Bale-overgang kan gjøre Tottenham enda sterkere

KOMMENTAR: Tottenhams potensielle nyervervelser er så gode at Gareth Bales overgang kan forsterke laget.

Gareth Bale

Tottenhams stjernespiller Gareth Bale rapporteres å være på vei til Real Madrid.

Foto: David Davies / Ap

Få forhandler spilleroverganger som Daniel Levy.

Tottenhams styreformann rapporteres å være nær ved å selge Gareth Bale til Real Madrid for 871 millioner kroner – som vil være verdensrekord – og får sannsynligvis venstrebacken Fábio Coentrão med på kjøpet.

Erik Lamela

Tottenham forhandler blant annet med Erik Lamela fra Roma.

Foto: Larry French / Ap

Tottenham vet at waliseren er nærmest umulig å erstatte. Likevel er Levy i ferd med å finne spillere som kan gjøre laget enda sterkere. Selv uten Bale.

Klubben rapporteres å være i forhandlinger om Willian, den brasilianske midtbanespilleren fra russiske Anzhi Makhachkala; samt den argentinske vingen Erik Lamela fra Roma. Paret antas å koste rundt 280 millioner kroner hver.

Sammen med Coentrão vil duoen legges til i rekken av Tottenhams imponerende sommerrekrutter. Levy er i ferd med å løse en vanskelig situasjon på mesterlig vis, og med André Villas-Boas på trenerbenken kan Tottenham nå nye høyder selv om fjorårets stjernespiller sier adjø.

Spennende signeringer

Det er på ingen måte destruktive spillere som ønskes på White Hart Lane. Profilene som jaktes er offensive, spennende og teknisk glitrende.

Willian vurderes som Bales erstatter. 25 åringen spiller like bak spissen og har flere lignende egenskaper. Han er enormt driblesterk. Med driv og balanse skjærer han gjennom motstanderens sentrale midtbane- og forsvarsledd.

Han er også mobil, og vandrer ofte ut på kant for å slår inn, gå til dødlinja eller skyte. Om han tilpasser seg Premier League blir han vanskelig å stoppe.

Erik Lamela er en annen begavet angriper, som trives best på høyrekanten. Den dribleglade vingen er venstrebeint og skjærer ofte innover i banen for å skyte. 21 åringen kan også spille sentralt, hvor han er dyktig til å time løp inne i boksen.

Denne kombinasjonen resulterte i 15 mål på 33 ligakamper for Roma i fjor.

En spiller som garantert signeres om Bale selges er Coentrão. Portugiseren er blant Europas beste venstrebacker, men holdes ute fra Real Madrids startoppstilling av den utilnærmelige Marcelo.

Willian

Brasilianske Willian kan bli Bales erstatter i Tottenham.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Coentrão støtter ikke bare angrepene, men går også til sidelinjen for å slå inn selv. Som en tidligere kantspillerer er han dyktig til å gå forbi spillere. Defensivt er han stødig og aggressiv.

Nye muligheter

Trioen passer godt for Villas-Boas og hans 4-2-3-1 system. Portugiseren er hovedsakelig en offensiv trener med en ambisiøs filosofi, og spillerne vil gi ham kvalitet, dybde og variasjon.

Willian vil operere like bak Roberto Soldado (en spiss som kan både løpe, avslutte og vinne i lufta). Han vil utfordre trege midtstoppere, og prøve små stikkere til Soldado og de to kantspillerne.

Samtidig vil han utfordre trege midtstoppere, og skape ubalanse i motstanderlaget ved å vandre ut på kant. Han er utvilsomt en matchvinner, og om Bale selges er Willian sannsynligvis den viktigste signeringen.

På høyrekant vil Lamela gi Aaron Lennon konkurranse. Argentineren er mer teknisk og raffinert enn engelskmannen, og vil tilby Villas-Boas et nytt alternativ ved å kunne skjære inn fra kant.

Der kan han kombinere med Willian – om han hentes – og Soldado. Han kan også spille sentralt om Willian er skadet, eller på venstrekanten, hvor den nyinnkjøpte belgieren Nacer Chadli startet i ligaåpningen mot Crystal Palace.

På venstreback går Coentrão inn som en av ligaens beste alternativer. Han er bedre enn Benoît Assou-Ekott. Om han holdes skadefri betyr det også at midtstopperen Jan Vertonghen slipper å spille på backen – som ofte skjedde i fjor. Med Soldado luskende inne i boksen kan Coentrãos løp langs kanten bli ekstra farlige.

Bred stall

Om de tre overgangene går gjennom, vil Tottenham ha en vanvittig bredde. De tre offensive midtbanespillerne – Chadli, Willian og Lamela – vil utgjøre et sprudlende galleri av ballartister, mens trioen Gylfi Sigurðsson, Lewis Holtby og Lennon vil gi en dekning som kun Manchester City kan matche.

På topp dekkes Soldado av Jermain Defoe og Emmanuel Adebayor. Sentralt på midtbanen har Tottenham kjøpt Paulinho, en energisk, målfarlig brasilianer; og Étienne Capoue, en atletisk ballvinner.

Med Sandro og Mousa Dembélé allerede i troppen har Spurs fire råsterke midtbanespillere som vil fungere som en defensiv plattform for de mer kreative angriperne.

En slik bredde er spesielt viktig for Tottenham. Laget får flere ekstra kamper i år gjennom Europa League; en turnering Villas-Boas prioriterer. Treneren har også uttrykket et ønske om dobbel dekning i alle posisjoner. Når overgangsvinduet stenges vil han muligens kunne stille to lag som er gode nok til å kjempe om spill i Europa.

En bedre løsning

Det er kanskje bare en forretningsmann så dyktig som Levy som kan signere spillere av en slik standard uten å kunne tilby mesterligafotball. Spurs risikerer å miste en stjerne, men det gjenoppbyggede laget kan bli formidabelt.

De tre signeringene kan bli viktige spillere i den andre epoken av Villas-Boas’ prosjekt på White Hart Lane. Om fjorårets sommerhandel var imponerende, vil dette overgangsvinduet kunne gi Tottenham kvaliteten til å kjempe om en topp-tre plassering.

Slitne bein kan erstattes med kvalitet; matchvinnere kan tre frem fra benken; supporterne kan bekymre seg mindre over skader.

Det var nemlig mange som trakk pusten de gangene Bale vred seg på gressteppet i fjor. Alle lag trenger stjerner, men Tottenhams avhengighet av angriperen var også et svakhetstegn.

Om Levys strategi går etter planen, vil Tottenham ikke bare fordele ansvaret på flere spillere, men også forsterke laget.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.