Hopp til innhold

– Ødegaard ville stått frem

KOMMENTAR: Med seier i går topper Real Madrids B-lag sin avdeling i spansk tredjedivisjon. Et eventuelt opprykk vil være viktig for Martin Ødegaards utvikling.

Ødegaard

SKAL JOBBE SAMMEN: Castilla-trener og fotballegende Zinedine Zidane får nå en stor del av ansvaret for Martin Ødegaards utvikling.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB Scanpix/AFP

Det stod om førsteplassen i Segunda División B, Gruppe 2, da Real Madrids B-lag tok imot lokallaget Fuenlabrada på Estadio Alfredo Di Stéfano, ved storklubbens treningsanlegg Valdebebas, i går ettermiddag.

Det var duket for morgendagens helter i Real Madrid – og Martin Ødegaards nye lagkamerater frem til sommeren.

Laget, som kalles «Castilla», lokket 2308 tilskuere til Valdebebas (stadion har plass til 6000), hvor Ødegaard hadde blitt presentert tre dager tidligere. Enkelte var viktigere enn andre. Oppe på tribunen satt blant andre førstelagstrener Carlo Ancelotti, hans assistent Fernando Hierro og klubbpresident Florentino Pérez.

FBL-EUR-C1-REALMADRID-SCHALKE04

STJERNETRENER: Den gamle fotballstjernen Zinédine Zidane ledet Castilla til tabelltopp.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

Nede ved trenerbenken stod Zinédine Zidane i en svart frakk og dirigerte sitt unge mannskap.

De fleste fremmøtte hadde forventet tre poeng – Fuenlabrada ligger midt på tabellen – men seieren satt langt inne. Selv om Castilla skapte flere gode sjanser, scoret de ikke før det 79. minutt. Da åpnet slusene, og sluttresultatet ble 3-0.

Castilla ligger nå ett poeng foran Real Unión. Et opprykk ville vært et stort løft for et lag som har opplevd turbulens de siste 18 månedene.

Savnede stjerner

Går man gjennom den nyere historien til Castilla, kan inneværende sesong beskrives som en slags rehabiliteringsperiode.

Laget hadde lenge ligget i Segunda B, før de i 2004/05 rykket opp til Segunda División med spillere som Diego López, Juanfran, Álvaro Arbeloa, Borja Valero, Javi García, José Manuel Jurado og Roberto Soldado. Men to år senere gikk ferden ned igjen.

Det neste opprykket kom i 2011/12 under treneren Alberto Toril. Castilla var nå tilbake.

Sesongen 2012/13 bød på kontroverser. På førstelaget ble José Mourinho anklaget av pressen for å ignorere klubbens unge spillere. Portugiseren valgte å skylde på Toril, og hevdet at treneren brydde seg mer om resultater enn utviklingen av spillere. Resultater ble det definitivt: Castilla havnet på 8. plass.

Men den neste sesongen ble en fiasko. Flere av nøkkelspillerne ble tatt opp til førstelaget, blant andre Jesé, som hadde scoret 22 ligamål, Álvaro Morata, med 12 mål, og forsvarsspilleren Nacho. Kantspilleren Denis Cheryshev, som hadde puttet 11 mål, ble lånt ut til Sevilla.

Erstatterne overbeviste ikke, og i november, med laget som tabelljumbo, ble Toril sparket fra rollen. Ikke at det hjalp. Castilla endte opp på 20. plass, og rykket ned igjen.

En katastrofal åpning

Dette var situasjonen da Zidane sluttet som Ancelottis assistent for å ta over Castilla i sommer.

Starten var elendig for franskmannen. Laget tapte seks av sine første syv kamper. Utenfor banen kom det snart frem at Zidane ikke hadde de nødvendige kvalifikasjonene for å trene et lag i Segunda B. I oktober suspenderte det spanske fotballforbundet (RFEF) både ham og treneren Santiago Sánchez i tre måneder.

Real Madrid var ikke fornøyde. De argumenterte at Zidanes kvalifikasjoner var nok til å arbeide på samme nivå i andre europeiske land. I tillegg hadde klubben teknisk sett

martin

Ødegaard hadde mandag sin siste pressekonferanse med gamleklubben Strømsgodset. Senere denne uken skal han være på plass i Madrid.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

ansatt Sánchez som førstetrener og Zidane som andretrener – selv om Zidane i praksis ledet laget – og Sánchez sine kvalifikasjoner holdt mål.

Klagen gikk til slutt til Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS), basert i Sveits. Avgjørelsen kom i november: straffen ble kansellert.

Innen den tid var Zidanes mannskap endelig friskmeldt. Siden den håpløse åpningen har Castilla kun tapt én kamp, og med gårsdagens triumf står de nå med seks seire på syv kamper.

Stormen ser ut til å være over.

Castillas profiler

Selve laget er spennende. Endelige konklusjoner kan neppe trekkes på basis av én kamp, men nærmest samtlige spillere er tekniske, dynamiske og hardtarbeidende.

I går brukte Zidane et 4-1-4-1-system, med et anker på midtbanen, to raske, offensive sidebacker og to sentrale midtbanespillere som vekslet på å ligge dypt og ta løp inn i boksen.

Lagoppstillingen var som følger (fra høyre til venstre): Rubén Yáñez (21 år); forsvar: Fran (19), Derik (21), Diego Llorente (21), Diego Caballo (20); midtbane: Álvaro Jiménez (19), Álvaro Medrán (20), Marcos Llorente (19), Sergio Aguza (22), Burgui (21); angrep: Cristian Benavente (20).

Snittalderen på elleveren var litt over 20 år. Aguza, som snakket med pressen i etterkant, var kapteinen.

En av stjernene var Medrán, som har spilt to kamper for førstelaget denne sesongen. En annen som utmerket seg var venstrekanten Burgui – nærmest en kopi av Cristiano Ronaldo – som skapte to mål for innbytteren Juan José Narváez, og som scoret det siste på frispark. Høyrekanten Álvaro Jiménez var også livlig.

Lagets toppscorer denne sesongen med syv mål, Raúl de Tomás (20), var ute med skade.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOCCER-SPAIN/ Real Madrid's Ronaldo walks past his coach Ancelotti after receiving a red card during their Spanish First Division soccer match against Cordoba

Real Madrid-trener Carlo Ancelotti er som regel tilstede på b-lagets kamper. Han følger nøye med på klubbens unge talenter.

Foto: Marcelo del Pozo / Reuters

Veien til andredivisjon

Selv om det generelle nivået til tider var godt, var hovedinntrykket likevel at Ødegaard ville stått frem. Det burde han også gjøre, men tanke på forventningene som har bygget seg opp.

Med hensyn til neste sesong, virker det usannsynlig at Ødegaards nærmeste vil være fornøyd med spill i spansk tredjedivisjon. Samtidig vil mulighetene på førstelaget naturligvis bli begrenset.

Det betyr at Castilla helst bør nå Segunda, hvor Jesé og Morata nylig blomstret, og hvor Barcelonas B-lag også spiller.

Det blir ikke enkelt. Selv om Castilla vinner ligaen, må de ut i playoff mot vinnerne av de tre andre avdelingene. To semifinaler vil spilles, hvorav vinnerne møtes til kamp om ligatittelen. Begge disse finalistene vil rykke opp.

Skulle Castilla tape sin semifinale, vil de få en ny sjanse. De vil inkluderes i den andre runden av playoff-prosessen for lagene som havnet mellom 2. plass og 4. plass i de fire avdelingene. Her vil duoen konkurrere med seks gjenværende lag fra den første runden. Disse åtte lagene spiller så to rene knockout-runder, slik at to finalister står igjen. Disse rykker opp.

Til sammen vil altså fire lag nå Segunda División før sommeren. Om Castilla ikke er blant dem, kan situasjonen fort bli interessant.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland