NRK Meny
Normal

– USA er det motsatte av Belgia

De hardtarbeidende amerikanske spillerne har i gjennomsnitt løpt over seks kilometer lengre per VM-kamp enn sine motstandere fra Belgia.

jones

Jermaine Jones feirer sitt fantastiske langskudd mot Portugal. Han og resten av laget har vist en utrolig arbeidsinnsats gjennom hele mesterskapet.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

Belgias lag av individualister vant gruppa, men må skjerpe seg som lag hvis de skal gå videre, mener NRKs ekspert Lise Klaveness.

bradley howard

Samholdet er sterkt i den amerikanske troppen. Alle kjemper sammen i begge ender av banen.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

– De har et veldig sterkt mannskap og må i utgangspunktet tåle å være favoritter, men de har ikke sett ut som det så langt i VM, sier Klaveness om Belgias spill så langt i mesterskapet.

I kveld klokken 22.00 møtes Belgia og USA i åttedelsfinale i VM. Flere har regnet Belgia som en outsider til VM-gullet, mens USA ble levnet få sjanser til å gå videre fra gruppespillet.

– Fremstår ikke som et lag

USA kjempet seg videre og har imponert mange, mens Belgia ikke har fått det, på papiret, sterke laget til å fungere optimalt.

Navn som Eden Hazard, Romelu Lukaku og Dries Mertens klinger godt hver for seg, men sammen har de ikke fungert like godt.

– De har mange spillere som vil avgjøre selv, de har ikke funnet rytmen i spillet sitt og har ikke framstått som et lag. Det er ingen som spiller sammen, kritiserer Klaveness.

Seks kilometer

klaveness

Lise Klaveness har spilt for det norske landslaget i en årrekke. Under fotball-VM er hun ekspert for NRK.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

På motsatt ende av skalaen finner man USA. Det florerer ikke av individuelle stjerner, men som et lag slo de ut Portugal og Ghana av mesterskapet.

– USA har skjønt at du må kjempe om retten til videre spill. Du må jobbe som f***, rett og slett. Det gir dem en fordel i omstillingen fra angrep til forsvar, når hele midtbanen og angriperne jobber hjem. USA er det motsatte av Belgia, sier Klaveness om amerikanernes laginnsats.

Ifølge statistikk utarbeidet av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har de amerikanske spillerne løpt 113,9 kilometer i gjennomsnitt per kamp. Det er over seks kilometer mer enn motstanderne fra Belgia.

Spesielt Michael Bradley på midtbanen har jobbet utrettelig og er blant de som har løpt aller lengst i VM.

– Belgia må skjerpe seg

Nettopp på grunn av den enorme ståpåviljen til hele laget utelukker ikke Klaveness at USA fortsetter i samme spor og slår ut outsider Belgia.

– Hvis begge lagene framstår på samme måte i kveld, er USA et bedre lag. Amerikanerne har fremstått bedre spillmessig, men det er individualistene som kan redde Belgia. Men de må skjerpe seg skal de gå videre, advarer Klaveness, som står med 51 landskamper for Norge.

Ifølge FIFA scoret USA to av gruppespillets ti fineste mål. Se alle ti her:

10: David Villa, Spania-Australia. 9: Arjen Robben, Nederland-Spania. 8: Clint Dempsey, USA-Ghana. 7: Xherdan Shaqiri, Sveits-Honduras. 6: James Rodriquez, Colombia-Japan. 5: Lionel Messi, Argentina-Bosnia. 4: Jermain Jones, USA-Portugal. 3: L. Messi, Argentina-Iran. 2: Robin Van Persie, Nederland-Spania. 1: Tim Cahill, Australia-Nederland. Reporter: Kristine Norvik Skeide. Redigering: Helge Hellebust.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.