Tidligere Celtic-spiller: – Ronny er Skandinavias beste manager

Celtic tok nylig kontakt med Vidar Riseth for å få hans vurdering av Ronny Deila. Den tidligere Skottland-proffen sparte ikke på kruttet.

Ronny Deila

Ronny Deila er høyaktuell som trenerkandidat for Celtic.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Vidar Riseth

Vidar Riseth mener Deila er Skandianvias beste manager.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Ronny Deila virker å være svært nær en overgang til skotske Celtic. Den tidligere Celtic-spilleren Vidar Riseth har fortsatt sterke bånd til klubben, og sier han ble forhørt om Deilas kvalifikasjoner av Celtic.

– Jeg mener Ronny Deila er Skandinavias beste trener. Han er veldig sterk mentalt, han er knalltøff med spillerne sine, og han krever at det skal jobbe for fullt og etter hans stil. Hvis du ikke liker den stilen, da har du ikke noe i klubben hans å gjøre.

Riseth spilte for Celtic fra 1998 til 2000, og er svært begeistret for at det nå kan bli en ny nordmann i klubben, selv om Deila selv sier at han ikke har vært i kontakt med Celtic ennå.

– Jeg kjenner klubben ut og inn og følger litt ekstra med, jeg har et hjerte for Celtic, det må jeg innrømme, så hvis de ender med Ronny, så er det helt fantastisk.

Undomssatsing

Riseth mener Deilas arbeid med ungdomsavdelingen har satt ham på Celtics ønskeliste.

– De har sett hvordan han jobber med ungdommen, han setter hele klubben i system, du kan få opp spillere fra ungdomsavdelingen, samtidig som du må krydre med noen kjøp. Det er Ronny best på i Norge uten tvil, han har gjort det i flere år.

Tidligere Aberdeen-spiller Arild Stavrum mener også Deilas ungdomsarbeid har gitt han et fortrinn.

ARILD STAVRUM

Arild Stavrum mener Deilas ungdomsarbeid har pirret Celtics interesse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Ronny har markert seg som en manager som satser på unge spillere over tid, mens de store klubbene i Glasgow er kjent for å kjøpe dyre spillere og satse på kortvarig suksess, mener Stavrum.

Han mener de aller fleste storklubbene i verden heller mer mot å satse på ungdommen, og at Deila kan være et fornuftig valg for Celtic i et slikt henseende.

– Det kan være Celtic vil ha mer valuta for pengene. De vil satse langvarig og gi unge spillere muligheten til å blomstre. Det er jo noe Ronny har gjort i sin tid i Godset.

Sammenlignes med andre norske managere

Andre norske managere har forsøkt seg i britisk fotball med varierende hell. Ståle Solbakken, Henning Berg og Ole Gunnar Solskjær tok alle turen til balløya uten å få det helt til. Stavrum mener sammenligningen med andre norske managere er uungåelig for Deila.

– Med en gang det går dårlig kommer britiske medier til å si at det er det samme som de andre norske trenerne. Mitt poeng er at de ikke kan sammenlignes, David Moyes og Alex Ferguson hadde ikke samme suksess selv om begge var skotske, påpeker Stavrum.

Vidar Riseth har vært en populær mann blant britiske medier de siste dagene. Som tidligere Celtic-spiller vil «alle» ha hans vurdering av Deila. Han bekrefter at den manglende suksessen til andre norske trenere er noe britisk presse er opptatt av.

– Jeg har mange spørsmål om det. Det er en del som har vært over der nå som ikke har lykkes, så det er mange som lurer på om jeg tror Ronny kan få det til. Og svaret mitt er at det tror jeg, jeg tror Ronny kommer til å lykkes, han er ekstremt sterkt mentalt og jeg tror han kommer til å trykke Celtic-fansen til sitt bryst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Celtic

Celtic er vant til å vinne, og Deila må nok levere enda et seriegull i sin første sesong.

Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Dominerende

Celtic har vunnet den skotske eliteserien hele 45 ganger og den skotske cupen 36 ganger. Etter at deres største rival Rangers ble degradert i forkant av 2012/2013-sesongen har Celtics dominans i den øverste divisjonen vært total.

De vant nær sagt selvfølgelig årets førstedivisjon med 29 poengs margin og tapte bare én kamp i serien.

– Celtic og Rangers er som Rosenborg på 90-tallet ganger ti. Det er en utrolig forskjell på de to og de andre lagene, fastslår Stavrum.

Fotballnyheter