Normal

– Trodde aldri jeg skulle få oppleve dette igjen

NRKs fotballkommentator Olav Traaen har en enorm lidenskap for kvinnefotball. Derfor lover han heftige scener om Norge nok en gang går til topps i en internasjonal turnering.

Olav Traaen har kommentert fotball i flere år. Dette er fra finalen under OL i Sydney i 2000.

Olav Traaen har kommentert fotball i flere år. Dette er fra finalen under OL i Sydney i 2000, da Dagny Mellgren ble den store helten.

Olav Traaen

NRKs fotballkommentator Olav Traaen.

– Hvis Norge vinner gull... Da lover jeg at det blir livlig i kommentatorboksen. Å lykkes i en verdensidrett, det er stort! sier Traaen.

Fotballkommentatoren, som for tiden serverer radiolytterne med alt det viktige fra Norges kamper i EM, er kjent for sin utrolige lidenskap for kvinnefotball.

Den kom tydelig frem da Norge sendte Spania hodestups ut av turneringen i mandagens kvartfinale.

«For en scoring! For et mål, Ada Stolsmo Hegerberg. Åååååå. Dette er et mål med stor M! Det er mål med stor M», kommenterte en mildt sagt engasjert Traaen da Norge scoret sitt tredje og siste mål mot Spania.

Om Norge til slutt skulle klare å gå hele veien og vinne EM-gull, kan lytterne vente seg at kommenteringen gires opp ytterligere et par hakk.

– Jeg har et par gir til på lager! Det må spares til de største kampene. Jeg planlegger ikke hva jeg skal si, men det er viktig at lidenskapen og engasjementet er så stort som mulig, forklarer Traaen.

– Hva skyldes din spesielle lidenskap for kvinnefotball?

– Jeg er lidenskapelig opptatt av fotball, uavhengig av kjønn. Men det er i kvinnefotballen de store stegene blir tatt for tiden. Jeg er veldig imponert over utviklingen. Jeg synes god fotball er god fotball, uansett hvem som spiller den.

(Artikkelen fortsetter under klippet)

Hør kommenteringen fra alle målene i semifinalen i EM. Kommentator: Olav Traaen.

Hør kommenteringen fra alle målene i kvartfinalen i EM.

– Husker ikke hva jeg sa

Hans største kommentatoropplevelse i kvinnefotballen går 13 år tilbake i tid. Norge hadde USA i kne i OL-finalen, men amerikanerne utliknet helt på slutten av ordninær tid.

Så, tolv minutter ut i ekstraomgangene, dukket Dagny Mellgren opp.

«Det skal være scoring. JAAAAAAAA! Dagny Mellgren! Norge, Norge. Mitt Norge! Norge scorer. Åååååå, det er så deilig. Nå har vi klart det!», utbrøt Traaen idet Mellgren avgjorde OL-finalen på golden goal.

– Jeg husker finalen veldig godt. Jeg husker at jeg tok helt av, og at jeg ga blaffen i hva jeg sa. Men hva jeg sa, det husker jeg ikke, sier NRKs fotballkommentator.

  • Hør det legendariske klippet øverst i artikkelen!

– Har aldri trodd på nytt gull

Så stor var prestasjonen til de norske fotballjentene tilbake i 2000 at Olav Traaen siden har sett det som usannsynlig at Norge igjen vil gå til topps i en turnering.

– Kvinnefotballen har vokst og vokst siden den gang. Mange nasjoner satser veldig stort og legger ned mye penger og seriøsitet i arbeidet.

– Store fotballnasjoner som Nederland, Spania og Frankrike har tatt steg. For hvert år som har gått siden Norges forrige triumf, har jeg sett det som mindre sannsynlig med et nytt norsk gull, sier Traaen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Norge

De norske fotballjentene har hatt et godt EM så langt. Nå venter Danmark i semifinalen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Derfor var NRKs fotballkommentator i ekstase etter kvartfinaleseieren mot Spania. Nå øyner han en ny norsk bragd.

– Da Norge vant OL i 2000 tenkte jeg at dette blir siste gull. For konkurransen blir tøffere og tøffere. Men nå kan dette gå hele veien til Stockholm og fantastiske Friends Arena, uttalte Traaen etter kampen.

Naboduell i finalen

Hjelmseth

Ingrid Hjelmseth har stått et godt mesterskap så langt. Om det fortsetter, kan Norge gå hele veien, tror Olav Traaen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Han er sterk i troen på at Even Pelleruds spillere tar seg av Danmark i semifinalen torsdag. Deretter venter vinneren av Sverige og Tyskland i finalen søndag.

– Sverige har spilt den beste fotballen i mesterskapet. De har imponert veldig, og jeg tror de slår ut Tyskland. Da blir det finalen vi alle drømmer om: Norge mot Sverige, sier Traaen.

Han mener Norges sjanser til å vinne EM ligger i det solide forsvarsarbeidet. Keeper Ingrid Hjelmseth får beskrivelsen «best i de store kampene», mens forsvarsfireren får skryt for kun to innslupne mål på fire kamper.

– I tillegg har laget en trener som behersker gamet på en prima måte. Han har en utrolig statistikk, med syv mesterskapsmedaljer som Norge-trener, påpeker Traaen.

Fotballkommentatoren frykter imidlertid at Sverige blir en lei nøtt i en eventuell finale.

– Jeg er redd det blir veldig tøft å skulle møte Sverige i en finale. Men for en finale det kan bli. 50 000 tilskuere i Friends Arena!, avslutter Traaen.

Fotballnyheter