Hopp til innhold

U21-gutta legger press på seg selv: – Vi er nødt til å vinne

NETANYA/OSLO (NRK.no) Seier eller tap i EM-åpningskampen mot Israel kan bli forskjellen på et eventyr eller en tidlig flytur hjem, tror U21-landslagsgutta.

U21

Norges U21-landslag møter gruppens antatt svakeste motstander i Israel onsdag kveld. Her er Marcus Pedersen (f.v.), Magnus Wolff Eikrem, Stefan Johansen og Martin Linnes under den siste treningen før kampen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

  • Du kan følge Israel - Norge her og på DAB-kanalen NRK Sport fra klokken 18.00!

– Kampen er veldig, veldig viktig for oss. Israel er nok de vi må slå for å ha en sjanse til å gå videre. Det blir ikke lett foran deres egne fans, men vi skal kjøre på, sier Håvard Nielsen til NRK.no.

Luzon

Israel-trener Guy Luzon holder Norge som klare favoritter.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Red Bull Salzburg-vingen og resten av landslaget er selvsagt fullstendig klar over at langt tøffere motstand venter i England (lørdag) og Italia (tirsdag).

Derfor nøler heller ikke landslagssjef Tor Ole Skullerud med å utpeke Israel-oppgjøret som en skjebnekamp.

– Det er viktig med en god start, og vi bør definitivt ha med oss noe fra den første kampen. Det både håper og tror jeg på, sier Skullerud.

Tror psyken avgjør

Fulham-spiller Omri Altman (19) er Israels eneste utenlandsproff, men U21-spilleren står foreløpig uten A-lagskamper for London-laget.

Til sammenligning har Norge 12 utenlandsproffer (se faktaboks), men Skullerud tar langt ifra lett på kampen mot vertsnasjonen.

– De får masse energi av å spille på hjemmebane i åpningskampen. Jeg tipper at de som takler anledningen best, vinner kampen. Det er et ganske jevnt utgangspunkt, men jeg har tro på oss, sier Skullerud, som har brukt dagene godt i Tel Aviv.

– Vi er veldig godt forberedt. Vi har fått noen gode bilder på hvordan vi skal angripe og forsvare oss. Det er en god og sunn konkurranse i troppen, og vi er veldig fornøyde med laget vi stiller, sier landslagssjefen.

– Flere kan snu kampen

Rogne

Thomas Rogne deltok på landslagstreningen tirsdag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

U21-sjefen informerte spillerne allerede tirsdag hvilke elleve som får tillit på Netanya stadion.

Celtics Thomas Rogne har kjempet mot sykdom for å rekke Israel-kampen. Rogne friskmelder seg selv til kamp, men det er Fredrik Semb Berge som får plassen ved siden av Stefan Strandberg.

Rogne er uansett krystallklar på at Norge er nødt til å gå for seier.

– Det er en viktig kamp, fordi Israel er laget vi bør slå. Men det blir tøft. Optimismen er der alltid for oss, og vi fokuserer mest på oss selv, sier Rogne til NRK.no.

Håvard Nielsen må også finne seg i å starte på benken. Det var lenge tett kamp om høyrevingen mellom Nielsen og Yann-Erik de Lanlay, men Viking-spilleren ble drillet mest inn mot åpningskampen.

– Alle er skrudd «på» nå. Vi har en veldig sterk ellever, og flere som kan komme inn og snu kampen. Det er veldig viktig hvis vi skal ha en sjanse, sier Nielsen.

Israel med favorittaktikk

Skullerud

U21-landslagssjef Tor Ole Skullerud tror spillernes styrke mellom øra blir avgjørende under åpningskampen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Blant Israels største stjerner finner vi kaptein og defensiv midtbanespiller Nir Bilton (21). Bilton har seks A-landskamper for Israel, og i 2012 var han på prøvespill i Manchester City.

Også Moanes Dabour (21) fra Maccabi Tel Aviv kan skape trøbbel for nordmennene. Spissen har scoret 18 mål på 52 kamper for hovedstadsklubben, som vant Israels Premier League denne sesongen.

Men Israel-trener Guy Luzon legger presset over på Norge.

– Norge er fysisk sterke. De slo ut Frankrike, som i mine øyne er best i Europa, og kan gå hele veien, sa Luzon da han møtte pressen tirsdag.

–Vi ønsker å score mål, men Norge er favoritter. En seier vil være fantastisk, la han til.

De israelske spillerne har imidlertid den samme inngangen som de norske: Kun seier er godt nok.

– Åpningskampen er nøkkelen til suksess, og vi ønsker å starte på best mulig måte, sier Beni Sakhnin-spiss Mohammad Kalibat.

Hvem som går seirende ut av må-vinne-kampen kan du følge her og på DAB-kanalen NRK Sport fra klokken 18.00.

Fotball

  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med Feyenoord som går ut sommeren 2026.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland