– Minst 54% sjanse for norsk EM-spill

Norsk Regnesentral har nok en gang satt seg ned med sannsynlighetsformlene og Norges EM-kvalifiseringsgruppe. Dommen før Danmark-kampen er klar: Norge har mellom 54 og 74 prosent sjanse for å komme til EM.

Norsk jubel

Kjetil Wæhler, John Carew og Mohammed Abdellaoue har gode muligheter for EM-spill, skal vi tro Norsk Regnesentral.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Egil Olsen

Egil Olsen støtter matematikerne i beregningene om at Norge har omtrent 50-50 sjanse for å komme til EM.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Vi har beregnet at Norges sjanser til å klare førsteplassen per i dag er 29 %, mens det er 45 % sjanse for at Norge havner på andreplass, forklarer seniorforsker Anders Løland.

Det gir en samlet sannsynlighet på 54 %, med utgangspunkt i at fem av ni toere tar seg til sluttspillet.

Om man i tillegg antar at Norges gruppe vil stå for den sterkeste gruppetoeren, slik det per i dag ligger an til, spretter sannsynligheten for norsk EM-spill imdlertid opp til hele 74 %.

Beregningen er i hovedsak basert på FIFA-rankingen, men tar også høyde for hjemmefordel.

Les også:

– Danmark er favoritter

Trolig vil regnestykket se helt annerledes ut etter at bortekampen mot Danmark er ferdig spilt tirsdag. Det tror i alle fall landslagssjef Egil «Drillo» Olsen.

– Med seier er vi så godt som klare. Med tap er vi så godt som ute, oppsummerer han på nøkternt vis.

Han legger favorittstempelet på hjemmelaget.

– Jeg holder Danmark som knappe favoritter. Jeg vil si det er 55-45 i deres favør, med uavgjort også som et meget sannsynlig utfall, sier Drillo til NRK.

Han lar seg ikke overbevise av regnesentralens tall, men er likevel ganske enig i det de har kommet fram til.

– Fortell meg heller hvilke forutsetninger de bygger på enn å si tallet. Men det er ikke så langt unna det jeg har sagt, nemlig at det er omtrent 50-50, sier han.

Les også:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sjansene er svekket

Det er ikke første gang Norsk Regnesentral ser på Norges EM-sjanser i år. Før forrige møte med Danmark, i mars, beregnet de sannsynligheten for sluttspill til hele 80 %.

Siden har det blitt poengdeling mot danskene og tap for Portugal, og de matematiske sjansene er dermed blitt redusert kraftig.

Norges formspiller nummer én, Mohammed «Moa» Abdelloaue, velger å overse alt som har med matte å gjøre før oppgjøret i Parken.

– Når det gjelder prosenter og alt det der, så holder jeg meg unna. Jeg gjør det jeg føler jeg er god på, og det er å spille fotball og ha det morsomt. Så går vi for tre poeng, sier han til NRK.

Regnesentralen har også sett på Portugal og Danmarks sjanser til EM-avansement, og vurderer, ikke overraskende, portugiserne som favoritter.

De har hele 75 prosents sjanse for å kvalifisere seg, mens våre naboer i sør bare har 27 prosent i sin favør. Rent matematisk, altså.

Fotball

Oppsummert

  • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.