Hopp til innhold

Norsk Regnesentral om identisk mesterligatrekning: – Det kan være tilfeldig

Ifølge Norsk Regnesentral er det ikke usannsynlig at UEFA kan ha trukket de samme åttedelsfinalene to dager på rad - ved en tilfeldighet.

UEFA

Tidligere Liverpool- og Real Madrid-spiller Steve McManaman (midten) er ambassadør for årets mesterligafinale og var med på torsdagens trekning. Her er han sammen med Giorgio Marchetti (t.h.) og Gianni Infantino (t.v.) fra UEFA som ledet trekningen.

Foto: Laurent Gillieron / Ap

Etter torsdagens trekning av åttedelsfinalene i mesterligaen skrev Dagbladet at trekningen var identisk med prøvetrekningen dagen før.

Det samme meldte flere personer på det sosiale nettstedet Twitter.

Det hele virker rart for et utrent øye, men ifølge Per Ravn Omdal, som er æresmedlem i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), er det utenkelig at UEFA har jukset med trekningen.

– Det er helt utelukket, sier han til Dagbladet.

– Én prosent sannsynlighet

For å finne ut om det faktisk kan være en tilfeldighet ba NRK.no Norsk Regnestentral regne ut sannsynligheten for at det faktisk kan ha skjedd ved en tilfeldighet.

Anders Løland

Seniorforsker ved Norsk Regnesentral Anders Løland.

Foto: Norsk Regnesentral

– Ja, det kan ha skjedd. Jeg tror ikke dette er juks, sier Anders Løland i Norsk Regnesentral etter å ha regnet på sannsynligheten.

Løland har selv sett trekning.

Ifølge han er det én prosent sannsynlighet for at UEFA kan trekke de samme åttedelsfinalene to ganger etter hverandre.

Årsaken er at UEFA har fire uttakskriterier som begrenser mulighetene for hvilke lag som kan møtes.

Ifølge reglementet på hjemmesiden til UEFA er dette kriteriene:

 • Lag fra samme nasjonale fotballforbund kan ikke trekkes mot hverandre.
 • Vinneren og toeren fra samme gruppe kan ikke trekkes mot hverandre.
 • Gruppevinnerne kan ikke trekkes mot hverandre.
 • Gruppetoerne kan ikke trekkes mot hverandre.

Les hele reglementet for mesterligaen her (ekstern lenke).

Tre tyske og tre spanske lag

– Det er spesielt det at ikke lag fra samme land kan møte hverandre som øker sannsynligheten for at dette kan ha skjedd to ganger etter hverandre ved en tilfeldighet, sier Løland.

Det var for eksempel både tre spanske og tre tyske lag med i trekningen.

Dessuten, sier Løland, er det ikke unaturlig at slikt skjer hvis man setter det i et historisk tidspersektiv.

Én prosent sannsynlighet, vil si at det kan skje én av hundre ganger.

– La oss si at dette er det 20. året man trekker cupspillet i denne europacupen og at trekningen foregår i til sammen hundre år. Da er det ikke så rart at de samme kampene trekkes to dager etter hverandre i det 20. året, forklarer Løland.

– Vanlig med prøvetrekning

Dag Vestlund i Norges Fotballforbund har i en årrekke styrt trekningen av den norske cupen. De siste fire årene har han selv ledet den direkte på tv.

Han forklarer at det er vanlig å ha en prøvetrekning for å sjekke at alle vet hva de skal gjøre og noen ganger for at tv-selskapet som sender trekningen, skal vite nøyaktig hvor lang tid seansen tar.

– Uten at jeg kjenner til UEFAs prøvetrekning, regner jeg med at den ble utført av hensyn til timing og sammensetning av opplegget, sier Vestlund til NRK.no.

Offentlig

Han så ikke selv mesterligatrekningen, men tviler sterkt på at det eventuelt har skjedd noe ureglementert i forbindelse med trekningen fra UEFAs side.

– Det ville ikke skjedd i en seanse som så til de grader skjer i offentlighetens lys. Jeg tror ikke dette en gang er i nærheten av juks, sier han.

Fotball

 • Enighet mellom Michelsen og KBK

  Kristiansund Ballklubb og Christian Michelsen er blitt enige om vilkårene for en fratredelsesavtale.

  – Avtalen går ut på at Michelsen løses fra sin lojalitetsplikt fra dags dato. Han ble fritatt for arbeidsplikt fra og med 25. august. De øvrige betingelsene i avtalen vil ikke bli kommentert av partene eller mekler, står det.

  Michelsen måtte i august gå etter nesten ti år som KBK-trener. Han hyret inn Mette Yvonne Larsen som advokat og truet med å trekke klubben inn for retten.

  – Om ikke Kristiansund betaler Michelsen ut av kontrakten, har vi ikke noe annet valg enn å gå til retten, sa Larsen da til VG i september.

  Kristiansund deltar i opprykkskvalifiseringen og spiller søndag borte mot Kongsvinger om retten til å møte laget som ender tredje sist i Eliteserien.

  (©NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Kristiansund - Jerv (1-1)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Liverpool lekte seg videre i Europaligaen

  Liverpool stilte sterkt offensivt og fikk tidlig uttelling i 4-0-seieren over LASK. Den tok klubben til Europaligaens åttedelsfinale som gruppevinnere.

  Luis Diaz stanget rødtrøyene i føringen etter tolv minutter, og like etter doblet Cody Gakpo. Han bredsidet ballen enkelt i nettet fra tre meter etter å ha fått en fin pasning fra Mohamed Salah.

  Tidlig i andreomgangen scoret Salah sikkert fra straffemerket, og to minutter på overtid økte Gakpo til 4-0.

  Liverpool står med tolv poeng fra fem kamper i pulje E. Det er nok til å ta førsteplassen og være klar for åttedelsfinale på nyåret.

  Toulouse er nummer to med åtte poeng etter 0-0 hjemme mot Union Saint-Gilloise.

  Aron Dønnum spilte fra start for de franske vertene, mens Warren Kamanzi slapp til helt på tampen. Mathias Rasmussen fikk en drøy time for gjestene fra Belgia. (NTB/NRK)

  Liverpool-spillerne jubler for scoring mot LASK i Europaligaen
  Foto: Jon Super / AP
 • Moldes avansement i en tynn tråd etter høydramatisk kamp

  Etter 2-2 hjemme mot aserbajdjanske Qarabag skal fryktelig mye gå Moldes vei om det skal bli avansement i Europaligaen.

  Med én runde igjen har både Molde og Qarabag syv poeng, men sistnevnte er foran på innbyrdes oppgjør.

  Dermed må Molde ta flere poeng borte mot de tyske serielederne Bayer Leverkusen i siste runde, enn det Qarabag tar hjemme mot svenske Häcken.

  – Nå blir det håpløst. Vi regner vel med at Qarabag slår Häcken, og Molde får vel problemer med å slå Bayer Leverkusen, sier NRK-ekspert Åge Hareide.

  Etter torsdagens resultater kan i hvert fall Molde ikke bli dårligere enn nummer tre i gruppen. Det vil gi 16-delsfinale i Serieligaen.

  Med tap ville Molde allerede vært ute av Europaligaen, og det ble en marerittstart i torsdagens kamp. Brasilianske Juninho parkerte alt og alle, før han sendte Qarabag i ledelsen etter drøyt ti minutter.

  Molde måtte vente helt til det gjensto ti minutter før det skulle løsne, og anført av Kristian Eriksen så snudde romsdalingene kampen.

  Da var én fot så godt som i sluttspillet i Europaligaen, men Bahlui Mustafazadas utligning fire minutter på overtid ødela mye.

  Molde-spillerne depper mot Qarabag
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Europa-exit for Hoseths sensasjonslag

  Magne Hoseth tok Klaksvik til et europeisk gruppespill og satte den færøyske klubben på kartet. Torsdag forsvant håpet om avansement i serieligaen.

  Kun seier hjemme mot puljetoer Slovan Bratislava ville holdt liv i drømmen om utslagsspill på nyåret. Det startet godt med en tidlig Klaksvik-ledelse, men Juraj Kuckas måldobbel ga slovakisk 2-1-seier.

  Vegard Forren sto for den målgivende pasningen da Mads Boe Mikkelsen tok vertene opp i 1-0. Sivert Gussiås spilte samtlige 90 minutter.

  Klaksvik står med fire poeng fra fem kamper i puljespillet. Det skiller seks poeng opp til 2.-plassen før siste runde. Lagets ene seier kom mot slovenske Olimpija Ljubljana (3-0 hjemme) i slutten av oktober. (NTB)

  Magne Hoseth
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Ingen medaljeseremonier etter helgens serieavslutning

  Brann, Tromsø og Viking spiller om medaljene bak mester Bodø/Glimt i Eliteserien. Lagene som lykkes i siste runde, får dem ikke delt ut etter kampslutt.

  Det skriver Bergensavisen. Norges Fotballforbund besluttet for flere år siden at det kun skulle være medaljeseremoni for gullvinneren, men det har ikke alltid vært praktisert.

  – Vi har ikke klart å implementere dette 100 prosent, erkjenner NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn overfor BA.

  Brann spiller søndag borte mot Strømsgodset i Drammen. Laget ligger best an til å bli årets tabelltoer, men sølvet blir ikke delt ut på Marienlyst.

  – Sølvmedaljene er allerede i Bergen, forteller Fisketjønn.

  Skulle det bli bronse på Brann, må de få disse medaljene tilsendt. Før siste runde har bergensklubben ett poeng ned til Tromsø og tre poeng til Viking.

  Brann-spiller Ruben Kristiansen med sølvmedaljen i Eliteserien 2016
  Foto: Marit Hommedal / NTB
Brentford-spilleren Kristoffer Ajer feiret som besatt etter en takling i det 91. minutt. Minutter senere var kampen snudd – dermed startet latterliggjøringen av feiringen.