Wenger: – Spania har forrådt sin egen fotballfilosofi

Spania spiller over 100 flere pasninger per kamp nå enn for to år siden. Arsène Wenger går hardt ut mot spillestilen til Xavi og co.

Xavi Hernandez og Arsène Wenger

Xavi Hernandez har vunnet 17 troféer de siste fire årene. Det spørs om han bryr seg om uttalelsene fra Arsène Wenger, som har vunnet null de siste syv årene.

Foto: Bildemontasje NRK / AFP

Vicente del Bosque

Vicente del Bosque har gjort det spanske forsvaret nærmest ugjennomtrengelig.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

– De har forrådt sin egen filosofi og snudd den til noe negativt. Før ville de ha ballen hele tiden for å kunne angripe og vinne kampen. Nå virker det som de først og fremst gjør det for å unngå å tape, skriver Arsène Wenger i sin spalte på Eurosport.com.

De regjerende verdens- og europamesterne har fått kraftig kritikk under årets EM.

Fantastiske i forsvar

Den metodiske, tålmodige «tiki-taka»-stilen er kjedelig å se på, har mange ment. Wenger kaster seg på hylekoret. Han mener de er mer opptatte av å unngå baklengsmål enn å score.

– De har blitt mer konservative, og grunnen til at de ikke vil miste ballen, er at de ikke vil gi deg sjansen til å score. Det er inntrykket man får fra EM 2012, skriver den franske Arsenal-manageren.

I så fall har taktikken utvilsomt fungert. Spania har bare sluppet inn ett eneste mål i EM, og har tangert Italias EM-rekord ved å ikke slippe inn mål på fire kamper.

Når det virkelig gjelder, i utslagningsrundene, har de ikke sluppet inn et mål siden VM i 2006, altså på over 900 spilleminutter, ifølge Infostrada.

Har utviklet seg

Antonio Di Natale

Italias Antonio Di Natale er den siste som har scoret mot Spania. Det er over fire hele kamper siden.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Spanias taktikk har som vanlig gått ut på å holde ballen i laget så mye som mulig. Ofte har de briljante ballspillerne Xavi, David Silva, Andres Iniesta, Cesc Fabregas, Xabi Alonso og Sergio Busquets sørget for at motstanderen knapt får låne ballen.

Og Wenger har rett i at Spania har forandret seg. Ifølge Opta har Spania spilt 692 pasninger per 90 minutter i EM 2012. Det er over 100 flere mer enn de gjorde i VM for to år siden.

Spania, ofte uten en ren spiss, har altså tatt sin fotballrevolusjon enda et steg videre.

– Vi kan ikke forbli i det forrige århundret. Fotballen utvikler seg, og spillerne har forandret seg. Kjernen er den samme, men man kan ikke si at vi ikke har forsøkt å forandre oss, sier Spanias trener Vicente del Bosque.

  • Hva synes du? Er det kjedelig å se på Spania? Diskutér nederst i saken!

Spillet bølger ikke fram og tilbake

Det sier det meste at hele fem spanske spillere har spilt flere vellykkede pasninger enn Italias mestsentrende spiller Andrea Pirlo (320 pasninger, ifølge Opta analyse) - selv om det er Pirlo som blir hyllet som mesterskapets store spiller.

Mot stakkars Irland i gruppespillet noterte Spania seg for vanvittige 859 pasningsforsøk. Det er ny rekord i et EM-sluttspill. Irene hadde mer enn 500 pasninger færre enn sine spanske overmenn.

Resultatet er at kampene ikke bølger like mye frem og tilbake, mener kritikerne av den spanske spillestilen.

(saken fortsetter under bildet)

Xavi

Spanjolene er ikke bare dyktige med ballen, men også glimrende på å vinne tilbake ballen med én gang de taper den. Her tar Xavi ballen fra Franck Ribery.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Xavi forsvarer spillestilen

Forsvarerne av Spania vil imidlertid argumentere for at man til gjengjeld får nyte den eminente spanske ballbehandlingen enda mer.

– Vi har vært så heldige at vi kan satse på tekniske spillere som ønsker å spille attraktiv fotball, akkurat som Pirlo gjør. Vi blir aldri lei av denne stilen, vi nyter å spille den, og vi er i en fantastisk posisjon til å oppnå enda mer, sier Xavi ifølge AP.

Mario Balotelli dobler

Spanjolene møter et langt mer direkte italiensk lag i finalen. Her scorer Mario Balotelli etter en rask kontring i semifinalen.

Foto: Frank Augstein / Ap

– Vi prioriterer talent foran ren fysikk, og det er noe tilskuerne kan identifisere seg med. Du kan ikke be om mer, sier den spanske midtbanemaestroen.

Han har dessuten uttalt at det er samme hvordan de spiller så lenge laget vinner.

– Vi er ikke kjedelige. Hvis det er kjedelig at Spania alltid vinner, er det ideelt for oss. Vi skriver historie i denne idretten, sier Xavi ifølge BBC.

Wenger: – Ikke like effektivt

Wenger mener imidlertid at spanjolene ikke er like effektive som i 2008 og 2010.

– De er fortsatt helt glimrende, men de har mindre gjennombrudd enn tidligere, skriver Wenger.

Det spørs om Xavi lar seg skremme. Han har vunnet 17 troféer med sin «tiki-taka»-stil de siste fire årene, ifølge en gjennomgang gjort av VG. Wenger har på sin side ikke vunnet et eneste trofé på syv år.

Hva synes du? Er det kjedelig å se på Spania? Diskutér i kommentarfeltet!

Fotballnyheter