Hopp til innhold

Norsk Regnesentral om identisk mesterligatrekning: – Det kan være tilfeldig

Ifølge Norsk Regnesentral er det ikke usannsynlig at UEFA kan ha trukket de samme åttedelsfinalene to dager på rad - ved en tilfeldighet.

UEFA

Tidligere Liverpool- og Real Madrid-spiller Steve McManaman (midten) er ambassadør for årets mesterligafinale og var med på torsdagens trekning. Her er han sammen med Giorgio Marchetti (t.h.) og Gianni Infantino (t.v.) fra UEFA som ledet trekningen.

Foto: Laurent Gillieron / Ap

Etter torsdagens trekning av åttedelsfinalene i mesterligaen skrev Dagbladet at trekningen var identisk med prøvetrekningen dagen før.

Det samme meldte flere personer på det sosiale nettstedet Twitter.

Det hele virker rart for et utrent øye, men ifølge Per Ravn Omdal, som er æresmedlem i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), er det utenkelig at UEFA har jukset med trekningen.

– Det er helt utelukket, sier han til Dagbladet.

– Én prosent sannsynlighet

For å finne ut om det faktisk kan være en tilfeldighet ba NRK.no Norsk Regnestentral regne ut sannsynligheten for at det faktisk kan ha skjedd ved en tilfeldighet.

Anders Løland

Seniorforsker ved Norsk Regnesentral Anders Løland.

Foto: Norsk Regnesentral

– Ja, det kan ha skjedd. Jeg tror ikke dette er juks, sier Anders Løland i Norsk Regnesentral etter å ha regnet på sannsynligheten.

Løland har selv sett trekning.

Ifølge han er det én prosent sannsynlighet for at UEFA kan trekke de samme åttedelsfinalene to ganger etter hverandre.

Årsaken er at UEFA har fire uttakskriterier som begrenser mulighetene for hvilke lag som kan møtes.

Ifølge reglementet på hjemmesiden til UEFA er dette kriteriene:

 • Lag fra samme nasjonale fotballforbund kan ikke trekkes mot hverandre.
 • Vinneren og toeren fra samme gruppe kan ikke trekkes mot hverandre.
 • Gruppevinnerne kan ikke trekkes mot hverandre.
 • Gruppetoerne kan ikke trekkes mot hverandre.

Les hele reglementet for mesterligaen her (ekstern lenke).

Tre tyske og tre spanske lag

– Det er spesielt det at ikke lag fra samme land kan møte hverandre som øker sannsynligheten for at dette kan ha skjedd to ganger etter hverandre ved en tilfeldighet, sier Løland.

Det var for eksempel både tre spanske og tre tyske lag med i trekningen.

Dessuten, sier Løland, er det ikke unaturlig at slikt skjer hvis man setter det i et historisk tidspersektiv.

Én prosent sannsynlighet, vil si at det kan skje én av hundre ganger.

– La oss si at dette er det 20. året man trekker cupspillet i denne europacupen og at trekningen foregår i til sammen hundre år. Da er det ikke så rart at de samme kampene trekkes to dager etter hverandre i det 20. året, forklarer Løland.

– Vanlig med prøvetrekning

Dag Vestlund i Norges Fotballforbund har i en årrekke styrt trekningen av den norske cupen. De siste fire årene har han selv ledet den direkte på tv.

Han forklarer at det er vanlig å ha en prøvetrekning for å sjekke at alle vet hva de skal gjøre og noen ganger for at tv-selskapet som sender trekningen, skal vite nøyaktig hvor lang tid seansen tar.

– Uten at jeg kjenner til UEFAs prøvetrekning, regner jeg med at den ble utført av hensyn til timing og sammensetning av opplegget, sier Vestlund til NRK.no.

Offentlig

Han så ikke selv mesterligatrekningen, men tviler sterkt på at det eventuelt har skjedd noe ureglementert i forbindelse med trekningen fra UEFAs side.

