– Minst 54% sjanse for norsk EM-spill

Norsk Regnesentral har nok en gang satt seg ned med sannsynlighetsformlene og Norges EM-kvalifiseringsgruppe. Dommen før Danmark-kampen er klar: Norge har mellom 54 og 74 prosent sjanse for å komme til EM.

Norsk jubel

Kjetil Wæhler, John Carew og Mohammed Abdellaoue har gode muligheter for EM-spill, skal vi tro Norsk Regnesentral.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Egil Olsen

Egil Olsen støtter matematikerne i beregningene om at Norge har omtrent 50-50 sjanse for å komme til EM.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Vi har beregnet at Norges sjanser til å klare førsteplassen per i dag er 29 %, mens det er 45 % sjanse for at Norge havner på andreplass, forklarer seniorforsker Anders Løland.

Det gir en samlet sannsynlighet på 54 %, med utgangspunkt i at fem av ni toere tar seg til sluttspillet.

Om man i tillegg antar at Norges gruppe vil stå for den sterkeste gruppetoeren, slik det per i dag ligger an til, spretter sannsynligheten for norsk EM-spill imdlertid opp til hele 74 %.

Beregningen er i hovedsak basert på FIFA-rankingen, men tar også høyde for hjemmefordel.

Les også:

– Danmark er favoritter

Trolig vil regnestykket se helt annerledes ut etter at bortekampen mot Danmark er ferdig spilt tirsdag. Det tror i alle fall landslagssjef Egil «Drillo» Olsen.

– Med seier er vi så godt som klare. Med tap er vi så godt som ute, oppsummerer han på nøkternt vis.

Han legger favorittstempelet på hjemmelaget.

– Jeg holder Danmark som knappe favoritter. Jeg vil si det er 55-45 i deres favør, med uavgjort også som et meget sannsynlig utfall, sier Drillo til NRK.

Han lar seg ikke overbevise av regnesentralens tall, men er likevel ganske enig i det de har kommet fram til.

– Fortell meg heller hvilke forutsetninger de bygger på enn å si tallet. Men det er ikke så langt unna det jeg har sagt, nemlig at det er omtrent 50-50, sier han.

Les også:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sjansene er svekket

Det er ikke første gang Norsk Regnesentral ser på Norges EM-sjanser i år. Før forrige møte med Danmark, i mars, beregnet de sannsynligheten for sluttspill til hele 80 %.

Siden har det blitt poengdeling mot danskene og tap for Portugal, og de matematiske sjansene er dermed blitt redusert kraftig.

Norges formspiller nummer én, Mohammed «Moa» Abdelloaue, velger å overse alt som har med matte å gjøre før oppgjøret i Parken.

– Når det gjelder prosenter og alt det der, så holder jeg meg unna. Jeg gjør det jeg føler jeg er god på, og det er å spille fotball og ha det morsomt. Så går vi for tre poeng, sier han til NRK.

Regnesentralen har også sett på Portugal og Danmarks sjanser til EM-avansement, og vurderer, ikke overraskende, portugiserne som favoritter.

De har hele 75 prosents sjanse for å kvalifisere seg, mens våre naboer i sør bare har 27 prosent i sin favør. Rent matematisk, altså.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Tromsø tok poeng mot Molde

  Ebiye Moses scoret to mål for hjemmelaget og Ohi Omoijuanfo scoret to mål for gjestene da Tromsø og Molde spilte 3-3 på Alfheim torsdag kveld.

  Molde ledet 1-0, 2-1 og 3-1, men Tromsø ga aldri opp i sin første hjemmekamp etter fjorårets opprykk. Med sin utligning i det 64. minutt sørget Eric Kitolano for at gullfavorittene bare fikk med seg ett poeng hjem.

  Ola Brynhildsen scoret det tredje målet for Molde.

  Målfesten var jevnspilt, og begge lagene var effektive. Molde hadde faktisk bare tre avslutninger på mål, mens Tromsø hadde fire.

  – Det er et godt Tromsø-lag vi møter, men vi forærer dem målene. Det er slurv og enkle feil. Det skal holde å score tre mål på bortebane, sier Molde-trener Erling Moe til Eurosport.

  Tromsø
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Johnsen ble cupmester i Danmark

  Lasse Berg Johnsen (21) spilte fra start da Randers høvlet over Sønderjyske og vant 4–0 i den danske cupfinalen.

  Johnsen har en fortid i Viking, Tromsdalen og Raufoss og signerte for Randers i januar. Torsdag tok han sin første tittel med klubben.

   Lasse Berg Johnsen
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Tronstad scoret for Vitesse

  Sondre Tronstad noterte seg for et lekkert mål da Vitesse spilte 3-3 mot Fortuna Sittard i nederlandsk fotball torsdag. Tronstad scoret sesongens første mål da han stanget inn Vitesses første nettkjenning, melder NTB.

  Det ene poenget gjør at Vitesse ender på 4.-plass i æresdivisjonen, selv om det gjenstår én kamp. Tronstads klubb har 61 poeng. Dermed er det sju poeng opp til tredjeplasserte AZ Alkmaar.

  AZ spilte 0-0 mot Groningen torsdag. Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson spilte hele oppgjøret for AZ, mens Håkon Evjen kom inn det siste kvarteret. Jørgen Strand Larsen kom inn etter halvspilt 2. omgang for Groningen.

  Sondre Tronstad
  Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP
Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United