Normal

Dopingjeger om sjokktallene i Tyrkia: – De trenger hjelp

Hele syv av de 31 tyrkiske friidrettsutøverne som ble utestengt for doping, er tenåringer. Dopingjeger Inggard Lereim er langt fra sjokkert.

Inggard Lereim

Dopingjeger Inggard Lereim mener Tyrkia ligger langt etter når det gjelder antidopingarbeid.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Paula Radcliffe

Verdensrekordholder Paula Radcliffe går hardt ut mot dopingkulturen i Tyrkia.

Foto: Ronald Zak / Ap

– Det at de er så unge gjør imidlertid saken enda tristere, sier Inggard Lereim, som har vært sentral i kampen mot doping i flere tiår.

Dopingskandalene i friidrettsverdenen har kommet på rekke og rad de siste månedene. Da nyheten om at hele fem jamaicanske friidrettsutøvere – deriblant Asafa Powell – var tatt i doping, trodde mange at skandalen var komplett.

Men for få dager siden kom sjokkbeskjeden fra Tyrkia: 31 tyrkiske utøvere er utestengt i to år for bruk av ulovlige midler. Dette skjedde kun få dager før friidretts-VM i Moskva.

Syv doptatte er tenåringer

Nå viser det seg at 20 av de 31 utøverne som er utestengt er 23 år eller yngre. Hele syv er tenåringer. Den yngste er sleggekasteren Ebru Yurddas som er kun 16 år gammel, ifølge The Telegraph.

– Dette viser at antidopingarbeidet i Tyrkia er i sin begynnelse. Det er et stort land, så det er vanskelig å sammenligne tallene med for eksempel tallene fra Norden, som har mange færre innbyggere. Men jeg vet at Tyrkia trenger hjelp til videre antidopingarbeid, sier Lereim.

Den unge alderen til flere av de dopingtatte, har rystet friidrettsmiljøet. Lereim er imidlertid ikke veldig overrasket. Han ser også at mange unge doper seg i Norge. Men da er det ifølge Lereim som oftest utenfor organisert idrett – for eksempel tenåringsgutter som tar anabole steroider for å bli store og sterke.

– Men det henger sammen med en organiserte idretten, og vi må bruke de systemer Antidoping Norge og andre organisasjoner har utviklet, sier Lereim.

Friidrettsstjerne hardt ut mot Tyrkia

Paula Radcliffe, tidligere engelsk maratonstjerne, sier til The Telegraph at hun ikke tror de unge tyrkiske utøverne har fått i seg de ulovlige midlene ved et uhell.

– De er tatt for steroider, og jeg mener det må sanksjoneres mot landet. Det må gjøres noe for å beskytte de unge utøverne der – de har neppe hatt mye valg, sier Radcliffe, som også er en del av IAAF-systemet.

– Vitner det om systematisk doping i Tyrkia, Lereim?

– Hvis det er utøvere fra samme miljø, så er det systematisk i det ene miljøet. Men hvis dette er fra flere ulike treningsmiljø, så kan det være en del tilfeldigheter ute og går. Men at det er samlet sett et behov mer kunnskap – og etisk skolering – i antidopingsammenheng er det ingen tvil om, svarer dopingjegeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Turkey's Asli Cakir Alptekin

Asli Cakir Alptekin tok gull på 1500 meter under lekene i London, men ble i mai tatt og utestengt doping. Nå følger 31 andre etter henne.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Utestenge Tyrkia?

Lereim har selv undervist på universitetet i Ankara for kolleger og idrettsledere om antidoping.

– Det var ikke mye kunnskap før vi startet de kursene, konkluderer Lereim.

Flere av de dopingtatte utøverne har tidligere deltatt i internasjonale mesterskap og OL. Den foreløpig mest kjente av utøverne, er sleggekasteren Esref Apak. Han tok sølv under OL i 2004.

Paula Radcliffe, som har vært en aktiv dopingmotstander i mange år, mener at Tyrkia bør utestenges fra VM. Det er å gå for langt, mener Lereim.

– Når det gjelder sanksjoner er ikke det noe vi leger har spesiell kompetanse i å vurdere, men hvis man skal begynne å utestenge hele nasjoner på grunn av doping, kan det bli ganske tynn deltagelse i Moskva-VM, påpeker han.

Fotballnyheter