– Den enkelte må dresseres mer

Trusler, Twitter-bråk og anklager om filming. Både Norges Fotballforbund og eksperter mener landslagets holdninger bør forbedres.

Landslaget (ill)

Det norske landslaget representert ved Rune Allmenning Jarstein, Alexander Søderlund og John Arne Riise.

– NFF har en holdningskampanje som heter «Jeg spiller for Norge». Den jobber de med, men de jobber tydeligvis ikke godt nok, sier Dagbladets sportskommentator, Morten Pedersen, til NRK.

Kommentaren kommer etter den siste tids turbulens rundt det norske landslaget.

For til tross for seier og tre viktige poeng i VM-kvalifiseringskampen mot Slovenia, har twitter-bråket, Søderlunds straffe-filming og Jarsteins trusler om juling dratt mye av oppmerksomheten bort fra det sportslige.

– Den enkelte må dresseres mer, du så det i John Arne Riise-episoden, og da Jarstein truet fotografen med juling. Her må det gås flere runder, og det er et stort lerret som må blekes, sier Pedersen.

– Ikke snakk om voldsmann eller terrorist

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, gir Pedersen langt på vei rett i at det ikke jobbes nok med holdningskampanjen.

– Det kan hende det ikke jobbes godt nok, men prosjektet er i gangsatt, og jeg er sikker på at det vil få bedre og bedre effekt. Vi prøver å sette fokus på viktigheten av hva det vil si å være landslagsspiller, sier Siem.

– Det er vi som ledere som har ansvaret. Vi kan ikke skylde på spillerne.

Mot Slovenia hadde kun 11.168 tilskuere møtt opp på Ullevaal for å støtte hjemmelaget.

Siem innrømmer at de siste dagers hendelser rundt landslaget ikke har vært positiv for landslagets omdømme.

– Det mest omdømmestyrende er resultatet, men vi er klar over at slike episoder ikke hjelper. Alle episoder som skjer rundt landslaget som folk ikke identifiserer seg med skaper avstand, sier han.

Siem er likevel forsiktig med å kritisere Jarsteins oppførsel.

Morten Pedersen

Dagbladets kommentator, Morten Pedersen.

Foto: NRK
Egil Olsen

Landslagssjef Egil Olsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Henning Berg

Henning Berg: Ikke all PR er god PR.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / Scanpix

– Selv om vi tar avstand fra ordbruken så er det her ikke snakk om en voldsmann eller terrorist. Dette er en keeper som ikke ville at det skulle bli tatt bilde, og som var litt stor i kjeften. Vi må ikke dra det ut av proporsjoner.

– Det var upassende, helt klart, men vi må være edruelige. Han har lagt seg flat og beklaget.

– All PR er ikke god PR

Henning Berg har 100 kamper på det norske A-landslaget fra 1992 til 2004. Han mener de siste dagers turbulens kan ha påvirket landslagets omdømme.

– All PR er ikke god PR. Det er klart at noen av tingene har vært uheldige, men hvis media drar det ut for mye og overdimensjonerer ting, så tror jeg at folkeopinionen fort snur, påpeker han.

Den tidligere landslagsspilleren tar frem John Arne Riise som eksempel.

– Den behandlingen John Arne fikk i media var av en såpass tøff og personlig karakter at jeg tror det var lett å få sympati med ham.

– I en ideell verden burde det vært mest fokus på resultatene og det sportslige, men slik er det ikke, sier han, og legger til:

– Hjemmetapet mot Hellas og tapet borte mot Island gjorde nok folk litt avventende, og da er det lettere å bli hjemme og se kampen på TV.

– Det gjelder ikke mange personer

Landslagssjef Egil Olsen var lei av å svare på spørsmål om utensportslige forhold da han møtte pressen onsdag.

Han sier at de siste dagers episoder rundt laget ikke har plaget ham.

.– Det gjelder ikke mange personer, og det har ikke vært mye bråk. Det er stort sett en veldig kjekk og grei gjeng, sier han.

– Men jeg skjønner at dere (media) må ha noe å skrive om. Det handler om hvilke dimensjoner det får i media. ”Selvforherligende tufs” - jeg synes ikke det er så veldig anstendig, skal jeg være helt ærlig, sier han.

– Hva mener du om straffesituasjonen der Søderlund er innblandet?

– Det kommer an på. Jeg må snakke med han. Hvis ingen har vært borti han og han hiver seg bare for å få straffe, så er saken annerledes. Men det er tydelig kontakt og det kan diskuteres hvor lett han faller, sier landslagssjefen.

Fotballnyheter