Hopp til innhold

– Vi møter store navn, men er på ingen måte redde

TEL AVIV/OSLO (NRK.no): De norske U21-gutta skal opp mot lag proppfulle av proffer fra Premier League og Serie A. Selv har det norske laget ingen.

U21-EM

Landslagskaptein Stefan Strandberg spiller til daglig i norsk eliteserie, slik ni av Norges øvrige U21-landslagsspillere også gjør. Landslagssjef Tor Ole Skullerud tror det motiverer de norske gutta å møte spillere som allerede har markert seg på et høyere nivå. Blant dem er Italias Marco Verratti (øv. t. h.) og Englands Wilfried Zaha.

Foto: Steinar Johan Bjerkmann/BENOIT TESSIER/PHIL NOBLE / NTB/Scanpix/Reuters

Skullerud

Tor Ole Skullerud er sikker på at de norske spillerne får en ekstra inspirasjon av å skulle hamle opp med spillere som allerede har markert seg på et høyt nivå.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Wilfried Zaha

Med unntak av blant andre Wilfried Zaha er det ikke de største Premier League-stjernene som møter Norge, konkluderer Tom Nordlie.

Foto: CARL COURT / Afp
Tom Nordlie

Tom Nordlie tror det norske laget har en større evne til å tenke lag enn de høyt profilerte spillerne fra Serie A og Premier League. – Det kan utviske noe av forskjellen, mener Nordlie.

Foto: NRK

– Det er store navn vi møter, men vi har møtt mange av de før. Vi er på ingen måte redde for dem, men vi har respekt for dem, sier landslagskaptein Stefan Strandberg til NRK.no.

Onsdags sparkes fotball-EM for U21-landslaget i gang. Norge åpner mot vertsnasjon Israel, som kan skilte med én Premier League-spiller i troppen.

Hakket mer skremmende ser det ut tar man en titt på klubbtilhørigheten hos spillerne hos Norges to øvrige motstandere i gruppespillet: England og Italia.

I Englands tropp spiller samtlige spillere på de to øverste nivåene i England. Hele 15 av troppens 23 spillere har arbeidsgiver i Premier League. I Italias tropp er ti av spillerne hjemmehørende i Serie A i Italia, i tillegg til proffer i Fransk Ligue og Premier League.

Til sammenligning har Norge ti spillere fra norsk eliteserie. Tre av Norges U21-spillere befinner seg i Bundesliga, ingen er i Premier League.

Motiverer

At det er spillere fra de største ligaene i europeisk fotball som står på motsatt banehalvdel i mesterskapet, ser landslagssjef Tor Ole Skullerud som en ekstra drivkraft for Norge.

– Jeg tror det motiverer gutta. De synes det er artig å spille mot spillere som allerede har markert seg på et høyt nivå, sier Skullerud til NRK.no, og fortsetter:

– Jeg er sikker på at det gir en ekstra inspirasjon til å vise at de kan hamle opp også med den type spillere.

Og landslagskaptein Strandberg er lysten på å ta skalpen på de antatt bedre lagene.

– Jeg tror alle kampene kommer til å bli jevne og det er opp til oss å vise at også vi kan spille fotball, sier han.

– Kelnere, ikke hovmestre

NRKs fotballekspert Tom Nordlie mener ikke det er grunn til å la seg skremme av motstandernes klubbtilhørighet.

– Bortsett fra et par unntak i England, er de fleste som kommer fra Premier League ikke hovmestere på laget sitt, det er en del kelnere, sier Nordlie, og peker på Wilfried Zaha som et av unntakene.

Selv om flere store navn er med, er flesteparten likevel vant til en annen rolle i laget enn det flere av de norske spillerne kommer fra.

– En del av de som spiller i Norge har dominante roller og er vant til å være ledere. Det tror jeg utvisker noe av forskjellen, mener Nordlie.

Lag med stor L

At Norge stiller med spillere som er vant til å ha en lederposisjon i sine respektive klubblag, er ikke det eneste som gir Norge håp i mesterskapet.

– Jeg tror Norge også har en større evne til å tenke lag enn de høyt profilerte og gasjerte spillerne fra Serie A og Premier League, sier Nordlie.

Og den tidligere fotballtreneren liker holdningen i det norske laget.

– Jeg liker det jeg hører i intervjuer, at gutta snakker om medalje. Det er en bra holdning og attityde i gutta. Laget Norge med stor L, samholdet, strukturer i laget sammen med de individuelle ferdighetene, tror jeg Norge har en større mulighet enn forventningene utenfra, sier han.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland