kommer fra Premier League ikke hovmestere på laget sitt, det er en del kelnere, sier Nordlie, og peker på Wilfried Zaha som et av unntakene.

Selv om flere store navn er med, er flesteparten likevel vant til en annen rolle i laget enn det flere av de norske spillerne kommer fra.

– En del av de som spiller i Norge har dominante roller og er vant til å være ledere. Det tror jeg utvisker noe av forskjellen, mener Nordlie.

Lag med stor L

At Norge stiller med spillere som er vant til å ha en lederposisjon i sine respektive klubblag, er ikke det eneste som gir Norge håp i mesterskapet.

– Jeg tror Norge også har en større evne til å tenke lag enn de høyt profilerte og gasjerte spillerne fra Serie A og Premier League, sier Nordlie.

Og den tidligere fotballtreneren liker holdningen i det norske laget.

– Jeg liker det jeg hører i intervjuer, at gutta snakker om medalje. Det er en bra holdning og attityde i gutta. Laget Norge med stor L, samholdet, strukturer i laget sammen med de individuelle ferdighetene, tror jeg Norge har en større mulighet enn forventningene utenfra, sier han.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.