– Barcelona bruker millioner på taxi til talentene

La Liga-ekspert Petter Veland er ikke i tvil: – Alt Barcelona gjør er planlagt og gjennomført til fingerspissene.

Barcelona

Samtlige spillere på dette bildet har blitt blant verdens beste etter å ha tatt steget opp fra Barcelonas ungdomsakademi La Masia. Fra venstre: Gerard Pique, Lionel Messi, Xavi, Cesc Fabregas og Sergio Busquets.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

Til tross for mesterliga-exiten mot Chelsea i semifinalen forrige sesong, anser mange Tito Vilanovas mannskap for å være verdens beste. Mye av grunnen virker åpenbar: Klubben produserer spillere på løpende bånd.

Britain Soccer Champions League Final

Barcelona vant mesterligaen i 2011 med syv egentutviklede spillere i startelleveren.

Foto: Manu Fernandez / Ap

Da Barcelona vant mesterligafinalen mot Manchester United i 2011, var det med syv spillere fra eget ungdomsakademi i startelleveren. Lionel Messi, Xavi, Andres Iniesta, Pedro, Sergio Busquets, Gerard Pique og Victor Valdes var alle sterke bidragsytere til at Barcelona vant sin tredje mesterligatittel på fem år.

Bak de allerede etablerte stjernene finnes spillere som Thiago Alcantara, Christian Tello, Martin Montoya, Marc Bartra og Issac Cuenca. Alle får de sjansen på førstelaget med jevne mellomrom.

– De senere årene har Barcelona av mange blitt omtalt som tidenes beste klubblag. Det er utrolig at kjernen i laget er klubbens egenutviklede spillere, sier La Liga-ekspert Petter Veland til NRK.no.

Bruker millioner på taxi

Han mener mye av grunnen er profesjonalitetet i klubbens ungdomsakademi La Masia.

– Det Barcelona gjør på La Masia står ikke tilbake for noen. Alt er planlagt og gjennomført til fingerspissene, sier Veland imponert.

Én annen som er imponert over Barcelonas ungdomssatsning, er Liverpools akademidirektør Frank McParland. I forbindelse med en kamp mot Barcelona i ungdommenes utgave av mesterligaen, NextGen, fikk McParland et innsyn i grepene den katalonske klubben gjør for å sikre suksess.

Barcelona legger nemlig alt til rette for at de unge og håpefulle ikke skal behøve å tenke på noe annet enn fotballen.

– Det var utrolig da jeg spurte Barcelona hvordan de sørger for å få alle barna til La Masia hver dag. Mange av barna bor der, men de øvrige må reise til og fra. Jeg ble fortalt at de bruker 800.000 euro hvert år på å frakte barna i taxi til treningsfeltet. Det er helt utrolig!, sier McParland til nettstedet The Anfield Wrap.

– Er det noen mulighet for at dere i Liverpool kunne brukt 800.000 euro på å frakte barna i taxi til Kirkby (Liverpools treningsfelt)?

– Ikke en sjanse!, svarer McParland.

– Får valuta for pengene

Lionel Messi, Cesc Fabregas

Cesc Fabregas og Lionel Messi kjørte begge taxi til La Masia som akademispillere.

Foto: Lalo R. Villar / Ap

Taxiene er gjerne minibusser som plukker opp mange unggutter på vei til La Masia. Lionel Messi er én av dem som en gang ble kjørt i taxi. Cesc Fabregas en annen.

Som tiåring ble han hver dag plukket opp utenfor sitt hjem klokken fem om ettermiddagen og kjørt den to timer lange turen til La Masia. Der trente han i halvannen time, før taxien fraktet ham hjem om kvelden.

– Det høres kanskje ut som at taxi til ungguttene er å sy puter under armene deres. Men dette gjør at talentene kan konsentrere seg fullt ut om fotballen. Foreldre og barn slipper unødige bekymringer, sier Veland.

Han mener det til syvende og sist er slike detaljer som skiller Barcelona fra konkurrentene.

– Hvis man ser på hvor gode Messi og Fabregas er den dag i dag, er de årlige millionene til taxi en liten sum å betale. Plusser man på alle de andre klassespillerne, er det ingen tvil om at klubben har fått valuta for pengene. Du kan jo tenke deg hvor mye det ville kostet å kjøpe inn dagens Barcelona-lag fra scratch, sier Veland.

Favoritter til ny triumf

Petter Veland

La Liga-ekspert Petter Veland.

Han viser til at Barcelona har en filosofi de skal følge, koste hva det koste vil.

– Barcelona skal i første rekke være tuftet på egne spillere. Der det er nødvendig, kan de så fylle på med stjerner, forklarer Veland.

Resultatet er et lag som er favoritter til å gå helt til topps i årets mesterliga. Klubben tapte riktig nok forrige gruppespillskamp mot Celtic, men med poeng borte mot Spartak Moskva tirsdag kveld, vil avansementet til åttedelsfinalen være sikret.

– Barcelona er den store favoritten til å vinne mesterligaen, kanskje sammen med Real Madrid, avslutter Veland.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp