Norsk Regnesentral om identisk mesterligatrekning: – Det kan være tilfeldig

Ifølge Norsk Regnesentral er det ikke usannsynlig at UEFA kan ha trukket de samme åttedelsfinalene to dager på rad - ved en tilfeldighet.

UEFA

Tidligere Liverpool- og Real Madrid-spiller Steve McManaman (midten) er ambassadør for årets mesterligafinale og var med på torsdagens trekning. Her er han sammen med Giorgio Marchetti (t.h.) og Gianni Infantino (t.v.) fra UEFA som ledet trekningen.

Foto: Laurent Gillieron / Ap

Etter torsdagens trekning av åttedelsfinalene i mesterligaen skrev Dagbladet at trekningen var identisk med prøvetrekningen dagen før.

Det samme meldte flere personer på det sosiale nettstedet Twitter.

Det hele virker rart for et utrent øye, men ifølge Per Ravn Omdal, som er æresmedlem i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), er det utenkelig at UEFA har jukset med trekningen.

– Det er helt utelukket, sier han til Dagbladet.

– Én prosent sannsynlighet

For å finne ut om det faktisk kan være en tilfeldighet ba NRK.no Norsk Regnestentral regne ut sannsynligheten for at det faktisk kan ha skjedd ved en tilfeldighet.

Anders Løland

Seniorforsker ved Norsk Regnesentral Anders Løland.

Foto: Norsk Regnesentral

– Ja, det kan ha skjedd. Jeg tror ikke dette er juks, sier Anders Løland i Norsk Regnesentral etter å ha regnet på sannsynligheten.

Løland har selv sett trekning.

Ifølge han er det én prosent sannsynlighet for at UEFA kan trekke de samme åttedelsfinalene to ganger etter hverandre.

Årsaken er at UEFA har fire uttakskriterier som begrenser mulighetene for hvilke lag som kan møtes.

Ifølge reglementet på hjemmesiden til UEFA er dette kriteriene:

  • Lag fra samme nasjonale fotballforbund kan ikke trekkes mot hverandre.
  • Vinneren og toeren fra samme gruppe kan ikke trekkes mot hverandre.
  • Gruppevinnerne kan ikke trekkes mot hverandre.
  • Gruppetoerne kan ikke trekkes mot hverandre.

Les hele reglementet for mesterligaen her (ekstern lenke).

Tre tyske og tre spanske lag

– Det er spesielt det at ikke lag fra samme land kan møte hverandre som øker sannsynligheten for at dette kan ha skjedd to ganger etter hverandre ved en tilfeldighet, sier Løland.

Det var for eksempel både tre spanske og tre tyske lag med i trekningen.

Dessuten, sier Løland, er det ikke unaturlig at slikt skjer hvis man setter det i et historisk tidspersektiv.

Én prosent sannsynlighet, vil si at det kan skje én av hundre ganger.

– La oss si at dette er det 20. året man trekker cupspillet i denne europacupen og at trekningen foregår i til sammen hundre år. Da er det ikke så rart at de samme kampene trekkes to dager etter hverandre i det 20. året, forklarer Løland.

– Vanlig med prøvetrekning

Dag Vestlund i Norges Fotballforbund har i en årrekke styrt trekningen av den norske cupen. De siste fire årene har han selv ledet den direkte på tv.

Han forklarer at det er vanlig å ha en prøvetrekning for å sjekke at alle vet hva de skal gjøre og noen ganger for at tv-selskapet som sender trekningen, skal vite nøyaktig hvor lang tid seansen tar.

– Uten at jeg kjenner til UEFAs prøvetrekning, regner jeg med at den ble utført av hensyn til timing og sammensetning av opplegget, sier Vestlund til NRK.no.

Offentlig

Han så ikke selv mesterligatrekningen, men tviler sterkt på at det eventuelt har skjedd noe ureglementert i forbindelse med trekningen fra UEFAs side.

– Det ville ikke skjedd i en seanse som så til de grader skjer i offentlighetens lys. Jeg tror ikke dette en gang er i nærheten av juks, sier han.

Fotball

Oppsummert

  • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.