Blatter: – Qatar-valget var politisk påvirket

FIFA-president Sepp Blatter sier at politiske og økonomiske interesser påvirket valget av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM i 2022.

Sepp Blatter

Ifølge presidenten i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), Sepp Blatter, granskes nå tildelingen av fotball-VM til Qatar.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

– Ja, det var definitivt direkte politisk påvirkning, sier sveitseren til den tyske ukeavisen Die Zeit.

– Europeiske ledere anbefalte sine lands FIFA-styremedlemmer å gå for Qatar på grunn av store økonomiske interesser i landet, legger Blatter til.

Uttalelsene kan oppfattes som et ledd i maktkampen mellom Blatter og UEFA-president Michel Platini. Franskmannen har kommet kraftig på kant med Blatter i senere år og tippes å utfordre ham i neste FIFA-presidentvalg.

Platini er blitt kraftig kritisert for at han noen dager før valget av vertsland var i en middag i Frankrikes presidentpalass sammen med daværende president Nicolas Sarkozy og den daværende emiren av Qatar.

Til bladet France Football har Platini sagt at selv om han takket ja til invitasjonen og senere stemte på Qatar, ble det ikke inngått noen avtaler eller utøvet noen form for press under middagen.

Qatargate

France Football hadde i januar et stort oppslag under tittelen Qatargate, der det ble hevdet at Qatar kjøpte VM. Blant annet skal Platinis stemme ha blitt sikret mot løfter om store investeringer i prosjekter av viktighet for Frankrike og fransk fotball, formidlet under den nevnte middagen.

Bladet hevdet at det blant annet ble lovet at Qatar skulle redde den konkurstruede klubben Paris Saint-Germain og etablere en ny sportskanal for å gi mektige Canalplus konkurranse. Begge deler skjedde.

Platini truet med søksmål mot bladet for antydningen om at han lot seg påvirke til å stemme på Qatar i stedet for USA, som han opprinnelig skal ha gått inn for.
I forrige uke gikk Sepp Blatter langt i å antyde at det var en tabbe å tildele oljenasjonen VM.

Gransking

– Vi har akkurat nedsatt en ny og uavhengig etisk kommisjon som skal granske tildelingen av VM til Qatar, sier han til Die Zeit. Også tildelingen av VM i 2018 til Russland skal granskes av kommisjonen.

Til Die Zeit snakker Blatter også om prosessen med å flytte Qatar-VM til vintermånedene for å unngå den voldsomme sommerheten i ørkenlandet. Han avviser at det i invitasjonen til å søke var spesifisert at sluttspillet måtte arrangeres om sommeren.

– Det sto at det i prinsipp skulle være juni og juli, men vi må være fleksible. Ellers får land sør for ekvator aldri komme i betraktning for VM, sa Blatter og glemte tydeligvis at Sør-Afrika for bare tre år siden arrangerte sluttspillet midt under sin vinter.

Fotballnyheter