– Det ville ikke skjedd i en seanse som så til de grader skjer i offentlighetens lys. Jeg tror ikke dette en gang er i nærheten av juks, sier han.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Molde vann 3–0 mot Shamrock Rovers

  Molde vant 3–0 mot Shamrock Rovers i serieligaen. Etter eit tap og ein uavgjort i gruppespelet, trengde Molde ein siger. Molde tok leinga 1–0 etter scoring av Ola Brynhildsen, og same mann auka til 2–0 tidleg i den andre omgang. Etzaz Hussain scora i det 58. minutt.

 • Messi bekrefter at årets VM blir hans sistse

  Den argentinske fotballstjernen Lionel Messi gjorde det torsdag klart at fotball-VM i Qatar i november blir hans siste som aktiv spiller.

  Paris Saint-Germain-profilen har spilt 19 VM-kamper og scoret seks mål for Argentina. Torsdag sier 35-åringen i et intervju med den argentinske journalisten Sebastián Vignolo at Qatar-VM blir hans siste.

  Messi fikk sin VM-debut 16. juni 2006 mot daværende Serbia-Montenegro i en 6-0-seier. Han scoret ett mål og sto for én målgivende pasning.

  VM-sluttspillet i Qatar starter 20. november. Argentina er i gruppe med Saudi-Arabia, Mexico og Polen. (NTB)

  France Soccer League 1
  Foto: Aurelien Morissard / AP
 • Suspendert Djurgården-spiller varetektsfengslet

  Djurgården-spilleren som er anklaget for voldtekt, ble torsdag varetektsfengslet, opplyser Frida Vedin i den svenske påtalemyndigheten overfor TT.

  Mannen i 20-årene ble pågrepet mandag etter at politiet fikk melding om at en angivelig voldtekt fant sted sent søndag kveld i Stockholm. Spilleren ble umiddelbart suspendert av klubben.

  «Vi har tatt beslutningen om å utestenge en spiller fra klubben. Spilleren ble pågrepet av politiet natt til mandag og er mistenkt for lovbrudd. Djurgården følger utviklingen og har ingen ytterligere kommentarer», het det i en uttalelse på Djurgårdens nettsider.

 • Sampaoli gjør comeback i Sevilla

  Jorge Sampaoli er Sevillas nye trener etter Julen Lopetegui fikk sparken onsdag kveld.

  Det bekrefter klubben på Twitter.

  Sampaoli signerer en kontrakt til sommeren 2024. Argentineren trente også Sevilla i 2016/17-sesongen.

  62-åringen har en lang trenerkarriere som strekker seg helt tilbake til 1991. I løpet av de 32 årene har han trent en rekke klubber, blant annet det argentinske og chilenske landslaget, Santos og nå sist Marseille sist sesong.

  Klubben offentliggjorde sparkingen av Lopetegui i en Twitter-melding en halvtimes tid etter 1-4-tapet hjemme for Borussia Dortmund i mesterligaen onsdag kveld.

  UEFA Super Cup 2016.
  Foto: Ned Alley / NTB
 • Bergsvand og Andreassen forlater landslagssamlingen

  Guro Bergsvand og Cesilie Andreassen har slitt med skader og forlater landslagskvinnenes tropp før kampene mot Brasil og Nederland.

  Norges Fotballforbund opplyser i en pressemelding at det vil bli tatt ut spillere som skal erstatte dem.

  Bergsvand og Andreassen, som spiller for henholdsvis Brann og Rosenborg, har begge slitt med muskulære skader.

  – Vi har hatt nøye belastningsstyring og iverksatt behandling, men dessverre kommer kampene våre for tett på. Vi ønsker ikke å ta noen sjanser, og totalvurderingen blir derfor at det er best for spillerne at de reiser hjem, sier landslagslege Said Tutunchian.

  Norge spiller mot Brasil på Ullevaal fredag. Tirsdag er det bortekamp mot Nederland. (NTB)

  Trening og mediemøte med kvinnelandslaget på Bislett Stadion
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Britain Soccer Premier League
Italy England Nations League Soccer