NRK Meny
Normal

– United trenger en skarpere brodd

ANALYSE: Mot Newcastle viste Manchester United periodevis en variert og intensiv angrepsfotball som minnet om glansdagene på Old Trafford, men sløvheten foran mål forblir et problem for Louis van Gaal.

SOC/ Manchester United v Newcastle United - Barclays Premier League

Manchester Uniteds trener, Louis van Gaal, tenker litt på hvordan han skal få spillerne til score flere mål.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

En kan sakte, men sikkert se at Louis van Gaals «filosofi» begynner å ta form. Etter en debutsesong stappet med formasjonsendringer, uvante roller og ujevne resultater, har nederlenderen funnet noe som ligner en fastsatt førsteellever og et 4-2-3-1-system som tillater et høyt maksnivå.

Dette Newcastle-laget er kanskje ikke den beste målestokken for hvor gode United kan være, men fotballen bak dette 0-0-resultatet var oppløftende og positiv.

Spesielt i begynnelsen var United i flytsonen. Tempoet var høyt, pasningene gikk tidlig i lengderetning og spillerne fosset fremover fra alle kanter. Bølge etter bølge skylte over Newcastle-forsvaret. Forrige sesong ble laget kritisert for å spille for mye bakover og på tvers.

FBL-ENG-PR-MAN UTD-NEWCASTLE

Wayne Rooney i kampen mot Newcastle.

Foto: OLI SCARFF / Afp

Her minnet stilen tidvis om storhetstiden under Sir Alex Ferguson.

Det negative var at United slet med å opprettholde trykket. Og at de ikke vant. Den gylne perioden resulterte ikke i mål – av ulike årsaker – og ikke før i siste del av andre omgang nærmet laget seg et lignende nivå. De svake avslutningene hjalp definitivt ikke.

Og hadde van Gaal hatt et mer truende referansepunkt enn Wayne Rooney, hadde United sannsynligvis stått med tre seire på tre kamper.

Kjørte over Newcastle

Den selvsikre treneren endret lite før avspark. Utenom at Bastian Schweinsteiger erstattet Michael Carrick, stilte United likt som mot Aston Villa og Club Brugge. Det virker tydelig at van Gaal ønsker Memphis Depay på venstre kant – til tross for at stortalentet spilte bak spissen i sesongoppkjøringen – og Juan Mata på høyre. Dette gir Adnan Januzaj playmaker-rollen, mens Ashley Young benkes.

Her fungerte det bra. Laget lå bredt og la enormt trykk på Newcastle fra begynnelsen av.

Da ballen hadde blitt vunnet gikk de første pasningene umiddelbart fremover. Ofte til spillere i farlige posisjoner i mellomrommet. Spesielt mye skjedde langs venstre, hvor Schweinsteiger, i sin første kamp for United fra start, drev fremover i en mer offensiv rolle enn Morgan Schneiderlin. Depay rykket forbi spillere gjentatte ganger, mens Luke Shaw overlappet ofte.

Før avspark hadde United hatt tre skudd på mål i løpet av sine to ligakamper.

Her hadde de seks skudd på mål innen 23 minutter. Og det inkluderte ikke målet til Rooney, som ble feilaktig annullert for offside.

Uheldige og udyktige

Også Mata var involvert på høyre. Spanjolen trakk som vanlig innover for å dirigere spillet, mens Matteo Darmian styrtet fremover langs kanten. Det var heller ikke uvanlig å se Januzaj spurte ned langs krittlinjen slik at Mata fikk rom sentralt i banen.

SOC/ Manchester United v Newcastle United - Barclays Premier League

Newcastle's Aleksandar Mitrovic var fornøyd med uavgjort mot Manchester United.

Foto: Andrew Yates / Reuters

Det hele skapte en nydelig offensiv balanse hvor spillerne kombinerte i små trekanter. United har ikke spilt bedre på lang tid.

Det sto imidlertid 0-0 til pause. For United del skyldtes dette små feilskjær i de avgjørende øyeblikkene, både med hensyn til pasninger og avslutninger. Faktisk var de røde heldige som ikke slapp inn etter 23 minutter, da den imponerende 20-åringen Aleksandar Mitrović headet i tverrliggeren fra 14 meter.

Tempoet dalte så mot slutten av omgangen, og den sammen utviklingen fant sted etter pause. United festet så et grep etter rundt 60 minutter. Depay fortsatte å true med drivende løp innover i banen, og tvang fram farlige dødballer gjennom blokkerte skudd eller fellinger.

Mot slutten var United både uheldige og udyktige som ikke scoret. Kontrasten til lagets nivå for 12 måneder siden er enorm, men det er åpenbart at laget trenger en skarpere brodd.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.