Hopp til innhold

Tidligere Celtic-spiller: – Ronny er Skandinavias beste manager

Celtic tok nylig kontakt med Vidar Riseth for å få hans vurdering av Ronny Deila. Den tidligere Skottland-proffen sparte ikke på kruttet.

Ronny Deila

Ronny Deila er høyaktuell som trenerkandidat for Celtic.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Vidar Riseth

Vidar Riseth mener Deila er Skandianvias beste manager.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Ronny Deila virker å være svært nær en overgang til skotske Celtic. Den tidligere Celtic-spilleren Vidar Riseth har fortsatt sterke bånd til klubben, og sier han ble forhørt om Deilas kvalifikasjoner av Celtic.

– Jeg mener Ronny Deila er Skandinavias beste trener. Han er veldig sterk mentalt, han er knalltøff med spillerne sine, og han krever at det skal jobbe for fullt og etter hans stil. Hvis du ikke liker den stilen, da har du ikke noe i klubben hans å gjøre.

Riseth spilte for Celtic fra 1998 til 2000, og er svært begeistret for at det nå kan bli en ny nordmann i klubben, selv om Deila selv sier at han ikke har vært i kontakt med Celtic ennå.

– Jeg kjenner klubben ut og inn og følger litt ekstra med, jeg har et hjerte for Celtic, det må jeg innrømme, så hvis de ender med Ronny, så er det helt fantastisk.

Undomssatsing

Riseth mener Deilas arbeid med ungdomsavdelingen har satt ham på Celtics ønskeliste.

– De har sett hvordan han jobber med ungdommen, han setter hele klubben i system, du kan få opp spillere fra ungdomsavdelingen, samtidig som du må krydre med noen kjøp. Det er Ronny best på i Norge uten tvil, han har gjort det i flere år.

Tidligere Aberdeen-spiller Arild Stavrum mener også Deilas ungdomsarbeid har gitt han et fortrinn.

ARILD STAVRUM

Arild Stavrum mener Deilas ungdomsarbeid har pirret Celtics interesse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Ronny har markert seg som en manager som satser på unge spillere over tid, mens de store klubbene i Glasgow er kjent for å kjøpe dyre spillere og satse på kortvarig suksess, mener Stavrum.

Han mener de aller fleste storklubbene i verden heller mer mot å satse på ungdommen, og at Deila kan være et fornuftig valg for Celtic i et slikt henseende.

– Det kan være Celtic vil ha mer valuta for pengene. De vil satse langvarig og gi unge spillere muligheten til å blomstre. Det er jo noe Ronny har gjort i sin tid i Godset.

Sammenlignes med andre norske managere

Andre norske managere har forsøkt seg i britisk fotball med varierende hell. Ståle Solbakken, Henning Berg og Ole Gunnar Solskjær tok alle turen til balløya uten å få det helt til. Stavrum mener sammenligningen med andre norske managere er uungåelig for Deila.

– Med en gang det går dårlig kommer britiske medier til å si at det er det samme som de andre norske trenerne. Mitt poeng er at de ikke kan sammenlignes, David Moyes og Alex Ferguson hadde ikke samme suksess selv om begge var skotske, påpeker Stavrum.

Vidar Riseth har vært en populær mann blant britiske medier de siste dagene. Som tidligere Celtic-spiller vil «alle» ha hans vurdering av Deila. Han bekrefter at den manglende suksessen til andre norske trenere er noe britisk presse er opptatt av.

– Jeg har mange spørsmål om det. Det er en del som har vært over der nå som ikke har lykkes, så det er mange som lurer på om jeg tror Ronny kan få det til. Og svaret mitt er at det tror jeg, jeg tror Ronny kommer til å lykkes, han er ekstremt sterkt mentalt og jeg tror han kommer til å trykke Celtic-fansen til sitt bryst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Celtic

Celtic er vant til å vinne, og Deila må nok levere enda et seriegull i sin første sesong.

Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Dominerende

Celtic har vunnet den skotske eliteserien hele 45 ganger og den skotske cupen 36 ganger. Etter at deres største rival Rangers ble degradert i forkant av 2012/2013-sesongen har Celtics dominans i den øverste divisjonen vært total.

De vant nær sagt selvfølgelig årets førstedivisjon med 29 poengs margin og tapte bare én kamp i serien.

– Celtic og Rangers er som Rosenborg på 90-tallet ganger ti. Det er en utrolig forskjell på de to og de andre lagene, fastslår Stavrum.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden