– Barcelona bruker millioner på taxi til talentene

La Liga-ekspert Petter Veland er ikke i tvil: – Alt Barcelona gjør er planlagt og gjennomført til fingerspissene.

Barcelona

Samtlige spillere på dette bildet har blitt blant verdens beste etter å ha tatt steget opp fra Barcelonas ungdomsakademi La Masia. Fra venstre: Gerard Pique, Lionel Messi, Xavi, Cesc Fabregas og Sergio Busquets.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

Til tross for mesterliga-exiten mot Chelsea i semifinalen forrige sesong, anser mange Tito Vilanovas mannskap for å være verdens beste. Mye av grunnen virker åpenbar: Klubben produserer spillere på løpende bånd.

Britain Soccer Champions League Final

Barcelona vant mesterligaen i 2011 med syv egentutviklede spillere i startelleveren.

Foto: Manu Fernandez / Ap

Da Barcelona vant mesterligafinalen mot Manchester United i 2011, var det med syv spillere fra eget ungdomsakademi i startelleveren. Lionel Messi, Xavi, Andres Iniesta, Pedro, Sergio Busquets, Gerard Pique og Victor Valdes var alle sterke bidragsytere til at Barcelona vant sin tredje mesterligatittel på fem år.

Bak de allerede etablerte stjernene finnes spillere som Thiago Alcantara, Christian Tello, Martin Montoya, Marc Bartra og Issac Cuenca. Alle får de sjansen på førstelaget med jevne mellomrom.

– De senere årene har Barcelona av mange blitt omtalt som tidenes beste klubblag. Det er utrolig at kjernen i laget er klubbens egenutviklede spillere, sier La Liga-ekspert Petter Veland til NRK.no.

Bruker millioner på taxi

Han mener mye av grunnen er profesjonalitetet i klubbens ungdomsakademi La Masia.

– Det Barcelona gjør på La Masia står ikke tilbake for noen. Alt er planlagt og gjennomført til fingerspissene, sier Veland imponert.

Én annen som er imponert over Barcelonas ungdomssatsning, er Liverpools akademidirektør Frank McParland. I forbindelse med en kamp mot Barcelona i ungdommenes utgave av mesterligaen, NextGen, fikk McParland et innsyn i grepene den katalonske klubben gjør for å sikre suksess.

Barcelona legger nemlig alt til rette for at de unge og håpefulle ikke skal behøve å tenke på noe annet enn fotballen.

– Det var utrolig da jeg spurte Barcelona hvordan de sørger for å få alle barna til La Masia hver dag. Mange av barna bor der, men de øvrige må reise til og fra. Jeg ble fortalt at de bruker 800.000 euro hvert år på å frakte barna i taxi til treningsfeltet. Det er helt utrolig!, sier McParland til nettstedet The Anfield Wrap.

– Er det noen mulighet for at dere i Liverpool kunne brukt 800.000 euro på å frakte barna i taxi til Kirkby (Liverpools treningsfelt)?

– Ikke en sjanse!, svarer McParland.

– Får valuta for pengene

Lionel Messi, Cesc Fabregas

Cesc Fabregas og Lionel Messi kjørte begge taxi til La Masia som akademispillere.

Foto: Lalo R. Villar / Ap

Taxiene er gjerne minibusser som plukker opp mange unggutter på vei til La Masia. Lionel Messi er én av dem som en gang ble kjørt i taxi. Cesc Fabregas en annen.

Som tiåring ble han hver dag plukket opp utenfor sitt hjem klokken fem om ettermiddagen og kjørt den to timer lange turen til La Masia. Der trente han i halvannen time, før taxien fraktet ham hjem om kvelden.

– Det høres kanskje ut som at taxi til ungguttene er å sy puter under armene deres. Men dette gjør at talentene kan konsentrere seg fullt ut om fotballen. Foreldre og barn slipper unødige bekymringer, sier Veland.

Han mener det til syvende og sist er slike detaljer som skiller Barcelona fra konkurrentene.

– Hvis man ser på hvor gode Messi og Fabregas er den dag i dag, er de årlige millionene til taxi en liten sum å betale. Plusser man på alle de andre klassespillerne, er det ingen tvil om at klubben har fått valuta for pengene. Du kan jo tenke deg hvor mye det ville kostet å kjøpe inn dagens Barcelona-lag fra scratch, sier Veland.

Favoritter til ny triumf

Petter Veland

La Liga-ekspert Petter Veland.

Han viser til at Barcelona har en filosofi de skal følge, koste hva det koste vil.

– Barcelona skal i første rekke være tuftet på egne spillere. Der det er nødvendig, kan de så fylle på med stjerner, forklarer Veland.

Resultatet er et lag som er favoritter til å gå helt til topps i årets mesterliga. Klubben tapte riktig nok forrige gruppespillskamp mot Celtic, men med poeng borte mot Spartak Moskva tirsdag kveld, vil avansementet til åttedelsfinalen være sikret.

– Barcelona er den store favoritten til å vinne mesterligaen, kanskje sammen med Real Madrid, avslutter Veland.

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Gauseth gir seg etter sesongen

  Mjøndalen-spilleren Christian Gauseth avslutter karrieren etter at sesongen 2021 er over.

  – Ja, ja, ja, ja. Jeg har sammen med en kompis allerede plukket ut noen snutter fra karrieren, sier Mjøndalen-kapteinen til VG.

  Veteranen har spilt for Mjøndalen siden 2013.

  Romsdalingen har slitt med skader gjennom sesongen. Han har kun startet åtte seriekamper. Gauseth kaller det et marerittår.

  Gauseth ser ikke for seg at han fortsetter i en annen rolle for Mjøndalen eller innen fotballen. Han sier at han vil prøve seg i arbeidslivet utenfor fotballen.

  Eliteserien i fotball 2020: Sarpsborg 08 - Mjøndalen (2-0)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Wenger oppgitt over VM-motstand

  Tidligere Arsenal-manager mener følelser heller enn fornuft styrer reaksjonene på hans forslag om å arrangere fotball-VM hvert annet år.

  Wenger er i dag utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han er mannen bak forslaget om å la verden få se VM-fotball annethvert år i stedet for kun hvert fjerde som i dag. Det har møtt betydelig motstand.

  – Mange av de negative reaksjonene har kommet fordi folk ikke har sett hele konseptet. Det blir mye følelser, hvilket jeg kan forstå, siden vi alle er vokst opp med en annen syklus, sier Wenger i BBCs podkast Sports Desk, ifølge Ritzau.

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har gått sterkt mot planene om hyppigere VM-spill, men Wenger mener mange har snudd når de har sett hele opplegget.

  Ifølge Wengers forslag skal hele fotballkalenderen endres slik at spillerne skal få en lengre pause og reise mindre.

  Forslaget skal diskuteres på et Fifa-møte i slutten av neste uke.

  Arsène Wenger mot Aston Villa
  Foto: Clive Mason / Getty Images
 • Uefa dobler premiepengene til EM

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har vedtatt å doble premiepengene til lagene som deltar i EM til sommeren.

  Lagene vil nå dele på en pott på 16 millioner euro. I tillegg får klubbene som frigir spillere til mesterskapet for første gang få penger. Lagene vil dele en pott på 4,5 millioner euro.

  – Dette er viktige strategiske initiativ for Uefas kvinnefotball-strategi. Det sikrer mer penger enn noen gang tidligere fordelt av Uefa, skriver de i en pressemelding.

  Norge er kvalifisert til mesterskapet som spilles i England fra 6.-31. juli 2022.

  Fortsatt er det langt opp til herrene. De 24 lagene i sommerens EM fikk nesten 100 millioner kroner kun for å delta. Den totale potten var på over 3,5 milliarder kroner.

  Norge
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Viking utestenger sesongkortholder

  Viking har utestengt en tilskuer på grunn av rasistiske tilrop under hjemmekampen mot Bodø/Glimt søndag.

  – Det var leder i Vikinghordene, Roar Åkerlund, som rapporterte inn hendelsen til klubben like etter kampslutt. Klubben har hatt et møte med den aktuelle supporteren som erkjenner hendelsen, skriver klubben i en pressemelding.

  Tilskueren er utestengt fra 30 kamper og ekskluderes også fra Vikinghordene i samme tidsrom.

  – En trist sak for alle som er glad i fotball og Viking. Vi ønsker å beklage overfor Bodø/Glimt, øvrige tilskuere på SR-Bank Arena og resten av fotball-Norge. Vi ønsker ikke at slike situasjoner skal oppstå på våre tribuner, og vil fortsette å jobbe aktivt sammen med idretten i kampen mot rasisme og diskriminering, sier daglig leder i Viking, Eirik Bjørnø.

  Eliteserien i fotball 2021: Viking - Rosenborg
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Seieren glapp på overtid for Deila

  Det ble dramatisk da Ronny Deila og hans New York City spilte uavgjort mot New York Red Bulls natt til torsdag. Red Bulls utlignet i det 102. minuttet.

  En frustrert Deila måtte se at en avslutning som gikk rett opp i armen til Maxime Chanot fra kloss hold, ble vurdert av VAR. Da var det kun sekunder igjen av den tillagte overtiden på åtte minutter. Bortelaget ble tildelt straffesparket etter en lang vurdering av dommerteamet, og polske Patryk Klimala satte den inn og sørget for 1-1.

  Med over 101 minutter spilt er Klimalas scoring den seneste som er scoret i MLS-historien i en ordinær kamp.

  En halvtime tidligere ble Deilas midtbanemann Keaton Parks sendt i dusjen med direkte rødt kort for en takling. Valentin Castellanos scoret New York Citys eneste mål.

  Deilas lag er på 3.-plass i MLS' avdeling øst.

  Deila
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen
World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England
Sverige
Ronaldo