– Trodde ikke det var mulig å rykke ned før det var for sent

Tore Strand var en av spillerne på Branns nedrykkslag i 1985. Det spesielle er at ingen har jaktet på syndebukker, sier han om årets sesong.

Bergens stolthet Brann er i stor fare for å rykke ned fra den øverste divisjonen for første gang siden 1985. Den gang var det Mjøndalen som satte spikeren i kista.

VIDEO: Her rykker Brann ned - i 1985. Laget tapte 1-3 for Mjøndalen i siste serierunde.

Tore Strand Bergens Tidende

Tore Strand spilte på Brann-laget som rykket ned sist gang.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

I 1985 kjempet også Brann for å overleve i toppserien.

Ingenting var avgjort før siste serierunde, men etter at bergenslaget tapte 1-3 for Mjøndalen på hjemmebane måtte skuffede supportere innse at slaget var tapt.

– Det er litt som det var i vår tid. Vi trodde ikke det var mulig å rykke ned før det var for sent, sier Tore Strand til NRK.

– Burde stått opp

Strand spilte på laget som måtte ta den tunge veien ned fra fotballens 1. divisjon - den øverste divisjonen i Norge på den tiden.

– Vi blir stive av skrekk hver gang noe står på spill. Kanskje vi burde spilt for tomme tribuner, sa han til VG etter kampen.

Den tidligere Brann-spilleren er nå kommentator i Bergens Tidende og har en klar oppfatning om hva som er galt med 2014-årgangen av laget.

– Det spesielle med årets sesong er at ingen har jaktet på syndebukker. Det har vært en samstemt spillergruppe som har sagt ja til Norling. Jeg synes det har vært en svakhet at ingen av de rutinerte spillerne har stått opp og sagt ifra på en ordentlig måte om hva som er galt.

– Dermed har de gjort det samme om og om igjen, sier den tidligere Brann-spilleren til NRK.

– Har innsett det

Året etter det forsmedelige tapet for Mjøndalen rykket Bergens stolthet opp igjen til 1. divisjon. Dermed var tilværelsen som heislag i norsk fotball over.

Siden 1987 har Brann holdt seg sammenhengende i toppen av norsk fotball.

Ivar Morten Normark

Tidligere Brann-spiller Ivar Morten Normark: - Prøv med et smil.

Foto: Bjørnbakk, Jan Morten / SCANPIX

Men etter tap i 17 av 28 seriekamper ser det mørkt ut for seriemesteren fra 2007. Blir det nederlag mot Sogndal i søndagens bunnoppgjør rykker Brann ned.

Ivar Morten Normark spilte også i Brann da klubben rykket ned i 1985. Han mener de fleste nå har innsett at det er en reell sjanse for at laget spiller i 1. divisjon neste sesong.

– Dersom man leser tabellen, og ser på det Brann har produsert den siste tiden, så skulle det ikke forundre meg om de kanskje har oppdaget det i Bergen også, sier Normark med et smil.

– Få frem smilet

Nå gir han spillerne et enkelt råd før nedrykkskampen mot Sogndal

– Sørg for å dra frem smilet. Sørg for å få tilbake spillegleden. Ha den ekte kjærligheten og «passion for the game», sier Normark, som spilte ni kamper for bergenslaget i nedrykkssesongen.

Normark har en spillerfortid fra Mjølner, Brann og Bodø/Glimt, samt proffspill i Frankrike. I tillegg har han trent lag som Aalesund og Tromsø i eliteserien.

Rikard Norling

Rikard Norling: - Vi jobber med det mentale.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

51-åringen mener Brann må unngå å bli rammet av gravalvoret før skjebnekampen.

– Gi hverandre støtte og en god klem, hver eneste gang man gjør noe bra. Sørg for å ha et lite smil på lur også til dommeren, til motstanderne, til publikum og til samarbeidspartnere, og ikke minst til pressen. Så skal man se at det blir mye artigere å være utpå der. Da vil man til syvende og sist prestere gode resultater, sier Normark til NRK.

Norling: – Jobber med det mentale

Brann-trener Rikard Norling presiserer at laget har vært opptatt av det mentale i lang tid nå.

– Det har vært viktig lenge. Er ikke det i balanse, kan man ikke prestere som vi gjorde i går, sier Norling, som mener laget leverte en god kamp mot Bodø/Glimt - til tross for tapet.

– Vi presterer bedre enn hva vi fikk ut av det rent resultatmessig, sier han.

– Er det lett å få spillerne til å være positive nå?

– Det er en svært sterk spillergruppe. De har imponert meg. Til tross for at de får mye negativ feedback i form av dårlige resultater, så jobber de hardt hver dag for klubben, forteller treneren.

Branns keeper Piotr Leciejewski, som tidligere har spilt for Sogndal, innrømmer at det er vanskelig å holde motet oppe.

– Det er veldig tøft. Ingen trodde vi skulle være et bunnlag, men sånn er livet. Nå må vi vise vår karakter og vinne mot Sogndal, sier han.

– Vi tror fremdeles at vi kan greie det, forteller han til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp