NRK Meny
Normal

Hareide: – Mistet lysten på å være på jobb

Malmø-trener Åge Hareide reagerte sterkt da han fikk høre om dødsfallet i Helsingborg søndag. Da var han selv på vei til fotballkamp og jobb. Han blir trist når han hører hatstemningen blant supporterne.

Åge hareide var selv på French arena i går. Nå er han vedlig bekymret for at ordet hat blir brukt av supportere.

Åge Hareide er skremt og skuffet over volden rundt fotballkampene

– Det er veldig trist å få en sånn beskjed. Man har ikke lyst å gå ut og spille, og man har ikke lyst å gå å gjøre jobben sin, sier Åge Hareide til NRK.

– Man tenker på hvilke konsekvenser det får, ikke minst i dette tilfellet der det var en familiefar som ble drept.

Han og laget hans fikk meldingen da de var på vei til serieåpningen mot Falkenberg hjemme i Skåne søndag. Den kampen begynte to og en halv time etter kampen i Helsingborg .

– Det var en trist beskjed vi fikk i forberedelsene til vår egen kamp, sier Hareide.

Skånederbyet i fare

Han har selv bekymringer i forbindelse med Skånederbyet i cupen.

Malmø skal møte Helsingborg i semifinalen i cupen 1. mai. Kampene mellom de to naboene og erkerivalene er en risikokamp, og politet hart gitt beskjed om at de kan få mange demonstrasjoner på en slik dag.

– 1. mai er en dag med mange demonstrasjoner og paroler, og det krever politressurser. Derfor må kanskje vår kamp flyttes. Det blir for stor risiko, og politiet har trolig ikke nok ressurser. Det er skremmende, sier Hareide til NRK.

Evakuert på Friends Arena

Politiet på åstedet

Store politistyrker på plass på fotballkamp. - Det er skremmende at fotball krever så stiore politiressurser, sier Åge Hareide

Foto: BJÖRN LINDGREN / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Han er skremt over utviklingen, ikke minst i Sverige der han tidligere har trent både Ørgryte og Helsingborg.

– Jeg satt selv på Friends Arena mandag kveld da vi ble bedt om å eveakuere , sier Hareide.

Der var han til stede på kampen mellom AIK opg IFK Gøteborg, en kamp som begynte med forbrødring og et stille minutt etter tragedien dagen før, og endte med bengalske lys, tribunebrann og evakuering og en skadd ni år gammel gutt.

– Vi fikk beskjed om å forlate arenaen i begynneslen av andre omgang. Da blir man veldig urolig. Det er over 30.000 mennesker der inne og de skal ut. Man vet ikke hva som skjer når man får en slik beskjed, sier Hareide.

– Supporterne må ta grep

Han mener supporterne i første rekke må gå i seg selv når det gjelder å ordne opp.

– De må rydde opp i egne rekker. De er veldig mange som går på kamper for å se fotball og støtte laget. De må ta grep for å sortere ut de folka som ikke er der for å støtte laget, sier Hareide.

– Har du opplevd at det har blitt verre?

– Det har det kanskje. Det har vært dødsfall tidligere også, og det er mange kamper i Sverige som er definert som høyrisikokamper, sier Hareide.

Roser Molde og Rosenborg

Han trekker paralleller med norsk fotball, der volden ikke på langt nær er kommet like langt .

– Jeg snakket så seint som i går med sportssjefen i Helsingborg. Han var på cupfinalen mellom Molde og Rosenborg i fjor. De to klubbene er jo sterke rivaler gjennom mange år. Der var det ingen problemer i det hele, og det tjener de to lagenes supportere til stor ære at de kan arrangere en så stor fotballfest uten at det skjer noe.

Han spør seg selv hva som får unge mennesker til å ta ut sin aggresjon på slåssing.

– Ikke kjekt å bli skjelt ut av noen på 1,40

– Jeg har selv mange ganger hørt fra tribuneplass og trenerbenk mye som kommer ut av munnen på unge mennesker. Dette med ordet hat synes jeg er forferdelig. Det skal mye til for å hate et annet menenske så intens som de gir uttrykk for.

– Det er ikke kjekt å bli skjelt ut av noen som er 1,40 høy og 12-13 år gammel. Det er forkastelig.

– Vi hadde en kamp mot Hammarby der et utal Hammarby-fans laget problem under og etter kampen, og folk kom til skade, sier Hareide.

Han tror det går an å få bukt med bråket inne på arenaene. Nye og moderne stadion er bygt for å kunne beskytte spillere og publikum.

England ryddet opp

Han er mer redd for det som skjer i gatene rundt stadion.

– Det går ikke an å gå inn på pubene og ødelegge dem, uten at det skal få konsekvenser for dem som gjør det, sier Hareide, og viser til at England klarte å rydde opp i sin tid.

– På 80-tallet var de sterkt rammet av fotballbråk med et utall av problemer. Men rundt 1990 begynte de å få bukt med det. Jeg spilte selv kamper der publikum prøvde å sette fyr på tribuner og ødela seter, og så videre. Men de innførte strenge kopntroller og klarte å sorter ut folka som ikke skulle på kamp. De innførte id-kort og fingeravtrykk, og det hjalp.

– Det handler om oppdragelse og at supporterklubbene selv er på vakt mot uønskede elementer bløant medlemmene, sier Åge Hareide.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.